UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

2017 HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANACAK?

2017 Hıdırellez Bayramı'nın ne zaman kutlanacağı binlerce kişi tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Her yıl mayıs ayının ilk haftası kutlanan, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan ‘Hıdırellez’ ya da ‘Hıdrellez’, bu yıl ne zaman kutlanacak? Hıdırellez şenlikleri nerede yapılacak? İşte detaylar.

2017 HIDIRELLEZ NE ZAMAN KUTLANACAK?

Baharı karşılama şenliği ‘Hıdırellez’ için geri sayım başladı. Her yıl mayıs ayının ilk haftası kutlanan, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan ‘Hıdırellez’ ya da ‘Hıdrellez’, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri. Kışın sona erip tabiatın uyandığını simgeleyen bugünü özel kılan pek çok gelenek var.

Her yıl 6 Mayıs'ta geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez’de dilekler dilenir, dualar okunur, ateşin üzerinden atlanır. Ancak bu ritüeller bazen karışıklık yaratabiliyor. Peki, Hıdırellez duası nedir? Gül ağacına nasıl dilek dilenir? İşte, tüm bu soruların yanıtları ve 2017 Hıdırellez şenlikleri programı!

HIDIRELLEZ NEDEN 5 MAYIS’TA KUTLANIR?

Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür.

6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.

Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.

GÜL AĞACI DİLEĞİ NASIL DİLENİR?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

HIDIRELLEZ DUASI

Bazı inançlara göre dileklerin kabul olması için Hıdırellez duasının okunması gerekir. Bu dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dilek duası şöyledir; Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ NEREDE?

Hıdrellez şenlikleri bu sene Ahırkapı’da kutlanacak. 5 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan kutlama saat 19.00’da Ayasofya Müzesi önünden Ahırkapı’ya yapılacak yürüyüşle başlayacak. Ahırkapı Müzisyenler Derneği ve Kumbara Kafe/Sanat tarafından düzenlenen şenliğe katılım ücretsiz olacak.

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERhıdırellez ne zaman  bahar  2017