UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN UYARDI! İSRAİL CUMHURBAŞKANI RİVLİN HAREKETE GEÇTİ!..

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, ezan okunmasına bazı kısıtlamalar getiren yasa tasarısına karşı olduğunu açıkladı.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN UYARDI! İSRAİL CUMHURBAŞKANI RİVLİN HAREKETE GEÇTİ!..

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail'in ezan  okunmasına bazı kısıtlamalar getiren yasa tasarısına karşı olduğunu belirtti.  İsrail radyosunun haberine göre, Batı Kudüs'teki ofisinde Müslüman din  adamlarıyla bir araya gelen Rivlin, ezanın hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa  tasarısına karşı olduğunu ve buna ihtiyaç olmadığını ifade etti.  Rivlin'in bu yasa tasarısının sunulmaması için ilgililerle görüşmeyi  vadettiği ve "İsrail ibadet hürriyetine saygı gösteren bir devlettir ve ülkedeki  tüm azınlıklar için din özgürlüğü ilkesine bağlıdır." dediği öğrenildi.

EZAN YASAĞI TASARISI

"Gürültü kirliliğine neden olduğu" iddiasıyla camilerden hoparlörle  ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail  meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor.  Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de  birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı. Bu kez ise İsrail  yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına  geldi.   İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "gürültüye neden olarak  insanları rahatsız ettiği" iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı  desteklediğini belirtmişti.   Knesset'teki dindar Yahudipartilerinden Yahudot HaTora'nın (Birleşik  Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti. Yahudot HaToralı sağlık Bakanı Yakup  Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de  kapsayabileceği endişesiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

ERDOĞAN UYARMIŞTI!

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, iki gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Türkiye'nin İsrail'deki yangının söndürülmesine yardımcı olmak için gönderdiği uçaklar nedeniyle teşekkür emişti.  Erdoğan da  İslam âleminin ve Filistinliler'in tepkisini çeken, ezanın hoparlörden okunmasını yasaklamayı öngören yasa tasarısını da gündeme getirip şu uyarıda bulunmuştu: " Yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları tehlikeli buluyorum. Böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır. Bu tartışmanın kimseye faydası yoktur. Bu uygulama yalnızca Filistinlileri değil, tüm Müslümanları rencide etmektedir. Bu konuda endişelerimiz. Böyle bir tasarının yasalaşması halinde ne tür tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini İsrailli yetkililere ilettik. İsrail parlamentosunun aklı selimle hareket edeceğine inanıyorum. Ezan bir çağrıdır. Bu çağrıyı engellemeniz sıkıntılara neden olacaktır"

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13