UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

DİKKAT!.. ŞAKA DEĞİL!.. SOKAKTA ÜZERİNİZE UYDU DÜŞEBİLİR!..

Tamamen kontrolden çıkan uydunun hızla dünyaya yöneldiği ve tam nereye düşeceğinin şu anda hiçbir şekilde belli olmadığı açıklandı.

DİKKAT!.. ŞAKA DEĞİL!.. SOKAKTA ÜZERİNİZE UYDU DÜŞEBİLİR!..

Bu haber şaka değil!

Ve herkesin başına gelebilir!

Çin uydusu kontrolden çıktı ve hızla düşüyor!

Nereye düşeceği de henüz belli değil!

İşte haberin detayları…

DİKKAT!.. SOKAKTA YÜRÜRKEN ÜZERİNİZE DÜŞEBİLİR!..

Çin'in 2011'de uzaya gönderdiği 8,5 ton ağırlığındaki uzay istasyonu Tiangong-1(diğer adıyla "Gök Saray-1"),  Pekin yönetiminin kontrolü kaybetmesinin ardından düşüşe geçti.

Uzmanlar yaklaşık 100 kiloluk moloz yığınının Dünya'da tam olarak hangi noktaya düşeceğinin henüz belli olmadığını söylüyor fakat istasyonun birkaç ay içinde "Dünya'ya düşmesi" bekleniyor.

Tiangong-1, Çin'i bir "uzay süpergücüne" dönüşterecek bir bilimsel proje olarak görülüyordu.

Fırlatılmasından bir yıl sonra 2012'de ülkenin ilk kadın astronotu Liu Yang'ın da ziyaret ettiği istasyon, hem insanlı hem de insansız uzay görevleri için kullanıldı.

Çin yetkileri, 2016'da uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiklerini doğruladı.

Çin'in uzay ajansı, Birleşmiş Milletler'e (BM) istasyonun Ekim 2017 ila Nisan 2018 arasındaki zaman diliminde Dünya'ya çarpacağı bilgisini vermişti.

Geçtiğimiz haftalarda istasyon atmosferin çok daha yoğun katmanlarına ulaşan istasyonun yeryüzüne düşüş hızı da giderek artıyor.

Bu parçaların insanlara zarar verme ihtimali düşük ancak Çin Mayıs ayında BM'nin Dış Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesi'ne yaptığı açıklamada, istasyonun düşüşünü izlemeyi sürdürecekleri sözünü vermişti.

Çin, yeryüzüne nihai dalış süreci başladığında BM'ye bilgi vereceğini söylemişti ama atrofizikçi McDowell'a göre, istasyonun yeryüzünde nereye çarpacağı, ancak birkaç gün öncesinde tespit edilebilecek.

Atmosferin koşullarına bağlı olarak düşeceği konumun değişerek "bir kıtadan bir başkasına" geçebileceğini belirten McDowell, sözlerine şöyle devam etti:

"Yeryüzüne düşüşünün tam olarak ne zaman olacağını ancak 6 ya da 7 saat öncesinde öğrenebiliriz. Ne zaman düşeceğini bilmiyorsak, nereye düşeceğini de bilemeyiz."

BÖYLE BİR OLAY DAHA ÖNCE HİÇ YAŞANDI MI?..

Kontrolü kaybedilen çok daha büyük uzay araçları Dünya'ya geri dönmüş ancak hiçbiri yeryüzünde yaralanmalara neden olmamıştı.

1991'de Sovyetler Birliği'ne ait 20 tonluk Salyut 7 istasyonu, bir diğer 20 tonluk uzay aracına takılı halde Dünya'ya çarpmış, ayrılan parçalar Arjantin'in Capitán Bermúdez kentine düşmüştü.

1979'da Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) kontrolünü neredeyse tamamen kaybettiği 77 tonluk dev uzay istasyonu Skylab da hızla yeryüzüne düşüşe geçmiş, büyük parçalardan bazıları da Batı Avustralya'ya düşmüştü.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERÇİN UYDUSU