UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TV YAZARLARINDAN SEÇMELER! MESUT YAR, MEVLÜT TEZEL, BÜLENT CANKURT, YÜKSEL AYTUĞ VE SİNA KOLOĞLU BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADI?..

TV YAZARLARINDAN SEÇMELER! MESUT YAR, MEVLÜT TEZEL, BÜLENT CANKURT, YÜKSEL AYTUĞ VE SİNA KOLOĞLU BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADI?..

TV YAZARLARINDAN SEÇMELER! MESUT YAR, MEVLÜT TEZEL, BÜLENT CANKURT, YÜKSEL AYTUĞ VE SİNA KOLOĞLU BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADI?..

MESUT YAR – POSTA

 

ALTI MADDEDE KİRALIK AŞK!

Kiralık Aşk’ın yarı finale geldiğini söyleyebiliriz. Önceki gün sosyal medyada esen “final mi yapıyor?” sorusunu derinlemesine araştırdım… Eldeki verileri sıralayalım. Dizi şubattan önce bitmiyor, bir. Dizinin final kararı şimdilik sadece pratikte, iki. Dizinin kurtulması için reytinglerinin bir tık yükselmesine ihtiyaç var, üç. Dizinin başrollerinden birinin ayrılma kararı konusunda çok sağlam veriler var, dört. Biterse mutlu sonla biteceği yüksek ihtimal, beş. Dizinin final söylentisi bile takipçileri arasında hacimli bir isyana neden olmuş, altı. Bu altı maddenin altıncısı en net olanı, bakalım bu netlik dizinin kaderini de netleştirebilecek mi?

30 YILLIK HASRET BİTTİ!

Tam 30 yıl sonra TRT 1 Ana Haber’de Mesut Mertcan ustamızı izledik. Ne yalan söyleyeyim meseleleri onun sesinden dinlerken gençlik yıllarıma gazeteciliğimin en hararetli zamanına gittim… “Yaşarken bir kez daha TRT ekranında haber sunmak istediğini” söyleyen Mesut ağabeyin dileği TRT yönetimi ve Erhan Çelik’in davetiyle gerçekleşti… Bunun kamu ekranından yayınlanıyor olması da kanala yüz çevirmiş pek çok farklı düşünceden insanı o ekrana kilitledi. TRT müthiş bir tutkal yakaladı… Ve bu tutkalı hepimiz için hazırlayanlar içinde POSTA gazetesi röportajcısı Alev Gürsoy Cimin ve Medyaradar sitesi de vardı. İsimlerini bir de ben telaffuz etmek istedim. Bunlar güzel şeyler, devam!

KURTULUŞ OFİSTE Mİ?

Gülümse Yeter dizisinin iki fragmanından sadece hikayenin genç aşıklarına ayrılmış. Ve anladığım kadarıyla aşk ve entrika meselesi ofis ortamlarına taşınıyor… Geçtiğimiz yazdan bu yana ofis ortamlarında yaşanan aşkların bin bir çeşidini dizilerde izledik. Kimi hala hayatımızda kimisi ofis kapatıp gitti… Ama belli ki senaristler reytingleri çok da gülümsetmeyen dizinin can simidini masa üstünde aramaya karar vermiş. Bakalım masanın üstündeki kağıtta “yola devam” yazacak mı ?

 

ALİ EYÜBOĞLU – MİLLİYET

 

45 MİLYON LİRALIK MUHTEŞEM PLATO

Nurgül Yeşilçay, Metin Akdülger ve Farah Zeynep Abdullah’ın başrollerini paylaştığı “Muhteşem Yüzyıl Kösem”in çekildiği Hadımköy’deki platoları dolaştık önceki gün. “Muhteşem Yüzyıl”, TEM Stüdyoları’nda yapılan platoda çekilmişti. “Muhteşem Yüzyıl Kösem”in çekildiği platoların yanında TEM, müştemilat... 

“Muhteşem”in yapımcısı Timur Savcı, Hadımköy’de dizi için yaptıkları platoların 45 milyon liraya mal olduğunu söyledi ve ekledi: 

“Geçenlerde Hollywood’dan bir ekibi ağırladık. Seti dolaştıktan sonra, ’Avrupa’da bir dizi için yapılmış en büyük plato burası’ dediler.” 

Tims, “Muhteşem” için üç plato yapmış Hadımköy’de... 

3 bin 200 metrekarelik Kırmızı Plato’da Has Oda, Kösem Daire, Harem, Hamam, Mutfak, Silahtar Oda, İncili Köşk, Şehzade Daireleri, Altınyol, Zindan, Galata Kulesi gibi ana mekânlar var. 

26 bin 600 metrekarelik Hadımköy Açık Plato’daki çekim alanları şunlar: 

Çarşı, sokaklar, Arz Odası, Divan, Kösem Vakfı - Avlusu, Culüs Meydanı. 

“Muhteşem”in çekimleri, Hadımköy’deki iki platonun yanı sıra Bilezikçi’de 2 bin metrekare alana kurulu Has Bahçe’de yapılıyor. 

Platolarda yönetmen, başrol oyuncuları, yardımcı oyuncular ve teknik ekibin dinlenebilecekleri yerler, kostüm odaları gibi alanlar da mevcut. Bir kostüm için ortalama 26 metre kumaşın kullanıldığı diziye şimdiye kadar dikilen kostüm sayısı ise 3 bin...  

“MUHTEŞEM”İN SETİ, TURİZME AÇILACAK MI?

Her şeyi çabuk tüketen seyircilerden bir kısmı, “Eskiden Muhteşem’di” deyip, başka dizilere meyletmiş olabilir ama dünyada hâlâ “Aşk-ı Derun” fenomeni var. O yüzdendir ki “Muhteşem” 50 ülkede gösterimde. 

Bu hafta BBC ekibinin gezeceği “Muhteşem Yüzyıl Kösem”in seti, Rusya ve Ukrayna’dan gelecek 13 basın mensubunu da ağırlayacak. 

Timur Savcı’nın deyimiyle “Dünyada rüştünü ispat etmiş Türk markalarından biri” olan “Muhteşem”, Türkiye’ye döviz kazandıran bir dizi aynı zamanda.  

“Muhteşem”in dış dünyadaki yansıması “Muhteşem”, ama iş iç pazara gelince hazin bir tablo var karşımızda. 

Geçen sezon istenen reytingi almadığı için Star TV’nin devam ettirmediği “Muhteşem Yüzyıl Kösem”in yeni kanalı FOX’ta aldığı reyting de adına yakışmayacak kadar düşük. 

Gelelim “Muhteşem Yüzyıl Kösem” setinin turistik turlara açılıp açılmayacağına. 

Geçenlerde iki bakanlığımızın Antalya’da ağırladığı Rus basın mensupları, “Bizden Türkiye’ye daha çok Rus gelmesini istiyorsanız ‘Muhteşem Yüzyıl’ın setini turistlere açın” demişti. 

Timur Savcı’ya, “Muhteşem”in setini turistik turlara açıp açmayacaklarını sorduğumda verdiği yanıt şu oldu: 

“Dizi çekilirken zor, ama çekimler bittikten sonra platoları açabiliriz turistik turlara.” 

MESUT MERTCAN’IN EN MUTLU GÜNÜ

Hadımköy’deki plato ziyaretinden sonra Ortaköy’e geçtim. Çünkü Beşiktaş Belediyesi’nin Mesut Mertcan onuruna verdiği yemek vardı Feriye Lokantası’nda. 

medyaradar.com’dan Alev Gürsoy Cimin’e verdiği söyleşide, son dileğinin ölmeden önce TRT ana haberini sunmak olduğunu söyleyince Erhan Çelik, o gün Mesut Mertcan’ın dileğini yerine getirmişti. 

Ortaköy’deki stüdyoda TRT 1 ana haberi sunduktan sonra Mertcan ve Çelik, Feriye’deki yemeğe birlikte geldi ve yan yana oturdu. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın ev sahipliğindeki yemekte Fatih Portakal, Doğan Şentürk, Abbas Güçlü, Atilla Dişbudak, Ramazan Kurnaz, Esra Harmanda, Ebru Hekimoğlu, Bahar Feyzan, Serdar Cebe gibi basın mensupları Mertcan’ı yalnız bırakmadı. 

GÜNÜN SÖZÜ

Geride bıraktıklarımızı özlüyor, elimizin altındakinden sıkılıyor, ulaşamadıklarımıza tutuluyoruz. (Robin Sharma) 

 

SİNA KOLOĞLU – MİLLİYET

 

İZLENME ORANLARI TEK HANELİ OLDU

Artık o eski günler yok. Reytinglerde ‘İki haneli’ izlenme oranları devri kapandı. Kendini rahat hisseden sekiz dizi var. Üçü idare ediyor gibi.

Yüzde 5 tehlike çanı

Sektörde konuşulan, “Yüzde 5 izlenme oranı alayım, öpüp başıma koyayım.” Çift haneyi gören iki dizi var; ‘Diriliş Ertuğrul’ (Yüzde 10.73) ve ‘Anne’ (Yüzde 10.33). Sorunu olmayanlar listesindeyse ‘İçerde’ (Yüzde 9.62) ve ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ (yüzde 8.86) bulunuyor. ‘Yüzde 7’leri gören üç dizi ise ‘Kırgın Çiçekler’, ‘Arka Sokaklar’ ile ‘Aşk ve Mavi’. ‘Vatanım Sensin’, ‘Cesur ve Güzel’ ve ‘No: 309’ yüzde 6’nın biraz üzerindeki diziler. ‘Kara Sevda’ hani altıyı zorluyor (yüzde 5.97). ‘Paramparça’ ve ‘O Hayat Benim’ ise yüzde 5 düzeyinde dolaşıyor. Yani tehlikeli sınırda.

‘Poyraz Karayel’ direniyor

‘Poyraz Karayel’ ve ‘Hayat Şarkısı’ şu an bana göre ekranda yayınlanan diziler

arasındaki en kaliteli yapımlardan. Fakat ‘yüzde 5’ tehlike sınırının çok altında

görülüyor. ‘Kiralık aşk’, ‘Aşk Laftan Anlamaz’ ve ‘Umuda Kelepçe Vurulmaz’ da ‘yüzde 4’ün’ biraz üzerinde.

120 DAKİKADA BİTTİ

Bir kere daha yazıyorum; 120 dakikada dizi bitti. Nasıl günde iki dizi yayınlıyorlardı, bire indi. Aynı şekilde, 120 dakika diziden de aşağı inecekler. İdeal süre 60 dakika. Hadi 90 dakika olsun! Ev ahalisi geçenlerde ‘Vatanım Sensin’i izlerken “Hadi artık Reklam girsin” dedi. Yeni bölümler kemiksiz bir saati buluyor. ‘Reklam kuşağıyla dört defa bölünen dizi’ günlerinden bugünlere geldik. Ne o doğruydu, ne de bugün yaşananlar. ‘Reyting sistemi denekleri’ de kalitenin belirleyicisi oluyor. Yukarıdaki veriler ‘TOTAL izleyici’ ortalaması. AB grubunda değişiklikler oluyor ama onların genel pay içindeki etkileri sınırlı. Ekranda beklediğini bulamayan reklam verenin asıl müşterisi, dizi film platformları... Netlfix boşuna gelmedi. Doğan Holding Blu TV’yi, Doğuş Holding Puhu’yu boşuna kurmadı!

(Kaynak: Interpress Ajansı ‘En çok konuşulan diziler ve reyting ortalamaları’ başlıklı raporundan.)

80’LERE DÖNÜŞ

Mesut Mertcan, Erhan Çelik’in yanında ana haber bültenindeydi. Medyaradar.com haber sitesinde başarılı söyleşilere imza atan Alev Gürsoy Cimin, Mesut Bey’le bir söyleşi yapmıştı. Kendisi, “Son isteğim TRT’de haber sunmak” demişti. Çelik, “Başımın üzerinde yeriniz var” dedi. Haberin sesi, bir ekran karizması vardır. Bunun ne olduğunu Mesut Mertcan bir kere daha gösterdi.

OLDU MU JÜLİDE ATEŞ?

Jülide Ateş’in geçtiğimiz pazartesi akşamı giydiği elbisede ‘Akşam yemeğe gidilecek vakit yok, haberleri sunup yola çıkacağım’ hali vardı. Haberlerde, “Bu akşam ne giysem?” sorusuyla “Davette  ne giysem?” sorusu arasındaki farkı fark etmek lazım! 

 

MEVLÜT TEZEL – SABAH

 

BU PROGRAM ÜLKEYİ SAVAŞA DA SOKAR

 

'Derin Futbol' programında Erdal adında bir Beşiktaş taraftarı, telefonla Sinan Engin'i arıyor ve Şampiyonlar Ligi maçı için gittikleri Kiev'de saldırıya uğradıklarını söylüyor.

Engin de duyduklarını canlı yayında anlatıyor; 30 yerde olay çıktığını söylüyor falan.

O sırada Ahmet Çakar "Beni de Ukrayna'dan bir arkadaş aradı, olaylar varmış" diyor. Rasim Ozan Kütahyalı ise "Önce Kiev'deki Türkiye elçiliğini, sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayalım" diyor.

Sinan Engin, Erdal'a "Ailelerin durumu nasıl? Aman dikkatli olun" diyor. Bu arada programda Kiev'de Beşiktaş taraftarına saldırı olduğu altyazıyla geçiyor.

Engin, bir ara "İşte Kiev'deki Beşiktaş taraftarı" diye cep telefonunu kameraya tutuyor, "Abi baksana Kiev yanıyor" diyor ama görüntülerde köşede kuruyemişçi dükkanı görünüyor.

Ve Kiev'deki taraftar, Afyon'da çıkıyor.

Evet, yanlış okumadınız;

Engin, Afyon'daki Beşiktaş taraftarını, Kiev'de diye gösteriyor! Geç de olsa 'trollendiğini' anlıyor ama iş işten geçiyor.

Tüm bunlar birçok kez canlı yayında 'trollenen' 'Derin Futbol' programında gerçekleştiği için gülüp geçiyorsunuz.

Ama bu kadar da ciddiyetsizlik olmaz ki! Bu kaçıncı canlı yayın kazası.

Daha da vahimi; programın yorumcuları sanki tam kavganın ortasına düşmüşçesine, az önce kafalarına sandalye yemişçesine, olayları heyecanlı bir şekilde anlatıyorlar. Bu programı izleyen ve onlara inanan birçok insan var.

Yahu bu program ülkeyi savaşa da sokar! Bari programın başında 'Bu programda konuşulanlar gerçek değildir.

Kahve muhabbeti eşliğinde eğleniyoruz, şakalaşıyoruz' diye uyarı yazısı yayınlasalar.

 

BÜLENT CANKURT – SABAH

 

GÖNLÜNÜN YENİ SULTANINI BULDU

FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, 2001'de nikah masasına oturduğu üç çocuğunun annesi Edwina Sponza'dan 2012'de tek celsede boşanmıştı. Boşanmanın ardından zamanının tümünü işlerine ve çocuklarına ayıran Murat Bey, gönül kapısını ise herkese kapatmıştı. Adını da aşk dedikodularından hep uzak tutmuştu. Öğrendim ki Murat Bey, sonunda gönlünün sultanını bulmuş ve aşk orucunu bozmuş. Yaklaşık dokuz aydır, başarılı bir avukat olduğunu öğrendiğim Yasemin Güçkan ile flört ediyormuş.

ARTIK GİZLEMİYORLAR

Murat Özyeğin, dokuz aydır herkesten gizlediği sevgilisi Yasemin Güçkan ile gayet mutlu mesut bir aşk yaşıyormuş. Bu arada Murat Bey, ilişkisini gizlemekten vazgeçmiş olmalı ki, geçtiğimiz günlerde Yasemin Hanım ile birlikte bir davete katılmış. Murat Bey, sevgilisini davetlere götürmeye başladığına göre ciddi bir ilişki yaşıyor olmalı. Allah mesut etsin...

 

YÜKSEL AYTUĞ – SABAH

 

TEK MUZIR BEN MİYİM?

Bir kahve reklamı... Firma da dünyanın en ünlü kahve firması.

'Muro' olarak üne kavuşan Mustafa Üstündağ oynuyor.

Mustafa, karşısındaki mahcup delikanlıya diyor ki:

"Gecelerin kralıydın, ekstra cesurdun.

Ne oldu?

Gözlerin kapanıyor.

Bak şöyle yapıcan; önce yırtıcan, sonra içini tamamen boşaltıcan, üç koyup bir sayıcan. Ama önce suyu ısıtıcan...

Sabahlar olmasın..." Mustafa bakıyor ki; gencin gözleri fal taşı gibi açılmış, hemen açıklama yapma gereği hissediyor: "Üçü bir arada kahveden söz ediyorum.

Ya sen ne sandın birader?.." Bu rezil reklamı, Sirkeci'nin en kuytu sokağında satış yapan kuru kahveci bile yapmaz.

Dünyanın en büyük kahve firmalarından biri bu metni nasıl kabul etti, aklım almıyor.

Peki dizilerdeki en masum öpüşme sahnesine bile tonla ceza yağdıran RTÜK bu rezaleti görmüyor mu? Yoksa 80 milyonluk ülkede bir tek ben mi muzırım da, bu reklamı öyle anlıyorum...

Pöh!.. Kime, ne anlatıyorum ki! Bu ülkede spor gazetesine AMK ismini veren de, okuyan da bizler değil miyiz?

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13