UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İŞTE DİKKAT ÇEKEN KONULARIYLA TV YAZARLARINDAN SEÇMELER!..

TV yazarları bugünkü köşelerinde yine oldukça önemli ve dikkat çeken konulara değinmişler. İşte sizin için derlediğimiz yazılar…

 İŞTE DİKKAT ÇEKEN KONULARIYLA TV YAZARLARINDAN SEÇMELER!..

YÜKSEL AYTUĞ – SABAH

AYAKKABI HIRSIZLIĞI

Hırsızlığın iyisi kötüsü olmaz. Hepsi birbirinden acımasız, birbirinden utanç vericidir. Ama zaman zaman haber bültenlerine konu olan, apartmanlarda kapı önlerindeki ayakkabılara dadanan hırsız haberlerine diğerleri kadar çok kızmıyorum.

Tabii ki suçu övecek, masum gösterecek değilim ama şu apartmanlarda kapı önlerine bırakılan ayakkabılardan son derece rahatsızım. Yarattığı görüntü kirliliğinin yanı sıra burunlara da hitap eden(!) bu rezilliğin son bulması için adeta hırsızlardan medet umar hale gelmek ne kadar da acı verici.

Güzel kardeşlerim, apartman yaşantısı 'medeniyet' demek. Ortak alanların temiz ve düzenli kullanılması da bu çağdaşlığın ilk göstergesi.

Ayakkabı dolabı alacak paranız yoksa, marketlerde boşa çıkan plastik sepetlerden iki tane alıp hole koymayı da mı akıl edemiyorsunuz?

Hadi onu da geçtim, bir portakal sandığının içine kağıt serip ayakkabıları içeri almak da mı gelmiyor içinizden?

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), üç Türk sporcusuna daha doping cezası verdi. Elvan Abeylegesse iki, Gamze Bulut ve Songül Konak dörder yıl men cezası aldılar. Elvan'ın, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda kazandığı iki gümüş ve 2007'de dünya şampiyonasında kazandığı bir gümüş madalya elinden aldı.

Gamze'nin ise 2012 Londra Olimpiyatları'nda bin 500 metre yarışında kazandığı gümüş madalya (aynı yarışta Aslı Çakır Alptekin'in de altın madalyası geri alınmıştı) ve 2012 Avrupa Şampiyonası'ndaki elde ettiği gümüş madalyası geri alındı. Songül de 17 Mayıs 2015'den beri katıldığı yarışmalardan diskalifiye edildi.

Aslında ortada büyük bir savaş var. Her yeni ilaçla doping yapanlar bir adım öne geçiyor ama gelişen teknolojiyle birlikte eninde sonunda yakalanıyorlar.

Örneğin Elvan'ın, tam dokuz yıl sonra yenilenen teknoloji vasıtasıyla doping yaptığı ortaya çıktı.

MEVLÜT TEZEL-SABAH

DOPİNG YAPMASIN DA NE YAPSIN

SORUN SİSTEMDE

Aslı ve Gamze, Londra'da altın ve gümüş madalyalar alınca ne çok sevinmiştik. İngiliz spikerin atletlerimizin başarısıyla ilgili imalı açıklamalarına kızmıştık.

Şimdi ise aldatılmış hissediyoruz.

Dopingin en kötü tarafı da bu zaten; halkın gözünde kahraman olan şampiyonların kendilerini seven milyonlarca insanı aldatması, gençlere kötü örnek olması...

Elvan ve Gamze'nin madalyalarının geri alınmasından sonra Türkiye'nin olimpiyat tarihinde atletizmde toplamda kazandığı madalya sayısı üç bronza indi (Ruhi Sarıalp, Y. Copello ve Eşref Apak), 80 milyonluk bir ülke için trajikomik bir tablo.

Olimpiyatlarda atletizmde başarı elde etmek için uzun yıllara dayanan köklü spor politikalarına ve ilkokuldan başlayan sistemli bir eğitime ihtiyaç var.

Aslı ve Gamze gibi bireysel başarılar ise ünlü spor yorumcusu Caner Eler'in dediği gibi:

"Sistemsizlik içinde bireysel çabalarla çıkan yetenekler, başarı baskısının altında eczaneden bile alınabilen ilaçların karanlığında kaldı hep." Evet, doping, tüm dünyanın sorunu ama son yıllarda Türkiye'nin dopingten çok başı ağırdı. Sadece Gamze, Aslı, Elvan değil; birçok dalda doping cezaları yedik. Bu derin bir konu ama Türkiye'de dopingin bu kadar yaygın olmasında ödül sisteminin etkisi büyük. Çünkü Türkiye'de bireysel spor dallarında sporcular, yurt dışında madalya alana kadar kıt kanaat geçiniyorlar, olimpiyatta madalya aldıklarında ise hayatları değişiyor.

Hem devletten, hem de özel sektörden eve, altına, paraya boğuluyorlar ve en önemlisi büyük bütçeli sponsor anlaşmaları yapıyorlar. Ee yıllarca üç kuruş paraya çalışıp öyle bir noktaya geliyorsunuz ki, ya o madalyayı kazanıp rahat bir hayata kavuşuyorsunuz ya da spor dışında bir kariyere sahip olmadığınız için hayatınızın geri kalanını zor şartlarda geçirmek zorunda kalıyorsunuz. Olmak ya da olmamak gibi bir mesele bu! Bir de buna siyasetçiden medyaya, kulüplerden antrenörlere kadar geniş bir yelpazede sporcuya yapılan 'Madalya almalısın' baskısı eklenince; Aslı, Gamze, Songül ve diğerleri doping yapmasın da ne yapsın. Elbette doping yapanlar suçlular ama asıl suçlu atletlere çocukken destek olmayan, madalya alamasalar da onların hayatını garantiye alacak bir eğitim, kariyer planı sunmayan sistemin kendisidir.

BIYIK YALNIZCA ERKEKLER İÇİN DEĞİL

Twitter'da 'Fenimiz Türkiye' sayfasında yayınlanan bu fotoğrafların altında şöyle yazıyordu: 'İşte benim bıyıklarım, bıyık yalnızca erkekler için değil diyerek toplumun dayattığı güzellik standartlarına karşı çıkan bir kadın.' Bu fotoğrafı gördükten sonra ilk defa toplumun dayattığı standartlara hak verdim. Bu mudur yani feminizm? Feminizmi yanlış anlamış arkadaşlar. Tamam, kadın-erkek eşittir, bunu her platformda savunuruz ama bıyık bırakmayı yüceltmenin mantığı nedir? Bu arada Türkiye'de rahmetli Duygu Asena'dan sonra feminizmin sembolü olmuş birinin çıkmaması büyük eksiklik. Hadi bu bıyıklı fotoğraf bir espri malzemesi ama medyamızda kadın haklarını savunacak, bazen kadınlar için pozitif ayrımcılık yapmak adına feministliği abartacak yazar eksikliği yaşanıyor.

ROCK İÇİN GELECEK KARANLIK

Wall Street Journal, 'Rock müzikteki yeni kuşak müzisyenler, efsanelerin yerini doldurabiliyor mu?' sorusuna yanıt aramak için araştırma yaptı. Sinemamuzik. com'da yayınlanan habere göre; David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael ve son olarak Chuck'ı yitiren sektör, en taze veriler sonucu geleceğe umutlu bakamıyor. Araştırmalara göre; ABD'de müzikten en fazla gelir elde eden 25 müzisyenin 19 tanesi 50 yaşın üzerinde.

4.500 milyar dolarlık iş yapan bu 19 isim arasında 67 yaşındaki Bruce Springsteen, 53 yaş ortalamasıyla Guns N' Roses grubu, 74 yaşındaki Paul McCartney ile 73 yaş ortalamasına sahipi Rolling Stones grubu gibi isimler bulunuyor.

60-70 yaş kuşağı rockçılar listesinin zirvesinde Rolling Stones grubu yer alıyor.

20-30 yaş kuşağının lideri Justin Bieber ise 67 yaşındaki Bruce Springsteen'den daha fazla konser verse de 'Boss'tan yüzde 40 daha az para para toplayabildi. Wall Street'ın araştırmasına göre; yeni idoller yaratamayan rock market büyük bir sıkıntı içinde ve gelecek hayli karanlık.

Rock müziğinin temelinde isyan ve özgürlük arayışı vardır. Eski kuşaklar idealistti, dünyayı değiştirebileceklerine inanıyorlardı. 90'lardan sonra gelenler ise hayata daha pragmatik bakıyor, hayal kurmuyor sadece daha fazlasını istiyor. Ee böyle olunca da kitlelere ilham kaynağı olacak şarkılar eskisi kadar çok bestelenmiyor. Bugün gençlerden, gelecekte efsane olabileceğini düşündüğünüz kaç rock şarkıcısı var?

Türkiye'de ise durum daha kötü. Bizde rock müzik başladığı noktada hâlâ. Cem Karaca'nın, Erkin Koray'ın, Mogollar'ın, Barış Manço'nun yerine yeniler yetişmedi. Biraz Duman, biraz Teoman fark yaratabildi sadece. Şu an yapılan ise gerçek rock müzik değil, rock'ın arabesk hali. Ağlak şarkılar rock ya da sentez müzik diye gençlere yutturuluyor.

Elbette rock müzik ölmez ama yükselişe geçmesi için yeni idealist bir kuşağa ihtiyacı var.

ALİ EYÜBOĞLU-MİLLİYET

BAŞAK SAYAN’IN HAMİLE POZU BİZİ NİYE GERDİ?

Hamilelikte son ayına giren oyuncu Başak Sayan’ın yarı çıplak pozları sosyal medyayı salladı. Sayan, eleştirilere karşılık, “Fotoğrafların bu şekilde konuşuluyor olması beni çok şaşırttı. Kadın estetiğiyle ilgili bir dayatma var. Buna inanamıyorum” dedi, ama tartışma bitmedi.

Sayan’ın doğal, eşinin normal gördüğü fotoğraflar üçüncü şahısları niye bu denli gerdi?

Vücudun sahibi ve eşi “No problem” diyorsa bize ne?

Katıldığım bir yemekte konu gündeme geldi. Erkeklerin tümü, “Boşanma nedenidir bu?” görüşünde birleşti. Ajda Pekkan ve Erkan Petekkaya’nın avukatı Hande Var da aramızdaydı. Ona sordum, o da, “Eğer koca, evliliğinin zarar gördüğünü düşünüyorsa bu boşanma sebebidir” dedi.

2016’DA DÜNYAYA DAMGA VURAN KARELERİN SERGİSİ

Anadolu Ajansı’nın (AA) bu yıl üçüncü kez düzenlediği Uluslararası Haber Fotoğrafı Yarışması’nda ödül alanlar İstanbul’da sergide görücüye çıkacak.

Kapadokya’da toplanan jüri dört gün süren toplantıda 25 bin imaj arasından “En iyileri” seçti. Paris Match dergisinin Dijital Yayın Yönetmeni Marion Mertens, Noor Ajansı’nın ünlü fotoğrafçısı Yuri Kozyrev, Getty Images’in spor     alanında usta foto muhabiri Cameron Spencer’ın yanı sıra dünyaca ünlü fotoğraf editörleri ve foto muhabirlerinden oluşan jürinin ödüllendirdiği kareler, aslında 2016’ya damgasını vuran olayların özeti...

17 farklı ülkeden 22 foto muhabirine ödül kazandıran fotoğrafların yer alacağı Istanbul Photo Awards 2 Nisan’da açılacak.

YARDIM KOŞUSU İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

7 Mayıs’ta Wings For Life World Run için başvurular başladı. Omurilik felcinin tedavisi için düzenlenen ve dünyanın en büyük koşu etkinliklerinden biri olan Wings for Life World Run yine İzmir’de gerçekleştirilecek.

Dünyanın birçok ülkesinde yapılacak yarışmanın Türkiye ayağına katılmak isteyenler www.wingsforlifeworldrun.com/tr adlı siteden kayıt yaptırabilir.

GÜNÜN SÖZÜ

Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar en iyi yerlerde oturur. (Aristofanes)

MESUT YAR- POSTA

KARA YAZI

Kara sıfatlı dizilerin son halkası Kara Yazı, Kanal D ekranında başladı. Açıkçası sosyal medyada müthiş bir ilgi gördü ama ekran odaklı yaşayan izleyici için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Reyting listelerine yüksek bir giriş olmadı...

Neyse. Sema Ergenekon ve Eylem Canpolat ikilisinin senaristlik sınıfından sıyrılıp işin yapım alanına da el attığı ilk işleri olan dizide mevcut dizilerde klişe haline gelen namus, intikam, acı, sınıf ayrılığı, şiddet ve elbette entrika var...

Bu dalları birleştirip bir ağaca hayat verebilir mi, kestiremiyorum? Bu türden klişesi bol diziler (ve bazı programlar) ağırlıklı olarak total izleyiciye hitap ediyor ve alıcısı var.

Ama mevcut ajitasyon enflasyonunda ben efsane Sema ve Eylem ortaklığının farkını bir an önce ortaya koymasını bekliyorum. Diğer kara sıfatlı dizilerinde yaptıkları gibi... O zaman dizinin yazısı da yazgısı da değişir. Ortamlar aydınlanır!

Genç sinemacılar dünyaya açıldı!

Kıvanç Tatlıtuğ, Amerika’da tamamı İngilizce çekilecek bir filme evet dedi...

Şu kadarını söyleyeyim belki farkında değiliz ama o kıtada çok sayıda Türk yönetmen sektöre yoğun emek harcayıp kendini kabul ettiriyor...

O yönetmenlerden biri olan Tolga Baş da ilk yabancı filmine temmuz ayında start veriyor. Filmin çalışmaları iki yıldan uzun bir süreye yayılmış. Tolga arada gişe için benim de birisinde rol aldığım iki film yaptı. Çetin Altay kardeşimiz iki işte de başrolde...

Neyse. Kıvanç, Tolga, Biray Dalkıran, Emre Şahin filan derken belli ki sinema sektöründe biz de varız diyeceğiz. Hadi hepsinin işi rast gelsin!

Rüzgarı boldu ama...

Sevda Kuşun Kanadında (TRT 1) henüz başlamadan sağlam bir rüzgar estirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençliğinin de küçük pasajlarla resmedildiği bir siyasi dizi olarak ilk bölümlerde iyi de takipçi bulmuştu...

Ama sanırım tarihi dizilerde, özellikle de yakın tarihe birden fazla açıdan bakılmayan işlerde seyirci sabrı çabuk tükeniyor...

Diriliş Ertuğrul gibi hayal gücünün de işin içine katıldığı işlerde bu sorun yok. Demek ki izleyici dönem dizilerinde mümkün olduğunca uzak tarihi izlemeyi seviyor. Neyse, sevda kuşun kanadından uçtu gitti. Özleneni olacaktır!

Şikayetçi olanınız var mı?

Survivor’da (TV8) birleşme yakın. Ama dikkatimi çeken bir ayrıntı var. Ünlüler takımından eleme potasına gönüllü olarak giren birden fazla aday çıktı ama Gönüllüler bu konuda pek bir gönülsüz davrandı...

Nüfus çokluğuyla rakiplerinin bir hayli önüne geçen Gönüllüler’in adadan hiç göründükleri kadar şikayetçi olduğunu düşünmüyorum; siz ne dersiniz?

Mesude olmadan Kemal olur mu?

Mesude gitti. Kırgın Çiçekler (atv) dizisinde şu bizim tilki Kemal için çocuklarını seri halde mutsuz eden kadın. Aslında dizinin komik karakterlerinden biriydi. Hatta karikatür tip bile diyebiliriz...

Kendisi gibi bir hayli karikatür karakter Kemal’in eliyle dünya değiştirmesi de tuhaf bir tecelliydi sanki...

Fakat Kırgın Çiçekler ahalisinin bu kadar üzüleceğini hiç tahmin etmiyordum. O gece dizi uzun süredir alamadığı bir reytingle pazartesinin de kimyasını bozdu...

Mesude gözün arkada kalmasın kardeşim. Pek yakın zamanda o biricik kocanla buluşursunuz. Sen hazırlıklarını yapmaya başla!

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13