UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

"ARDA, İLBER HOCA’NIN GÖZÜNE NASIL GİRDİ?.."

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değinmişler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

"ARDA, İLBER HOCA’NIN GÖZÜNE NASIL GİRDİ?.."

MEVLÜT TEZEL - SABAH

ARDA, İLBER HOCA’NIN GÖZÜNE NASIL GİRDİ?

Ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı'nın CNN Türk'te katıldığı programda, Arda Turan'a sahip çıkması sürpriz bir gelişmeydi ve sosyal medyanın gündemine oturdu. Ortaylı, "Arda tanıdığım futbolcular içinde en cahili değil" diyerek şunları söyledi:

"Arda ilgileniyor.

Belirli şeylere ilgisi var. Oturuyor, dinliyor, okuyor filan.

Ne için kavga edildi bilmiyorum. Öteki taraf ne kadar melek, onu da bilmiyorum. Kitle halinde saldırıyı doğru bulmuyorum. Bu mahalle psikolojisidir. İkincisi, bu artık beynelmilel bir futbolcu.

Fatih Terim üstada son derece saygım var ama birine 'Milli Takım'dan pılını pırtını topla, git' dersen o da istifa eder." Arda'nın yaptıklarının savunulacak bir tarafı yok, elbette eleştirilecek ama Ortaylı'nın dediği gibi de kitle halinde Arda'yı defterden silmek doğru değil. Hatasını kabul eden, özür dileyen, bir daha Milli Takım'ın huzurunu bozmayacak kıvama gelen, formda bir Arda'yı kim kabul etmez ki! Herkes ikinci bir şansı hak eder.

TARİHE MERAKLI

Sahi Ortaylı neden Arda'ya sahip çıktı? Biri "Futbolla çok derin ilgilenmiyorum" diyen ünlü tarihçi, diğeri ise Barcelona'da oynayan futbolcu...

Bu köşeyi takip edenler belki hatırlayacaklardır; geçtiğimiz yıl 'Arda'nın kitapları' başlıklı yazımda Arda'nın tarihe olan merakından bahsetmiştim.

Arda'nın Türkiye'den siparişini verdiği kitapları toplayan kariyer danışmanı Okan Can Yantır, Twitter'dan 'Kaptan çayı demle; siparişlerin hazır, yola çıktı' diye yazmış ve Arda'nın sipariş ettiği 12 kitabın kapaklarını paylaşmıştı.

Arda'nın sipariş ettiği yerliyabancı kitaplar arasında beş tarih kitabı vardı. Biri ünlü Türk ve Müslüman bilim adamlarını anlatan 'Işık Doğudan Yükselir', diğeri rahmetli hocaların hocası Halil İnalcık'ın 'Doğu Batı-Makaleler I' adlı kitabıydı. Diğer üç kitap ise İlber Ortaylı'nın imzasını taşıyordu;

'Türklerin Tarihi', 'Tarihimiz ve Biz', 'İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı'.

Muhtemelen İlber Hoca, Arda'nın kitaplarını okuduğunu duymuştur. Boşuna Arda için 'Dinliyor, okuyor, ilgili bir çocuk' demiyor.

Arda tam dibe vurmuşken; hiç beklemediği birinden, İlber Ortaylı'dan destek geleceğini tahmin edebilir miydi? Klişe olacak ama, işte kitap okumanın faydası.

 

SİNA KOLOĞLU - MİLLİYET

İBO’NUN ÇOCUKLARI AYNI PROGRAMDA

İremi Derici’nin Kanal D’de başlayacak ‘İrem Derici ile Eğlenmene Bak’ programı ekranda ‘reyting’ yapacak ünlüleri konuk alıyor.

İki isim dikkati çekiyor; İdo ve Dilan. İbrahim Tatlıses’in iki çocuğu Yarışma programında şarkı söyleyecek. Programın yapımcısı Armağan Çağlayan. Kendisi aynı zamanda Kanal D’nin projelerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı oldu.

22 Haziran ya da temmuz ayının ilk haftası başlaması planlanıyor. İlk üç bölümünün çekimi ve montajı yapıldı. Bir zaman ekranda olan ‘Serdar Ortaç’la Hep Beraber’ programının benzeri. Kimler olacak?

Yonca Evcimik, Derya Uluğ, Rober Hatemo, Güliz Ayla ve Dilber Ay. Merakla beklenen Mustafa Ceceli’nin çekimleri ise daha yapılmamış.

 

Kanal D’de başlayabilir

Armağan Çağlayan’ın Teve2 kanalında ses getiren ‘Hepsi bugün Oldu’ programının Kanal D’de gündeme geldiğini duydum. Gerçekten başarılı bir projeydi. Özelliği, o gün gündemde olan hayatımıza dair konuların taze taze muhataplarıyla ekranda konuşulmasıydı. Kanalın izlenen programı oldu kısa zamanda. Maliyetli olduğu gerekçesiyle bitirildi. Yeniden gündeme gelecek gibi görünüyor.

 

Bu maçlar birayı özendiriyor mu?

TRT spor’da dikkatimi çekmişti. UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarının sponsorlarından biri, bir bira markası. Maçların canlı yayınlandığı ortamda sık sık rastlıyoruz. Şampiyonlar Ligi’yle ilgili tekrar görüntülerde ise, buzlanıyor. İçkiye özendirme nedeniyle, bu markanın görülmesi sorun olabileceği için mi buzlanıyor? Böyle

bir zorlama olmadığını öğrendim  RTÜK cephesinden. Bir golün maç  sonrası tekrarı ya da geçmiş finallerden unutulmaz görüntüler gibi kısa geçişlerde bile bu uygulanıyor. Şöyle bir bilgi daha aldım. Eğer bir izleyici, “Ekranda bira markası gösterdiler” diye şikayette bulunursa RTÜK’e, incelemeye alınabilirmiş. Bir başka soru; peki maç yayınları sırasında birden fazla sayıda bu markayı gören bir izleyici, “İçki reklamı yayınlıyorlar  bu maçlar yayınlanmasın” derse ne olur?

 

45 dakikadan fazla komedi olmuyor

Ev ahalisi bu sefer kalabalık. Çay ve kuru yemiş eşliğinde ‘Şefkat Yerimdar’ı

izliyoruz. Bir süre sonra dikkatlerin dağıldığı ve aramızda dedikodu yaptığımızı fark

ettim. Dizinin süresi bir saate ulaşmıştı.

Hani soğanı bol diziler, uzun bakışmaları ve ağlak klipleriyle zamanı dolduruyor. Espri, her daim yapılası bir şey değil ki. Senarist ne kadar güldürecek? Komedilerde taş çatlasa 50 dakika gülme süresi. Sonra? Dikkat dağılıyor, komedinin de komiklik yapacak hali kalmıyor.  


OYA DOĞAN - VATAN

YAZIN HANGİ DİZİLER BAŞLIYOR?

Eskiden yaz dizisi denildiğinde aklımıza aşk, gençlik, aile komedileri gelirdi. Uzunca bir sürede öyle devam etti. Fakat Kırgın Çiçekler’in yazın drama türünde başlaması ve üçüncü sezonuna devam kararı alınmasıyla kanallar planlarını değiştirdi. Bu yaz geçmişe oranla daha az dizi başlıyor. Zaten Star TV Türk Malı’nı, Fox TV Şevkat Yerimdar’ı mayıs ayında başlattı. İkisi de komedi türünde yarışa çıktı ve reytingleri oldukça iyi! Önümüzdeki haftadan itibaren asıl yaz yarışı başlıyor. 15 Haziran Perşembe akşamı atv’de Kanatsız Kuşlar başlıyor. Melis Tüzüngüç, Ümit İbrahim Kantarcılar, Ahmet Varlı, Deniz Bolışık, Fatih Al, Servet Pandur ve Seda Türkmen’in rol aldığı dizi; hayata tutunabilmek için amansızca mücadele eden dört kardeş ile çocukları için her türlü fedakarlığa katlanan genç ve güzel bir annenin iç içe geçen öyküsünü anlatıyor. Tam anlamıyla Kırgın Çiçekler gibi bir dizi... Şansı yaver giderse sezona devam etme şansı yüksek! Fox TV, Deli Gönül dizisiyle yaz dizilerinde dram tercih eden bir diğer kanal... Murat Ünalmış, Tuvana Türkay, Ogün Kaptanoğlu, Macit Sonkan, Nilgün Karababa, Mine Tüfekçioğlu, Barış Yalçın, Zuhal Yalçın, Yılmaz Şerif, Hayal Ada Topakkaya’ın rol aldığı dizi; her şeyini kaybetmiş bir öğretmenin İstanbul’a taşınıp özel bir okulda görev almasıyla değişen hayatını konu ediniyor. Doğru gün ve zamanda yarışa başlarsa Tüm Kişiler’de yüksek reyting alacaktır.

Ateş Böceği merak uyandırdı

Show TV’de bu yaz rotasını drama kıranlardan... Öykü Karayel ve Gökhan Alkan’ın başrollerini oynadığı Kalp Atışı; hayatın hırçın davrandığı Eylül’ün lise yıllarından cerrahlığa uzanan hikayesini konu ediniyor. Ege’de bir kasabada başlayan acılı hayatını İstanbul’da bir hastaneye taşıyan Eylül ve Ali Asaf’ın bizi umuda taşıyacak öyküsünü izleyecekmişiz. Tanıtımlarında Öykü Karayel’i merak ettim. Ama dövüşen kadın algısı Türk izleyicisine nasıl gelir karar veremedim.

Star TV yaz konseptine bağlı kalanlardan... İki romantik komediyle karşımıza çıkıyor. İlki; Can Yaman ve Özge Gürel’in başrolünü oynadığı Dolunay... Profesyonel aşçı olmak isteyen Nazlı ve zengin iş adamı Ferit imkansız bir aşkın kapısını aralamasını konu ediniyor. Tanıtımdan hiçbir şey anlamadık. Dizinin konusu da bir şeyi ele vermiyor. Klişe bir tanıtım ve konusunu okuduk. Umarım izlerken bize bir sürpriz yapar. Star TV’nin bir diğer dizisi Ateş Böceği. Seçkin Özdemir ve Nilay Deniz’in başrolünü oynadığı dizi boşanma avukatı Barış’la taksi şoförü Aslı’nın birbirini değiştireceği serüvenini anlatıyor. Hem çok tanıdık, hem de farklı bir iş gibi duruyor. İlk bölümünü merakla bekliyorum.

 ALİ EYÜBOĞLU - MİLLİYET

TARKAN’IN ZEYTİNLERİ, DICAPRIO’NUN ORMANI

Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio’nun, İklim Değişikliği Sözleşmesi’nden Amerika’nın çekildiğini açıklayan Başkan Donald Trump’a inat Instagram’dan yaptığı paylaşım, başta Esat Sungur olmak üzere hepimizi gururlandıran türden.

Birleşmiş Milletler Çevre ve Barış Elçisi olan DiCaprio, “4 Mevsim Türkiye Ormanları” konulu yarışmada mansiyon ödülü alan, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Basın Büro Sorumlusu Esat Sungur’un, Manisa’nın Demirci ormanlarında çektiği bir fotoğrafı Instagram’dan paylaştı ve altına şunları yazdı:

“Ormanlar, çevre, ekonomi ve topluma, hepsine aynı anda fayda sağlar. Orman idaresi sadece iklim değişikliği ile değil ayrıca su kalitesinin iyileştirilmesi, biyolojik çeşitlilik, haşere mücadele, istihdam ve turizm gibi konularda da çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, devlete ait orman çalışanlarının eğitilmesi de dahil olmak üzere kapsamlı karbon ölçümlerinin yeni bir sistemle alınması yoluyla Türkiye ‘nin orman yönetimini geliştirmek için çalışmaktadır.”

Hatırlarsanız, geçenlerde “Zeytinliklere kıymayın” diye Tweet atan Tarkan için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Zeytinlikleri mi varmış ne yapacakmış zeytinlikleri?” demişti.

DiCaprio’nun bu paylaşımının üstünden dört gün geçti, ne Trump ne de bakanlarından henüz,  “Leonardo DiCaprio’nun ormanı mı var?” şeklinde bir tepki gelmedi!

 

GÜLE GÜLE DOĞAN ABİ...

Türk basınının duayenlerinden birini daha son yolculuğuna uğurlayacağız bugün...

80 yıllık ömrünün 40 yılını Milliyet’te geçiren, gazeteciliği bir meslek değil yaşam biçimi olarak gören biriydi Doğan Abi... Onun için gazete; işyeri değil, evi gibiydi. Doğan Abi, 1991’de Milliyet’e girdiğimde Genel Yayın Yönetmeni’ydi. Güle güle Doğan Abi... Mekanın cennet olsun

YAZDIĞI KİTABI YIRTIP YİYEN AKADEMİSYEN!

Yazdığı kitabın sayfalarını yırtıp niye yemek zorunda kalır bir akademisyen?

Aç kaldığı için değil, kaybettiği için…

İngiltere Nottingham Üniversitesi öğretim üyesi “Right Pesponse” ve “Brexit” kitaplarının yazarı Matthew Goodwin’in başına gelen de bu...

İngiltere’deki son seçimlerden önce “İşçi Partisi yüzde 38’i geçerse yazdığım kitabı yiyeceğim” diye tweet atan akademisyeni  seçimlerden sonra Sky News, canlı yayına aldı.

35 yaşındaki akademisyen canlı yayında “Brexit” kitabının sayfalarını yırtıp, yemek zorunda kaldı.

Bizde de her seçimden önce haber kanallarının canlı yayınlarında karavana atan akademisyenler, yaptıkları anketler tutmayan şirket sahipleri ve yöneticileri var. Ama hiçbiri Matthew Goodwin gibi hatalarını anlayıp, gereğini yapmıyor.

Elbette ki öngörülerinin tersi çıkanlardan Japonlar gibi harakiri yapmasını beklemiyorum. Ama her seçimden önce yaptıkları anketlerin tersi çıkan şirketlerin sahipleri ve yöneticilerinden bu işi bırakmalarından vazgeçtim, en azından özür dilemelerini bekliyor insan...

Her seçim veya referandum öncesi, “O haber kanalı senin, bu haber kanalı benim” diyerek televizyon televizyon dolaşıp, sonrasında öngörüleri boş çıkanlardan da Matthew Goodwin gibi gereğini yapmalarını bekliyoruz, ama boşuna...

Çünkü Türkiye, “Her şey olabilirsiniz, ama sadece rezil olamazsınız” sözünün geçerli olduğu bir ülke de ondan...

 

GÜNÜN SÖZÜ

Seni ne mutlu ediyorsa onu yap ve insanların ne düşündüğünü asla dikkate alma. (A Serious Man)

  

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13