UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SEÇİM SONUÇLARINDAN SONRA O ÜLKE FENA HALDE KARIŞTI!..

Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'da devlet başkanlığı seçiminin galibi Lenin Moreno oldu. Seçimin 19 Şubat'taki ilk turunda en fazla oyu alan iktidardaki sol partinin adayı Moreno ile rakibi Guillermo Lasso arasında geçen yarışı Moreno'nun kazandığını açıkladı. Oyların yüzde 51'ini Moreno, yüzde 49'unu ise Lasso aldı. Seçimlerden sonra ülke fena karıştı. Lasso destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı.

SEÇİM SONUÇLARINDAN SONRA O ÜLKE FENA HALDE KARIŞTI!..

Devlet başkanlığı seçimim yüzde 51 ile kazanan Lenin Moreno, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bize destek  veren milyonlarca Ekvadorluya teşekkürler.

Ekvador'da 2007'den bu yana görevde olan Devlet Başkanı Rafael Correa,  Moreno'nun zaferini sosyal medya üzerinden kutladı ve "Ülkemiz için harika haber:  Devrim, Ekvador'da yeniden başarı kazandı. Milyonlarca dolar paraya ve  medyalarına rağmen sağ mağlup oldu." dedi.

 

Seçimin ardından destekçilerine sonuçlara itiraz etme çağrısında  bulunan Lasso ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Barışçıl ancak  kararlı olalım. Sokaklara çıkıp şunu söylemeliyiz: Oyumu çalma çünkü Ekvador'da  değişim istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

 

24 MAYIS'TA YEMİN EDECEK

Ekvador'da yaklaşık 13 milyon seçmenin sandık başına gittiği ilk turda  Moreno oyların yüzde 39,22'sini, rakibi Lasso da yüzde 28,34'ünü almıştı. İlk  turda hiçbir adayın yüzde 50'yi aşamaması ya da en yakın rakibine 10 puan fark  atarak en az yüzde 40'a ulaşamaması nedeniyle başkanlık yarışı ikinci tura  kalmıştı.   Moreno, 24 Mayıs'ta yemin edecek.

 

1998'DEKİ SİLAHLI SALDIRI SONRASI TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANIYOR

 

Hükümetin adayı 63 yaşındaki Lenin Moreno, 1998'de uğradığı silahlı  saldırıdan bu yana tekerlekli sandalye kullanıyor. Seçim vaatlerini engelliler,  kadınlar ve yaşlılara yönelik sosyal hakların artırılması üzerine yapan Moreno,  2007-2013 yıllarında Devlet Başkanı Rafael Correa'nın yardımcılığı görevinde  bulunmuştu. Kendisini "21. yüzyıl sosyalisti" olarak tanımlayan Correa, ilk kez  2006'da iktidara gelmiş, 2009'da ve 2013'te yeniden seçilmişti.

 

Eski bir bankacı olan 61 yaşındaki Guillermo Lasso ise 10 yıldır aynı  parti tarafından yönetilen ülkede kendisini "değişim adayı" olarak tanımlıyor.  Vaatlerini, Ekvador'da 1 milyon kişiye istihdam oluşturma, yerel ve yabancı  yatırımı artırma ve suçla mücadele üzerine kuran Lasso, seçilmesi durumunda  2012'de sığınma talebinin kabul edilmesinden bu yana İngiltere'deki Ekvador  Büyükelçiliğinde bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı elçilikten  çıkaracağı sözünü vermişti.

SEÇİM SONRASI SOKAKLAR  KARIŞTI

Lasso'nun çağrısıyla sokaklara dökülen destekçileri polisle çatıştı.  Başkent Quito ve Guayaquil'de seçim konseyi ofisleri önünde toplanan yüzlerce Lasso destekçisi, Ekvador bayrakları taşıyarak, "Hileye hayır" sloganları attı.

Bir görgü tanığına göre polis Guayaquil'de günevlik bariyerlerini aşarak seçim konseyi binasına girmek isteyen protestoculara biber gazı kullandı.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLEREkvador