UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TÜRK NOBEL'LERİ SAHİPLERİNİ BULDU!..

TÜBA Ödülleri’ne bu yıl Türkiye’den Şerif Mardin, ABD’li Mary King ve Ürdünlü Omar M. Yaghi layık görüldü. Bilim adamlarına ödüllerini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verecek.

TÜRK NOBEL'LERİ SAHİPLERİNİ BULDU!..

Akademik alanda ‘Türk Nobeli’ olarak bilinen TÜBA Ödülleri sahiplerini buldu.

Bu yılki ödülleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Mardin, Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde Washington Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mary-Claire King, Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde California Berkeley Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omar M. Yaghi alacak.

Şerif Mardin, sosyoloji alanında çığır açan yeni bir model üzerinde yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. ABD’li Mary King, kanserin genetiğini çözen yeni bir çalışmaya imza attı. Ürdünlü Kimyacı Prof. Dr. Omar M. Yaghi, metal organik örgülerin kimyası ile ilgili çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. Bilim adamlarına ödüllerini, 1 Şubat’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verecek.

Bu başarılı bilim insanları, madalya ve beratın yanı sıra 30 bin dolarla ödüllendirilecek.

‘BU NADİR BİR GURUR’

Ödüle layık görülmenin onur olduğunu belirten Prof. Dr. Mardin, Hürriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Böyle büyük bir onurlandırma beklemiyordum. Bu tür büyük ödüllere mazhar olmak insanın başına çok nadir gelir. Bu anlamda kendimi çok mesut hissediyorum. Sosyoloji alanında bu tür bir ödüle sahip olabilmenin şaşkınlığı içerisindeyim. Yeni bir sosyoloji şekli ortaya çıkarmak için çalışıyorum. Bana verilen bu şeref, çalışmalarımın yeni imkânlarla çok daha hızlı gelişmesini sağlayacak ve yeni fırsatları değerlendirme fırsatı sunacak. Sizin burada bulunmanızın ne denli önemli olduğunun farkındayım. Bu ödülü almış olmak bana çok özel hissettiriyor.”

17 FARKLI ÜNİVERSİTE 31 GENÇ BİLİM İNSANI

Türkİye’de çalışan veya Türkiye’de çalışma kararı vermiş, 39 yaşını doldurmamış bilim insanlarına 2001 yılından bu yana dağıtılan Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları (TÜBA-GEBİP) Ödülleri de 1 Şubat günü 17 farklı üniversiteden 31 bilim insanına verilecek. Böylece, TÜBA-GEBİP kapsamında ödüllendirilen bilim insanı sayısı 404’e yükselecek. Ödül kazanan bilim insanlarına 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca 6 bin liralık ek destek sağlanacak.

YENİ MATERYALLER PEŞİNDE

Prof. Dr. Yaghi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Laboratuvarımızda yeni materyaller geliştiriliyor. Çeşitli malzemeler üzerinde yüzlerce araştırma grubu çalışıyor. Bu anlamda öncelikle beni bu ödüle layık gördükleri için TÜBA’ya çok teşekkür ediyorum. Beni bu ödüle layık görüp aday gösteren kuruluş ve kişilere ve elbette başta yüksek lisans ve doktora öğrencilerime, benim laboratuvarımda zaman ayıran, çalışmaların geliştirilmesine hizmet veren bütün öğrencilerime çok teşekkür ediyorum.”

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13