UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YAZ ŞARKISI DEDİĞİN YEŞİL ERİK GİBİ OLMALI!

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değinmişler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

YAZ ŞARKISI DEDİĞİN YEŞİL ERİK GİBİ OLMALI!

ALİ EYÜBOĞLU-Milliyet

ALİYA İZzETBEGOVİÇ İÇİN 6 BÖLÜMLÜK DİZİ

Cuma sabahı yorumculuk yaptığım Beyaz TV’deki ‘Beyaz magazin’den izin alıp, Bosna-Hersek’e gittim. Çünkü aynı gün Saraybosna’da Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in hayatını

TRT 1 ekranına taşıyacak ‘Alija’ dizisinin tanıtım toplantısı vardı.

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği’ndeki toplantıda, Büyükelçimiz Haldun Koç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, yapımcılar Muhammet Hakan Sancaktutan ve İsmail Kılıçarslan, yönetmen Ahmed İmamoviç’le Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina, dizi hakkındaki görüşlerini açıkladı.

Yapımcı Sancaktutan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ve himayesiyle Bosna Hersek’te çekilen altı bölümlük dizinin Aliya İzzetbegoviç’in yaşamı, ailesi, dostları ve silah arkadaşlarının anlattıklarından yola çıkarak kurgulandığını anlattı.

“Rahmetli Aliya İzzetbegoviç zulümlere, asimilasyonlara direnmenin de ötesinde bir  kimlik mücadelesi göstererek halkına ve devletine sahip çıkmış büyük bir liderdi” diyen TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, dizi için şunları söyledi:

“Aliya; kadın, çocuk ve yaşlı demeden Boşnak kardeşlerimizle beraber yaşadığı acılara rağmen ‘Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız, kin ve intikam peşinde koşmayacağız’ diyebilecek kadar inançlı üstün bir devlet adamı olduğunu tüm dünyaya göstermişti. Bu liderliğin tarih boyunca unutulmayacağına inanıyorum.

Bizler de TRT olarak rahmetlinin dediği gibi kin ve intikam peşinde koşmadan, insanlık tarihinin en vahşi savaşını unutturmamak ve liderleriyle birlikte Bosna halkının bu kutlu ve muzaffer direnişini anlatmak için bir gayrette bulunduk.”

‘Türkler, babamı niye çok sevdi?’

TRT Genel Sekreteri Mustafa Alcan, TRT 1 Yayın Yönetmeni Şaban Sikar, TRT 1 Koordinatör Yardımcısı Ümit Gökçe ve dizinin senaristi Ahmet Tezcan’ın da katıldığı toplantıda Bakir İzzetbegoviç ise şunları anlattı:

“Türkleri böyle bir dizi çekmeye iten sebep nedir? Çünkü Türkiye’de, Türkler belki de Bosna Hersek’teki Boşnaklardan daha çok Aliya İzzetbegoviç’i okuyor ve hayatını araştırıyor. Türk insanını biraz daha tanıma fırsatını bulduktan sonra bu sorunun cevabını da buldum. Onların Aliya’da sevdikleri, beğendikleri, özendikleri şey şu; kendilerinin de paylaştıkları değerler.

Türkiye’de İzzetbegoviç’in lakabı ‘Bilge Kral’dır. Bu bize abartılı gelir. Çünkü Türkiye’de buradan farklı olarak düşünce insanlarına saygı büyüktür. İkincisi Aliya mücadele veren, kahraman bir insandı, Türkler de mücadelecidir ve o yüzden babamın bu yönünü de sevdiler. Üçüncüsü bir Müslüman ve bir Müslüman düşünürü olarak; 20-21’inci yüzyıldaki İslam’ı ve Müslümanları kendi hayatı ve yapıtlarıyla, ılımlı bir şekilde nasıl ilerlenebilir konularında bir çizgi çizdiği için de Türkler onu seviyor.”

Dalyan turizmine ‘mezarcı’ dopingi!

Osman Şahin’in eserinden sinemaya uyarlanan ‘Mezarcı’ filmini, galasında izledim. Öncelikle şunu belirteyim:

16 ay önce Dalyan’a gidip, filmin çekimlerini izlemiştim. ‘Mezarcı’nın hikayesini yönetmen ve senarist Talip Karamahmutoğlu’ndan dinlediğimde, kartpostal gibi Dalyan görüntüleri eşliğinde ince esprilerin serpiştirildiği bir film olacağını tahmin etmemiştim. Çünkü Karamahmutoğlu, Of’lu, ama artık ‘Cihangir eşrafı’ndan; o nedenle ondan daha sanat filmi beklemiştim. Karamahmutoğlu hünerini; Altın Koza ve Altın Portakal ödüllü görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ustalığını; Emre Altuğ, Nilay Erdönmez, Mustafa Uzunyılmaz, Turan Özdemir, Orhan Aydın, Sadık Gürbüz, Adem Yılmaz, Hakan Aksen ve Hikmet Karagöz oyunculuklarını konuşturunca ortaya Dalyan’ın turizmine katkı sağlayacak güzel bir film çıktı.

GÜNÜN SÖZÜ

Üzüntü kendi kendine geçer; ama mutluluğun tam zevkini çıkarmak için, onu paylaşacağınız biri gerekir. (Mark Twain)

 

SİNA KOLOĞLU-Milliyet

YEŞİL ERİK GİBİ ŞARKI

‘Bu Sayılmaz’ dizisinde Cengiz (Settar Tanrıöğen) Gümbür Bar’ın sahibi olarak, “Yaza damgasını tak diye vuracak bir şarkı bulmam lazım. Yaz parçası çok önemli, yeşil erik gibidir. O çıktığı zaman yaz geldi dersin” şeklinde konuştu. Yaz şarkılarının güzel tarifiydi.

Sol liberal kanal hangisi olur?

TRT haber’in ‘Geniş Açı’ programında Tarık Çelenk, “Çok sol liberal bir  kanalda tartışıyorduk” diye bir söz söyledi. Ev ahalisi merak etti, “Acaba

bu sol liberal kanalımız hangisi?” Yoksa CNN Türk mü?

Hayat kurtaran hareket nerede?

Kanal D ana haber bülteninde, ‘Hayat Kurtaran Hareketler’ başlıklı bir haber ekrana geldi. Üç küçük çocuğumuzun nefes borusuna ayrı ayrı kabak çekirdeği, zeytin çekirdeği ve patlamış Mısır tanesi kaçmış. Yatağa bağlı yaşıyorlar. Spiker, “Böyle durumlarda neler yapmamız, hayat kurtarır? Son derece basit hareketler” dedi.

Dr. Günay Cantürk, “Çevirip sırtına kuvvetli vurmayla evde en azından bunu yapabiliriz” diye açıkladı. Bir çocuğu ters çevirmiş anne görüntüsü geldi ekrana, o kadar.

Ev ahalisi pür dikkat, “Yahu hareketi tam göstersenize” dedi. Mizanseni pek sever özel kanal haber bültenleri. Tam da buna müsait bir haber, ama yapmadılar!

78 milyon otoyol kenarında oturuyor!

BBC Earth’de ‘En Zorlu Yerlerde Olmak’ programında Londralı taksici Mason McQueen, Hindistan’ın Mumbai şehrinde mesleğini icra ediyor. Şartlar felaket. Otoyolun kenarında kadın ve çocuklar var. Evleri burasıymış. İngiliz şoför, “Hindistan’da 78 milyon evsiz insan var” diye bilgi veriyor. 1 milyar 326 milyonluk bir ülkede bu kadar evsiz gayet normal!

KARE DONUNCA

CNN Türk’te Ebru Baki, borsa ve döviz durumlarını bu kıyafetle anlattı. Ev ahalisi, “Herhalde tatilden yeni geldi, vakit olmadı eve uğramaya” dedi. FOX’ta ise Seda Hanım malum ‘Ne Seninle Ne Sensiz’ diyor. Ona da, “Kombinezonla çıkmış herhalde aceleden üzerini giymeyi unutmuş” yorumu geldi.

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERtv yazarları