UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BOĞAZ AĞRILARIYLA SAVAŞACAK, 15 DOĞAL REÇETE!..

Kış mevsiminin yüzünü iyice göstermesiyle birlikte birlikte boğaz ağrısı şikayetleri de artmaya başladı. Her yaştan insanın sıklıkla karşılaştığı boğaz ağrısıyla doğal reçetelerle savaşmak mümkün. ilaçlara başvurmadan önce bu listemize bir göz atın...

BOĞAZ AĞRILARIYLA SAVAŞACAK, 15 DOĞAL REÇETE!..

Boğaz ağrısı, vücudunuzun viral veya bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizin verdiği tepkinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Doğal bağışıklık tepkiniz boğazdaki balgam (mukus) zarlarının iltihaplanmasına ve şişmesine neden olur.

Adaçayı ve ekinezya

Ekinezya, geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan başka bir bitkidir. Bakterilerle savaştığı ve inflamasyonu azalttığı gözlenmiştir. Evde kendi adaçayı-ekinezya boğaz spreyinizi yapmak için 1 çay kaşığı adaçayı ve 1 tatlı kaşığı toprak ekinezisini kaynattığınız 1/2 su bardağı su ile karıştırın. Karışımı küçük bir sprey şişesine doldurup ağrıyan boğazınıza sıkarak kullanabilirsiniz.

Bal

Bal, boğaz ağrısını yatıştırmak için diğer doğal maddelerle birlikte kullanılan lezzetli bir tatlandırıcıdır. Enfeksiyonla mücadeleye ve acıyı hafifletmeye yardımcı olur. Bal özellikle sıcak su ve elma sirkesi ile kombine edildiğinde etkili olur.

Hatmi kökü

Hatmi bitkisi, Ortaçağ'dan bu yana boğaz ağrısı ve diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Yuttuğunuzda boğazı kaplayıp yağlandıran jelatin benzeri bir madde içerir.  Soğuk su ile 30 gram kuru hatmi kökünü karıştırın. Tülbent içinde cam bir şişeye 8 saat koyup bekleteceğiniz hatmi kökü suyuyla gargara yaparak boğazınızı rahatlatabilirsiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, yüzyıllardır halk hekimliği ilaçlarında kullanılan doğal bir sağlık toniğidir. Ana aktif maddesi olan asetik asit bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi eklenmiş (ve isteğe bağlı olarak bal da karıştırılmış) 1 fincan ılık su için.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı da boğazdaki mukoza zarlarının yağlanmasına yardımcı olduğu için çok rahatlatıcıdır. Basitçe ağzınıza bir kaşık koyun ve boğazınızda erimesine izin verin. Çorbalarınıza ya da çaylarınıza da ekleyerek tüketebilirsiniz.

Limon suyu

Limon C vitamini ve antioksidanlar içerir. Ayrıca ürettiğiniz tükürük miktarını da arttırır ve mukoza zarlarının nemli kalmasına yardımcı olur. Limon suyunu ılık su ve biraz da bal veya tuzlu su ile birleştirmek faydalarını en üst düzeye çıkarmanın en iyi yoludur.

Meyan kökü

Meyan kökü, Avrupa'ya ve Güney Asya'ya özgü bir bitkidir. Meyan kökü, boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olabilecek, aspirine benzer özelliklere sahiptir. Bu çayı içmek veya gargara yapmak için kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Meyan kökünü sıcak su ile karıştırın, beş dakika bekletin, sonra içmeden önce iyice sıkın.

Nane çayı

Nane çayı, anti-enflamatuar bileşikler içerir ve boğaz için son derece rahatlatıcıdır. Nane ayrıca boğazı hafifçe uyuşturabilir, böylece ağrıyı giderebilir. Ayrıca, taze nane yapraklarını kaynar suyun içinde üç ila beş dakika kadar bekleterek, sonra da yapraklarını sıkarak içebilirsiniz.

Papatya çayı

Araştırmalar, papatyanın enfeksiyonla mücadeleye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Hoş, hafif bir aroma ve lezzete sahiptir. Diğer bitkisel çaylar gibi, papatya da kafein içermez. Papatya çayı, uykuyu teşvik eder, enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur ve boğaz ağrısını hafifletir.

Zencefil çayı

Zencefil, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkilere sahip, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olan bir baharattır. Bir çalışmada, zencefil ekstraktı, bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlu insanlardaki boğaz sürüntülerine uygulandığında, hastalıktan sorumlu bakterilerin bir kısmının öldürülmesine yardımcı olduğu bulunmuştur. Zencefil kökünü 1 litre suyla kaynatıp içine 1 çorba kaşığı bal ekleyerek kendi çayınızı yapabilirsiniz.

Tarçın

Tarçın, antioksidanları yüksek ve antibakteriyel faydalar sağlayan hoş kokulu ve lezzetli bir baharattır. Soğuk algınlığı ve flus için geleneksel bir çare olarak ve ayrıca Çin tıbbında kullanılır. Bitki çaylarına veya siyah çaya da tarçın ekleyebilirsiniz.

Tuzlu su gargarası

Boğaz ağrısından kurtulmak için tuzlu su ile gargara yapmak iyi bilinen doğal bir çaredir. Tuz suyu boğaz dokusundan çekerek şişmeyi azaltır. Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın.

Tavuk çorbası

Tavuk çorbası, iyi bilinen bir doğal soğuk algınlığı ilacıdır ve boğaz ağrısı tedavisidir. Aynı zamanda hasta olduğunuzda daha fazla sıvı almanızı sağlayan bir yiyecektir. İçine sarımsak ekleyerek iyileştirici etkisini arttırabilirsiniz.

Bitkisel pastiller

Çaylar, infüzyonlar ve diğer içecekler yatıştırıcıdır ve hidrasyon sağlar, ancak bazen boğaz pastili kullanmak da rahatlatıcı olabilir. Eczanelerden veya marketlerden satın alınabilecek bitkisel boğaz pastilleri mevcuttur.

Bol sıvı tüketin

Boğazınızın mukoz membranlarının nemlenmesi önemlidir, ancak bu yolla iyileşebilirler. Yutkunmak ilk başta rahatsızlık verebilir ancak bol miktarda su veya diğer sıvıları içmek nihayetinde boğaz ağrınıza iyi gelecektir. Yeterli sıvının tüketilmesi, vücudunuzun su seviyesini sabit tutmanızı ve boğazınızın nemli kalmasını sağlar, böylece daha hızlı iyileşebilirsiniz.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERgrip  soğuk algınlığı