UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

OLAY DERİCİ’DE PATLADI FAKAT DAHA VAHİM ÖRNEKLERİ DE VAR!

Bugün, sosyal medyada yankı uyandıran ve oradan gazetelerin magazin sayfalarına taşınan İrem Derici’nin “Tektaş” şarkısının bir sakız firmasının 2012’de üretilen ürünlerinde mani olarak yer aldığı ortaya çıktı. Bu durum yıllardır ülkemizde tartışılan telif haklarıyla ilgili konuyu tekrar gündeme getirdi.

OLAY DERİCİ’DE PATLADI FAKAT DAHA VAHİM ÖRNEKLERİ DE VAR!

 İrem Derici’nin “Tektaş” şarkısının ilk dört mısrasını hatırlayalım önce çünkü ben size asıl bombayı birazdan patlatacağım…

Yıldızlar yanında sönük

Aşkı kalbi kadar büyük

Bir gün kapımı çalacak biliyorum,

Elinde tek taş bir yüzük

Konuyla ilgili söz yazarıyla ve Ankara Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile bizzat görüştüm. Ortada bir telif sorunu var orası kesin fakat onunda kendi içinde belli hukuki durumları var.

Haber İrem Derici üzerinden yankı bulsa da, şarkının sahibi Çağrı Telkıvıran’ın asıl muhatap olduğunu göz ardı etmemek lazım. Çünkü durum mahkemeye taşınacaksa Derici’nin, Telkıvıran’a dava açma hakkı var.

Ne yazık ki geçmişte buna benzer bir olayı Murat Dalkılıç yaşamıştı.

Dalkılıç, Cezmi Ersöz’ün “40 yılda bir gibisin” şiirini izinsiz kullanmış, durumu fark eden Cezmi Ersöz ise, konuyu mahkemeye taşımış ve açtığı davayı kazanmıştı.  Mahkeme de Dalkılıç’ı tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Şimdi gelelim dünyaca ünlü bir filozofun şiirini olduğu gibi kullanıp,  altına söz ve müzik kendi ismini yazan sanatçıya.

ASIL BOMBA ŞEBNEM FERAH

Yıllardır severek dinlediğim şarkı ve yıllardır severek takip ettiğim bu şarkıcı Şebnem Ferah. (şaşırdınız değil mi?)

Şarkısının ismi, “Korkarak Yaşıyorsan”

Ferah’ın, 2001 yılında çıkardığı “Perdeler” albümünde yer alan “Korkarak Yaşıyorsan” şarkısının altında Şebnem Ferah imzası var.

Şarkı aslında bir şiir, şiir ise, Friedrich Nietzsche’ye ait.

Hani şu “Böyle Buyurdu Zerdüşt” kitabının yazarı.

Hep merak etmişimdir, Şebnem Ferah gibi biri bunu neden yaptı acaba?

Şimdi İrem Derici konusu önüme gelince hepsi dökülüverdi gözümden ve sizinle de paylaşmak istedim.  Bakalım kopyacı şarkıcılar, sanatçılar bu yazıya ne cevap verecek.


İBRAHİM KARAKUŞ

ibrahimkarakus351@gmail.com

UÇANKUŞ

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13