UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

STARLARIN PROJESİ BU YIL NEDEN KISA SÜREDE BİTTİ?

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değindiler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

STARLARIN PROJESİ BU YIL NEDEN KISA SÜREDE BİTTİ?

ALİ EYÜBOĞLU - MİLLİYET

YAPAY ZEKA SAYESİNDE TELİFSİZ ŞAHANE BESTE

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği’nin (RATEM) bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği ‘Aklıma Bir Fikir Geldi Fikri Mülkiyet Hakkında Duyarlılık İçin İletişim Fikirleri Yarışması’nın ödül töreninden önce, konunun uzmanları telif sorunları üzerinde ilginç sunumlar yaptı.

Bunlardan en ilgimi çeken Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Gül Okutan Nilsonn’un anlattıkları oldu. Dünyadaki en ilginç telif davası ne?

Endonezya ormanlarında ‘Naruto’ adını verdiği maymuna selfie yaptıran David Slater’in, bu fotoğrafları kullanan medya organlarına dava açıp, telif istemesi…

Hayvana telif mi?

Medyanın, “O fotoğrafları Slater değil, maymun çekti” diyerek yaptığı savunma sonunda ne karar verdi ABD yargısı?

“Hayvanların telif hakkı olamaz. Yeryüzünde tek canlıya aittir bu hak; o da insan.”

 Ardından hayvan hakları savunucusu PETA, Slater’e dava açıp, hayvanların payını istedi.

Dava uzlaşmayla sonuçlandı. Slater, telif gelirinin yüzde 25’ini hayvanlar için kullanılmak üzere PETA’ya verdi. Düne kadar böyle bir imkan yoktu, ama bugün var. İnsanoğlu, yarattığı yapay zeka sayesinde müthiş besteler üretiyor.

Sahipsiz besteler

Suni zeka, anonimleştiği için telif gerektirmeyen müzik dehalarının eserlerini harmanlayıp, onlarınkinden daha güzel besteler üretti. Nilsonn, o toplantıda Bach ve Beatles’ın eserlerinden üretilen yapay zeka bestelerini dinletip, sordu:

“Şimdi bu eserlerin sahibi kim? Bir sanatçının bestelerinden yeni eserler yapma fikrini ortaya atan mı, yoksa yapay zekayı yapan mı?”

 Şimdilik bu eserlerin sahibi yok, ama yarın bu da David Slater’in ‘Naruto’ fotoğrafları gibi davalık olduğunda, ne karar verecek yargı?

 Yarın biri Sezen Aksu’nun şarkılarını yapay zekaya yükleyip, Sezen’den iyi Sezen bestesi yaparsa ne olacak mesela?

DİZİLERE DALINCA NELERİ UNUTTULAR?

Bu akşamki yılbaşı programlarının tanıtımlarını izledim. İçlerinden beni en çok cezbeden TV8’deki

‘O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’ in tanıtımı oldu.

 Cem Yılmaz’ın Ozan Güven, Zafer Algöz, Özkan Uğur ve Seda Bakan’dan oluşan film ahalisiyle eğlence, futbolcu Cenk Tosun, basketçi Kerem Tunçeri, oyuncular; Halil Ergün, Erkan Petekkaya, Gizem Karaca ile Tolga Sarıtaş’a şarkı söyletmek, Ceyda Düvenci-Bülent Şakrak çiftine ve Cem Yılmaz’la Yılmaz Vural’a düet, iyi fikir.

 Ayrıca Defne Samyeli, Pınar Deniz ve Aleyna Tilki’yi konuk eden TV8’in tanıtımlardaki başarısını ekrana yansıtıp yansıtmayacağını ise bu akşam göreceğiz.

Dizi çok, format yok!

Star TV’nin iftiharla sunduğu ‘Yılbaşı Gazinosu’nda Ümit Besen çalacak; Deniz Seki, İrem Derici, Koray Avcı, Pamela, Buray, Tuğçe Tayfur ve Sibel Can söyleyecek.

 Kanal D’nin Huysuz Virjin’e sundurduğu yılbaşı ekranında Gülben Ergen

ve Muazzez Abacı gibi şarkıcılar var.

Show TV, bayram ekranı gibi yılbaşında da can simidi ‘Çocuktan Al Haberi’ne

sarıldı ve ünlülerle bir program çekti.

ATV, ‘Kim Milyoner Olmak İster? Yılbaşı Özel’e ekran yıldızlarını konuk etti.

FOX, ekran yıldızlarıyla yılbaşı eğlencesi hazırladı.

Tanıtımları peş peşe izleyince şöyle dedim kendi kendime:

Eğlence kanallarını yönetenler, diziden başka projeye kafa yormayınca, gündüz kuşakları gibi, bayram ve yılbaşı ekranları da yıllar geçtikçe prodüksiyon olarak zayıfladı. İzdivaçlar yasaklanınca sudan çıkmış balığa dönen kanallarda, Müge Anlı ve Esra Erol’un programlarından başka iyi reyting alan iş kalmadı.

MUTLU YILLAR!

2018’in hepimize sağlık, mutluluk, huzur ve bereketli kazançlar getirmesini diliyorum.

GÜNÜN SÖZÜ

Yaralar açan bir kadın istemiyorum. Yaralarını saracağım birini istiyorum. (Suskunlar)

 

SİNA KOLOĞLU- MİLLİYET

NEVZAT’IN İLGİNÇ ÖLÜMÜ

ATV’nin ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisinde, Nevzat öldü. Karakter bilgisinde, ‘45 yaşında istihbaratçı, vatanına bağlı’ yazıyordu.

Nevzat, hain olarak ve kafasına kurşun sıkılarak öldürüldü. Bizde hain istihbaratçı pek olmaz. Dizi, bir yerde kendi çapında tabuları yıkmış olmadı mı?

Beşiktaş’a hangi kanal kaldı?

Fenerbahçe-İstanbulspor maçı ATV’de yayınlandı. Galatasaray-Buca-spor maçı A Spor’daydı. Beşiktaş-Osmanlıspor karşılaşması ise, A2 kanalında olacak. A Spor tamam ama A2 kanalından kimin haberi var? A2, ATV’nin eski işlerinin yayınlandığı dizi kanalı olarak duyurulmuştu. Son 16 turuna kalan büyüklerin maçlarının hepsinin ATV’de yayınlanması lazım.

Büyük dizi böyle çekilir?

BBC, ‘Savaş ve Barış’ dizisinin yeni çekimlerini yaptı. Her bölüm için, 3 milyon euro harcanmış. Çekimler, altı ay sürmüş ve senaryoyu Andrew Davies yazmış. Davies, ‘Doktor Jivago’ ve ‘Üç Silahşörler’in senaristi. Bizde ‘Fatih’ dizisi çekiliyor. Ben, bu projeyle karşılaştırmak isterim. Mesela ‘Fatih’, Emmy Ödülleri’ne ‘telenovela’ kategorisinde değil, ‘dizilerde’ aday olmalı. ‘Fatih’ böyle bir dizi olabilecek mi?

Zeki Müren reklamda!

‘Türk sanat müziğinin uzmanı

o, e dönüşümün uzmanı...’ Zeki Müren’in böyle bir reklamda, böyle bir yorum içinde yer almasına kim onay vermiş acaba? Beethoven da klasik

müzik uzmanıydı zaten...

Haber kanallarına bir öneri

‘Dünya yeni yıla nasıl girdi?’ haberleri her sene verilir. Bu yıl vermeyin! Bizde malum, kutlamalar güvenlik nedeniyle yapılmıyor.

Bu durumda, dünyanın ne yaptığının bizim gözümüzde bir kıymeti kalmıyor. Ev ahalisinin önerisidir. “Bizde de böyle geçmişti” diyecek bir şey olmadıktan sonra...

RTÜK dansı görmüyor

‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’de, jimnastikçi küçüklerin grubu ‘Queens of the Dance’ın gösterisi için RTÜK’e şikayet gelmiş. RTÜK cephesinde, uygun olmayan kıyafetlerden başlayıp, şortlu tahrike uzanan bir dizi laf edilmiş. İzledim. Müzikle uyum, estetik ve sadelik vardı. Yetenek ve çalışma istiyordu. RTÜK’te raporu yazanlar bunları görmediler mi?

 

OYA DOĞAN – VATAN

STARLARIN PROJESİ BU YIL NEDEN KISA SÜREDE BİTTİ?

Koca bir yılı daha devirdik. 2017’nin son günündeyiz. Hepimiz için zorlu bir yıl oldu. Ama itiraf etmeliyim ki, 2016’ya göre daha az kaygılı bir yıl yaşadık. Peki, ekran için durum nasıldı? Bu yıl Kenan İmirzalıoğlu ve Beren Saat hariç tüm star isimlerin ekranda arz-ı endam ettiği bir yıldı. Kıvanç Tatlıtuğ ve Tuba Büyüküstün Cesur ve Güzel, Çağatay Ulusoy İçerde, Burak Özçivit Kara Sevda, Erkan Petekkaya hem Paramparça hem de Kayıt Dışı, Halit Ergenç ve Bergüzar Korel Vatanım Sensin, Nurgül Yeşilçay Kösem Sultan, Engin Akyürek ve Fahriye Evcen Ölene Kadar’la ekrandaydılar. Ancak Çağatay Ulusoy, Burak Özçivit, Halit Ergenç ve Bergüzar Korel hariç pek iyi bir sene olmadı starlar için... Cesur ve Güzel 32 bölüm sürdü ama zirveyi göremedi. Paramparça son sezonunda düşüşteydi. Kayıt Dışı da beklenen etkiyi yaratamadı. 8 bölümde final yaptı. Kösem Sultan yeni kanalında yurt dışı satışı garanti olduğu için 30 bölüm sürebildi. Ama reytinglerde ne kanalı, ne de yapımcının yüzünü güldürdü. Ölene Kadar sadece 13 bölüm sürebildi. Oysa bu isimler bir dizide oynadığında yıllarca izlemeye alışmıştık. Türk izleyicisinden çok yurt dışında büyük talep görüyorlardı. Ne oldu da 2017 bu isimlerin projelerinin kısa sürdüğü bir yıla dönüştü.

Saat ekran diyetini bozacaktır

İzleyici ya hikayenin peşinden gidiyor, ya da oyuncunun... Bir oyuncuyu aklına ve kalbine bir karakterde işlediyse onu farklı bir şeye ikna etmek için zamana ihtiyacı oluyor. Yani oyuncuyla hikayenin öyle bir bütünleşmesi gerekiyor ki, izleyici hem bildik bir tat almalı, hem de farklı bir şey izlediğini hissetmeli. Ne yazık ki, bu yıl farklılığı deneyen oyuncular ve hikayeler örtüşmedi. Ya eskiye benziyorlardı, ya da fazlasıyla yabancı... Bu da izleyicinin bağ kurmasını zorlaştırdı. Peki, Çağatay Ulusoy neden kaybetmedi? Adını Feriha Koydum ve Medcezir’den sonra risk aldı. Çünkü sadece gençlik kitlesi elindeydi ama o daha geniş kitleleri hedefledi ve kazandı. Burak Özçivit Kara Sevda’yla seyirciye bildiği tadı verdi. Aynı durum Halit Ergenç ve Bergüzar Korel için de geçerli. Muhteşem Yüzyıl’da Osmanlı padişahını oynayan Ergenç, Vatanım Sensin’de işgalden ülkesini kurmak için asker oldu. Duygu tanıdıktı. 2018 tüm starların ekranda olduğu bir yıl olacak. Kenan İmirzalıoğlu Mehmed: Bir Cihan Fatihi ile kısa bir süre sonra ekranda olacak. Beren Saat’i ise ekranda özler olduk. Bu yıl o da ekran diyetini bozacaktır. Umarım Türkiye’yi ihracat şampiyonu yapan bu isimlerin ekranda olduğu, hikayeler ve oyuncuların bütünleştiği bir 2018 olur. Herkese mutlu yıllar!

Hoşçakal Buket!

Bazı haberleri okuduğunuzda inanmak istemiyorsunuz. 12 yıl önce tanıştığım, uzun bir süre mesai arkadaşlığı yaptığım, edebiyat çözümlerini nasıl yapmam gerektiğini öğrendiğim, yılmamanın, hayata tutunmanın, ölüme meydan okumanın nasıl bir şey olduğunu öğrendiğim, bıcır bıcır konuşan, çok bilmiş ama hazmetmiş, hazırcevap, kahkahası insanın kulağına işleyen, zeki ve kırmızı rujun en çok yakıştığı arkadaşım, meslektaşım, Vatan Gazetesi Kitap Eki Genel Yayın yönetmeni Buket Aşçı’yı kaybettik. Bir süredir kanser hastalığıyla mücadele ediyordu. Ama ben bunu yeneceğine emindim. Çünkü tanıdığım en savaşçı kadındı. Daha önce de büyük bir hastalığa meydan okumuştu. Hem de nasıl meydan okumak! Hepimize örnek olacak bir hayata tutunma örneği gösterdi. Hoşçakal Buket! Güle güle edebiyatı hepimize sevdiren kadın! Ben seni hep o güzel kahkahanla, tutkunla ve beni kendime getiren konuşmalarınla hatırlayacağım. Sen benim bu hayatta tanıdığım en savaşçı kadınsın ve öyle kalacaksın. Mekanın cennet olsun!

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13