UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ALİ EYÜBOĞLU YAZDI: “MERYEM UZERLİ’DEN ABLASINA DESTEK!..”

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değindiler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

ALİ EYÜBOĞLU YAZDI: “MERYEM UZERLİ’DEN ABLASINA DESTEK!..”

ALİ EYÜBOĞLU-MİLLİYET

FOX’DAN BÜYÜK PROJE MEVLANA – RUMİ DİZİSİ

Disney’in, medya impa-ratoru Rupert Murdoch’tan FOX’u 52 milyar dolara satın almasından sonra FOX Türkiye, atağa kalktı adeta…

Nereden mi çıkardım bunu?

Fox Türkiye’nin 2018’in sonbaharında başlayacak yeni yayın dönemi için gündemine aldığı dizi projelerinden…

FOX Türkiye’nin şimdiye kadar kabul ettiği en yüksek bütçeli işi olacak dizi, Mevlana’nın hayatını ekrana taşıyacak “Rumi”…

Ölümünün üstünden yedi asır geçmesine rağmen, felsefesi ve söylemleri unutulmayan Muhammed Celâleddîn-i Rumi, veya kısaca bilinen adıyla Mevlânâ’nın hayatını dizi yapacak FOX Türkiye, projenin ön hazırlığı için 20 milyon lira bütçe için Amerika’dan onay aldı.

FOX’un sadece Türkiye’de yayınlamak için değil, dünyaya satmak amacıyla çekeceği dizinin yapım şirketi henüz belli değil.

FOX Türkiye’nin yöneticileri, diziyi yaptırabilecekleri yapım şirketleri listesindeki adayları üçe indirdi. Bunlardan ikisi Türkiye’de dönem dizisi konusunda ünlü iki firma. Birinin halen devam eden iki dönem dizisi var ekranda, diğeri Türkiye’de “Tarihi dizi” denince akıllara ilk gelen, ama şimdilerde öyle bir proje çekmeyen bir yapımcı, üçüncü yapımcı da onlar kadar ünlü…

Mevlana’nın 12 yaşında Moğol istilasından sonra Anadolu’ya kaçışıyla başlayacak dizi, insanlık tarihinin unutulmaz isminin Şems’le tanışmasının beşinci yılına kadar sürecek.

Dizinin ilk iki bölümünü çekmesi için düşünülen isimse İngiliz senaryo yazarı ve yönetmen Guy Ritchie.

“Rumi” dizisine dair bildiklerim şimdilik bu kadar…

‘ZULMÜN OLDUĞU YERDE TARAFSIZLIK HAİNLİKTİR’

Şarkıcı Murat Kekilli, “Savaşa hayır, eyvallah. Lakin bu Amerika’nın ve onların amcaoğullarının burnumuzun dibinde olmasına da bir hayır diyelim. Hadi bakalım millet delikanlı görsün. Hadi bakalım delikanlı klavyeler, iş başına” diye tweet atınca iş açtı başına. Gelen yorumlar şarkıcının tepesini attırmış olmalı ki, dört gün sonra şunları yazdı:

“Ayıp lan ayıp. Türkiye’de yaşayın, ‘Türk askeri ve Zeytin Dalı operasyonunu protesto edenler utanmadan beni tarafsız olmaya çağırıyor. Zulmün olduğu yerde tarafsızlık, hainliktir, şerefsizliktir. Beni değil, terörü ve onun mucidi ABD’yi eleştirin.”

UZERLİ’DEN ABLASINA DESTEK

Oyuncu Meryem Uzerli’nin şarkıcı ablası Canan Uzerli’yi bugüne kadar hiç dinlememiştim. Meryem Uzerli, birkaç gün önce Instagram’da ablasının albümünü tanıtınca merak edip dinledim.

“Aklımın dini Almanca, ruhumun dili Türkçe gibi geliyor” diyen Canan Uzerli’nin Türkçesi aksanlı, ama sesi ve şarkıları fena değil. Peki bu, kardeşi gibi yıldızını parlatmaya yeter mi? İmkansız değil, ama zor… Çünkü Meryem Uzerli’nin “Muhteşem Yüzyıl”la yakaladığı şöhret, herkese nasip olmayacak bir kısmet…

GÜNÜN SÖZÜ

Arkadaş el uzatıp seni yerden kaldırandır. Dost ise onu da aşağı çekeceğini bildiği halde sen daha düşerken el uzatandır. (Goethe)

 

SİNA KOLOĞLU-MİLLİYET

DÜNYADA TARİHİ DİZİ MODASI

Eurodata TV, (Kanal, 100 ülkede 5 bin kanalı inceleyerek araştırma yapan, Fransız reyting kuruluş Mediametrie bünyesinde yer alıyor) 2017 dizi raporu yayınladı. Türkiye dahil, 13 ülkede geçtiğimiz yılın dizi eğilimleri üzerine bir araştırma yapılmış. Peki bu gelişmelerin bize yansıması nasıl olmuş?

Diziler hangi ülkelerde belirleyici?

Raporda, diziler tartışmasız ekranın yıldızı. Bazı ülkelerde daha belirleyici bir özellikte, üç ülkenin adı görülüyor; Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka.

Tarihi diziler ön plana çıktı

Polisiye dizilerin yerini artık tarihi yapımlara bıraktığı yazılmış. Bizde pek polisiye işler yok. Komedi polisiyemiz ‘Hayati ve Diğerleri’, birinci bölümde gitti. ‘Çember’ bu tarzın en başarılı (Reyting olarak da öyleydi) işi oldu ve tek örneğiydi.

Tarihi dizilerde TRT 1’in ‘Diriliş Ertuğrul’, ‘Payitaht Abdülhamid’, ‘Mehmetçik Kut’ül Amare’, Star TV’nin ‘Vatanım Sensin’ dizileri bizde de bu eğilimin göstergesiydi. Şimdi ‘Fatih’ dizimiz gelecek. Yabancı piyasalarda da ‘Muhteşem Yüzyıl’ büyük ses getirdi.

Uyarlama arttı

10 projeden üçü, orjinal eser (senaristi yerli) olarak ekrana gelmiş. Bizde 2013 yılından bu yana yükselen bir ivme, Kore uyarlaması diziler. Sayıları 17’yi geçiyor. ‘Meryem’, ‘Dolunay’ ve ‘Kalp Atışı’ geçtiğimiz yıldan bu yana gelenlerdi. Bakalım daha ne kadar sürecek?

Süre arttı, bölüm azaldı

Yapılan araştırmaya göre, dizilerin bölüm süreleri artmış ve sayıları azalmış. Bizde de süre arttı. 90 dakikadan 120 dakikaya çıktık (‘Gülizar’ın son bölümü 120 dakika sürdü).

Süre konusunda bir numara oluyoruz.

Bölüm sayılarında, ilk bölümde biten de oldu. Ortalama 26 bölüm götüren, mutlu ve mesut olabiliyor. Bu film uzunluğunda dizi sektöründe... Tüm bunları aşan, 2006’dan beri yayında olan ve 466 bölümü bitiren bir dizi var, ‘Arka Sokaklar’.

İnternette en çok izlenenler

Açık kanalda izlenen dizilerin internet ortamındaki durumu, izlenme oranlarını etkiliyor. Geçtiğimiz yıl sektördeki önemli gelişmelerden biri bu olmuş. Bizde durum nedir diyerek, kanalların internet sayfalarına sorayım dedim. Cevabı gelen kanallara göre ilk üç şöyle, Star TV ‘Ufak Tefek Cinayetler’, ‘Söz’ ve ‘İstanbullu Gelin’. ATV ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’, ‘Sen Anlat Karadeniz’ ve ‘Kırgın Çiçekler’. Show TV ‘Çukur’, ‘Kalp Atışı’ ve ‘Yeni Gelin’... Kanalların internet sitelerinden izlenen dizilere ilgi bu şekilde sıralanıyor.

 

MEVLÜT TEZEL-SABAH

Helal sana Malkoçoğlu!

'Aslanlarım, Mehmetçiklerim benim... Her babayiğidin göze alamayacağı büyük zorluklara rağmen, bu uçsuz bucaksız fedakarlıklarınla, sonsuz bir vatan sevginle, kendini ateşlere, altüst olmuşlara gözünü kırpmadan atıyorsun, bu vatan, bu bayrak için.

Senin bu destansı yiğitliğin, bir Anadolu sadeliği, alçak gönüllüğü içerisindeki gülüşün, duruşun var ya, beni çok duygulandırıyor.

Ağlıyorum Mehmetçik ağlıyorum.

Seni nerede görsem ağlıyorum. Gazan mübarek olsun." Bu sözler Türk sinemasının yaşayan efsanesi Cüneyt Arkın'a ait. Ünlü oyuncu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu'na desteğini dile getirdiği videoyu izlerken duygulanmamak elde değil.

Vallahi Cüneyt Abi; sağlığı el verse, kılıcını, okunu alır, atlar atına, Afrin'e gider. Helal olsun sana Malkoçoğlu, büyük adamsın.

Afrin'de savaşan Mehmetçiklerin çoğu Cüneyt Arkın'ın 'Battal Gazi', 'Malkoçoğlu', 'Kara Murat' filmleriyle büyüdü, vatan sevgisini, Türklüğü o filmleri izleyerek daha derinden hissetti. Cüneyt Arkın'ın mesajının onlar için büyük moral kaynağı olacağına inanıyorum.

Böyle mesajları Yılmaz Erdoğan'dan, Mahsun Kırmızıgülden de duymak isteriz.

Yedi düvele nam salmış 'Tatar Ramazan' Kadir İnanır'dan da böyle bir mesaj gelir mi acaba?

Bravo EDİZ, bravo TRT WORLD

ABD'deki Türk gazetecilerin 'PKK ile iş birliği' sorularını ABD'li yetkililer ve uzmanlar, genelde yanıtlamaktan kaçınıyordu.

Ancak özellikle TRT World'ün muhabirleri yılmadan usanmadan aynı soruları sormaya devam ettiler ve sonunda beklenen itiraf geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, geçtiğimiz hafta günlük basın brifinginde Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili açıklama yaparken bölgedeki PYD/PKK unsurları için 'YPG' yerine doğrudan 'PKK' ifadesini kullandı.

SÖZCÜNÜN İTİRAFI

Nauert'e bu itirafı yaptıran TRT WORLD Washington muhabiri Ediz Tiyanşan'ın yönelttiği net soruydu. Tiyanşan, "YPG Türkiye'ye roketlerle saldırıyor, muhtemelen bu silahları ABD temin ediyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diye sordu.

Nauert de YPG yerine PKK diye cevapladı ve "Bu konu çok açık. PKK bir terör örgütü.

Biz Suriye Demokratik Güçleri dışında hiçbir grupla çalışmıyoruz, onlara da silahları Rakka için verdik" dedi. Oysa bir Amerikalı General PKK ile ilişkisi olan YPG'ye SDG ismini nasıl verdiklerini daha önce çok açık şekilde anlatmıştı.

İstanbul'un Yeşilyurt semtinde doğan Tiyanşan, liseyi Güney Afrika'da okumuş. Tiyanşan, lisenin ardından ABD'de, Harvard, Yale, Brown ve Cornell gibi en iyi sekiz üniversitenin oluşturduğu Ivy League'in bir üyesi olan Dartmouth'a kabul edilmiş. Dartmouth, öğrencilerine farklı ülkelerde okuma olanağı tanıyan bir okul. Tiyanşan da bu fırsatı değerlendirip üniversite öğrenimini Almanya'da, Fas'ta, Çin'de ve Arjantin'de tamamlamış. Tiyanşan;

İngilizce, Arapça, Mandarin Çincesi, İspanyolca ve Almanca biliyor.

KAÇAMAK YANIT

TRT World'ün Tiyanşan gibi birçok iyi eğitimli muhabiri var, kalitenin başarıyı getirdiği de ortada. TRT World'ün yabancı muhabir ve sunucuları da, ABD'li yetkilileri PKK konusunda sıkıştırıyor.

Örneğin Amerikalı emekli general Mark Kimmitt, TRT World'ün 'The Newsmakers' programına Washington'dan katıldı.

Programın sunucusu İmran Garda da Amerika'nın PKK'ya verdiği desteği sordu ama kaçamak yanıtlar aldı.

TRT World'ü bazen Türkiye meselelerinde atik davranmadığı için eleştirdik.

Bu eleştirileri yaparken TRT World'ün yeni kurulan bir kanal olduğunu unuttuk ama kanal geçen zaman içinde çok yol aldı. TRT World, Türkiye'nin bakış açısını yansıtmakla kalmadı, ülkemizi ilgilendiren uluslararası meselelerin de takipçisi olmaya başladı. Ediz Tiyanşan, İmran Garda ve diğer TRT World çalışanları alkışı hak ediyor.

Büyük tehlike

Business HT'nin haberine göre; dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Amazon, kasa ödemesi gerektirmeyen, 'al ve çık' usulü olarak perakende terminolojisine giren ilk mağazasını bu hafta başında Seattle'da açtı. Yeni sisteme göre mağazanın tavanına yerleştirilen kameralar sayesinde müşterilerin hareketleri, hangi ürünleri seçtiği takip ediliyor, mağaza çıkışında ise hiçbir şekilde kasa ödemesi gerekmiyor.

Alınan ürünler, daha sonra müşterinin banka kartına yansıtılıyor. Bu sistem hızla yayılır, Amazon'un karı daha da artar ama birçok insan da işsiz kalır. Yapılan araştırmalara göre; otomasyon sistemlerindeki değişim nedeniyle 2030 yılına kadar dünyada yaklaşık 400 milyon ila 800 milyon insan işini kaybedebilir. Robotik sistemlerin, yapay zekanın yaratacağı işsizlik sorunu yavaş yavaş Türkiye'de de gündeme gelmeli.

Altyazı’ya destek partisi

Altyazı, yayın hayatına devam eden birkaç sinema dergisinden biri ama bir süredir ekonomik anlamda zorlu bir dönemden geçiyor.

Altyazı çalışanları, bu süreci atlatmak için ihtiyacı olan desteği ve dayanışma ruhunu bir partiyle yaratmak istediler.

30 Ocak akşamı İstanbul Moda Sahnesi'nde gerçekleşecek partide; Onur Ünlü, Rıza Kocaoğlu, Can Bonomo, Uluç Bayraktar ve Kim ki o grubu, DJ kabininin başına geçip sürpriz şarkılar çalacaklar.

Eğlenceli bir parti olacağa benziyor.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERköşe yazarları