UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

2016 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ AÇIKLANDI!..

2016 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ AÇIKLANDI!..

2016 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ AÇIKLANDI!..

Norveç Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre; Santos, Marksist gerilla örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki 52 yıllık iç savaşın sonlandırılması için varılan anlaşmanın sağlanmasında gösterdiği "cesur çabalardan" ötürü ödüle layık görüldü.

Tarihi barış anlaşmasının Kolombiya'da geçen Pazar günü düzenlenen referandumda şok bir sonuçla reddedilmiş olması nedeniyle, Nobel Barış Ödülü'nün Santos'a verilmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

Ancak Norveç Nobel Komitesi, Kolombiya hükümetinin bu çabasını yine de ödüllendirmeyi tercih etti.

Komitenin açıklamasında, "Bu ödül, aynı zamanda yaşadıkları büyük güçlükler ve suistimallere karşın adil bir barış umudundan vazgeçmeyen Kolombiya halkına, sivil savaşın sayısız kurbanının yakınlarına ve barış sürecine katkıda bulunan tüm taraflara bir armağan olarak görülmelidir" ifadeleri kullanıldı.

Komite, Kolombiya'da 2010'dan bu yana iktidarda 65 yaşındaki Santos'un barış için harcadığı çabaların Alfred Nobel'in son arzusunu yerine getirdiğini belirtti.

"ÖNEMLİ BİR TEŞVİK"

Santos, bu ödülü Kolombiya halkına ithaf ettiğini söyledi.

Norveç Nobel Komitesi’ne telekonferans yoluyla bağlanan Santos, "Bu ödülü almaktan mutluluk duyuyorum. Bu ödülü halkım adına alıyorum. Kolombiya halkı bu savaşta gerçekten çok çekti" ifadelerini kullandı.

Santos, Nobel Barış Ödülü'nün halkın "barış" için bir araya gelmesi konusunda önemli bir teşvik olduğunun altını çizdi.

Twitter'dan Santos'u kutlayan FARC lideri Timoçenko, “Elde etmek istediğimiz tek ödül sosyal adalete dayanan, militarist olmayan, misillemesi ve yalanları olmayan bir barıştır” ifadelerini kullandı.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında dört yıldır Küba'da süren ve barış anlaşmasıyla sonuçlanan müzakereler çerçevesinde taraflar, 29 Ağustos'ta ateşkes ilan etmişti. Barış anlaşmasıyla ateşkesin kalıcı olması öngörülüyordu. Ülkede 52 yıldır süren ve 220 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaları bitirmesi öngörülen barış anlaşması, 2 Ekim'de yapılan referandumda yüzde 50,2'lik bir oranla reddedilmişti. Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başını çektiği "hayır" taraftarları, anlaşmayla FARC'a çok fazla taviz verildiğini savunmuştu.    

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13