UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İZMİRLİ GENÇ TASARIMCI NASA'DAN ALDIĞI BİLGİYLE TARİH YAZDI!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Mehmet Ergül, astronotlar için geliştirdiği egzersiz kıyafetiyle uluslararası tasarım yarışmasında altın madalya almaya hak kazandı.

İZMİRLİ GENÇ TASARIMCI NASA'DAN ALDIĞI BİLGİYLE TARİH YAZDI!

Genç tasarımcı bitirme projesi olarak tasarladığı astronotlar için egzersiz kıyafetiyle, İtalya'da yapılan ve dünyanın 80 farklı ülkesinden 10 bin projenin başvurduğu '2017 A'Design Yarışması'nda, altın madalya kazandı.

NASA Johnson Space Center ile yürüttüğü bilgi alışverişi ve astronot antrenörlerinin yönlendirmesiyle projesini gerçekleştiren Ergül, “Vücuda giyilebilen bu egzersiz aleti sayesinde yerçekimsiz ortamda, dünya üzerinde yapılabilen pek çok egzersiz hareketini gerçekleştirebilmekteyiz. Ürünü tasarlama aşamasında NASA'dan araştırmacılar ve bilim insanlarıyla iletişim halinde olarak daha doğru ve teknik anlamda verimli bir konsepte ulaştım. Gelecekteki uzay misyonlarını da düşünerek konuyu yeniden ele aldım. Böylelikle egzersiz kıyafetini tasarladım ve ödül almam beni bu konuda da çalışmaya teşvik etti” dedi.

'KUSURSUZ ERGONOMİ'

Yer çekimsiz ortamda yer ve yön duygusunun önemini kaybettiğini, bu nedenle aletlerin vücuda entegre edilerek kullanılması gerektiğinden yola çıktığını belirten Ergül, “Kıyafetin dış iskeletin eklemlerinde bulunan elektrik motorları, egzersiz yapılırken bir direnç oluşturuyor. Bu sayede egzersiz tamamlanıyor. Ürünün dış iskelet şeklinde tasarlanması vücuda kusursuz oturarak ergonomi anlamındaki eksiklikleri gideriyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERNASA  MEHMET ERGÜL