UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAKIN TÜRKLER SOSYAL MEDYADA EN ÇOK HANGİSİNİ KULLANIYOR?

Türklerin sosyal medyada en çok ‘sevgi dolu’, ‘kahkahalarla gülen yüz’ ve ‘kalp’ emojilerini kullandığı ortaya çıktı. Nazar, Atatürk ve ince belli bardak ise en çok olması istenen emojiler arasında yer alıyor.

BAKIN TÜRKLER SOSYAL MEDYADA EN ÇOK HANGİSİNİ KULLANIYOR?

Sanal dünyada duygularımızı ifade etmede kullandığımız emojiler, dijital sohbetlerin vazgeçilmezi haline geldi. Her gün onlarca kez kullandığımız sanal ikonlarla mesajlarımızı güçlendiriyoruz. Günümüzde dünyada her gün sadece 6 milyardan fazla gülen yüz emojisi kullanılıyor. Mesajlaşma yanında sosyal medya da emojilerin güçlü olarak yer aldığı alanlardan. Gülümseyen veya sinirli yüz, göz kırpan, sevgi dolu, şakacı, dalgacı, dalgın, şaşkın yüz, kalp ve daha nicesi…Mutlu, öfkeli ve düşünceli hallerimizi dijital ortamda bu şekilde ifade ediyoruz. Çünkü yüz yüze ya da telefonla iletişimde insanların ses tonundan tepkilerini anlayabilirsiniz ama sosyal medyada emoji haricinde başka şansınız yok. Geçen hafta 17 Temmuz Dünya Emoji Günü olarak kutlandı. Bugünde hangi ülkede daha çok hangi emojilerin kullanıldığı da ortaya çıktı.

Sosyal medya araştırma şirketi Somera, 2017’de Türkiye’de en çok kullanılan emojileri derledi.

47 milyon ileti üzerinden derlenen rakamlara göre Twitter ’da en çok 2.2 milyon adetle sevgi dolu (gözlerden kalp çıkan gülücük) emojisi kullanılıyor. Onu kalp işareti takip ediyor. 1.7 milyonla kahkahayla gülen yüz, 1.6 milyonla bağlı kalpler emojisi kullanldı. Instagram ’da ise, en çok kullanılan emoji 998 binle kalp işareti, onu da 947 binle sevgi dolu emojisi takip ediyor. 814 bin kez işaret anlamına gelen parmak, 796 bin kez gülen yüz emojisi kullanıldı. Facebook ’ta da dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok kullanılan emoji kahkalarla gülen yüz olurken, onu sevgi dolu emojisi izliyor. Dünya Emoji Günü nedeniyle Twitter, Türkiye’de en çok talep edilen emojileri de açıkladı. Buna göre, nazar inancı yüksek olan Türk insanının en çok talep ettiği emojilerin başında nazar emojisi geliyor. Nazar emojisini ise Atatürk emojisi takip ediyor. Deliliği resmeden huni ise yine Türklerin en çok kullanmak istediği emojilerden biri. İç çekmek için de bir emojiye ihtiyaç duyan Twitter kullanıcıları, bunun yanı sıra kültürümüzün vazgeçilmezi olan ‘ince belli çay bardağı’ emojisi görmek istiyor. Karşı tarafı ciddiye almadığımızı göstermek için kullandığımız “yav he he” tabiri ise en çok beklenen emojilerin arasında. Dünyada ise istenen emojiler daha farklı. Siyah kalp, zürafa, kusma, tuz, göz devirme, alay ve süpürge istenen emojiler arasında.

Dünyada 19 Eylül 1982’de Carnegie Mellon Üniversitesi profesörlerinden Dr. Scott Fehlman gülen yüzü ilk defa kullandı. Bu aynı zamanda ilk emoji kullanımı oldu. Bir dönem bilgisayarda klavye işaretleriyle çıkarılıyordu. Bilgisayarlaşma artınca emojilerin türü ve sayısı giderek gelişti. Mobilleşme ise yaygınlık kazandırdı. Mobil alandaki emojilerde Japon mühendis Shigetak Kurita’nın adı geçiyor. 1999’da Japon operatör NTT DoCoMo’da çalışan Kurita, 172 emoji tasarladı. Bu emojiler yakın bir zamana kadar Japonya dışında pek bilinmiyordu. Emoji, Japonca e (resim) ve moji (karakter) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Mobil ortamın gelişmesiyle bütün dünyaya yayıldı. Artık her gün kullanılan emojiler dijital ortamı daha insani hale getiriyor. (Milliyet Ekonomi)

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLEREMOJİ