UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BTK: WİKİPEDİA SAKINCALI İÇERİKLERİ KALDIRMIYOR!

BTK, erişim yasağına konu makalelerin kaldırılacağını söyleyen Wikipedia’nın, yasa dışı içerikleri ısrarla siteden kaldırmadığını bildirildi.

BTK: WİKİPEDİA SAKINCALI İÇERİKLERİ KALDIRMIYOR!

BTK’nın internet sitesinde yer verilen açıklamada, basında, Wikipedia yetkililerinin “makaleler değiştirilmesine karşın erişim yasağının devam ettiği” yönünde beyanlarının bulunduğu hatırlatıldı.

Yapılan kontrollerde ise Wikipedia’nın kamuoyunu yanlış yönlendirme ve algı yaratma maksatlı bilgiler paylaştığının belirlendiği söylendi.

Açıklamada, Wikipedia’da yer verilen ve Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan içeriklerle alakalı, yetkili mercilerin talebi üstüne 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre “erişim engellemesi” önleminin uygulandığı ve bu önlemin Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla onaylandığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Erişim engelleme önlemi uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği biçimindeki iftiralara yer veren makalelerde yer verilen içerikleri kaldırması ile alakalı kanuna ve uluslararası uygulamalara uygun bir biçimde uyar-kaldır taktiği uygulanarak resmi iletişim kanalları üstünden uyarılmış fakat bu konuda bir yanıt alınamaması sebebiyle erişim engelleme önlemi uygulanmak mecburiyetinde kalınmıştır.”

Erişim engelleme kararı sonrası Wikipedia yetkilileriyle yapılan çeşitli toplantılarda, Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan ve kendi politikalarına da açık biçimde aykırılık teşkil eden içeriklerin defalarca bildirildiğine dikkat çekilerek, Wikipedia’ya bildirilen yasadışı içeriklerin iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edildiği ve yetkili mercilerle paylaşıldığı fakat makaleler üstünde yapılan kontrollerde kanun dışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiğinin görüldüğü vurgulandı.

Sürecin kurumca titizlikle izlendiği söylenen açıklamada, erişim engelleme kararının kaldırılmasıyla alakalı takdirin bağımsız adli mercilerde olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce lüzumlu adımların atılabileceğinin değerlendirildiği söylendi.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERBTK