UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÜNLÜ İŞADAMI İSHAK ALATON VEFAT ETTİ!..

ÜNLÜ İŞADAMI İSHAK ALATON VEFAT ETTİ!..

ÜNLÜ İŞADAMI İSHAK ALATON VEFAT ETTİ!..

Alarko Holding'in kurucusu ve Onursal Başkanı iş adamı İshak Alaton, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Holding yetkililerinden alınan bilgiye göre Alaton, son dönemde yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle tedavi gördüğü hastaneden 9 Eylül Cuma günü taburcu oldu. Bugün kalp yetmezliği nedeniyle Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye kaldırılan Alaton, burada yaşamını yitirdi.

Alaton'un cenaze törenine ilişkin bilgilerin henüz belli olmadığı öğrenildi.

İshak Alaton kimdir?
İstanbul'da 2 Eylül 1927'de doğan Alarko Holding Onursal Başkanı İshak Alaton, 1942'ye kadar Şişli Terakki Lisesi'nde okudu.

Saint Michel Fransız Lisesi'nden 1946'da mezun olduktan sonra, askerliğini 1947-1948 yıllarında yedek subay olarak Polatlı Topçu Okulu'nda yaptı.

Alaton, 1951'de İsveç'e giderek, iş hayatına Motala Lokomotif Fabrikası'nda kaynak işçisi olarak başladı. Bir yıllık kaynak işçiliği sırasında gece kurslarına giderek teknik resim öğrendi ve aynı fabrikada teknik ressam olarak iki yıl daha çalıştı.

1954'ün başında Türkiye'ye dönen Alaton, aynı yıl Üzeyir Garih ile birlikte Karaköy'de Vefai Han'da Alarko Kolektif Şirketi'nin kuruluşuna imza attı. 1954'te, Üzeyir Garih ve İshak Alaton'dan oluşan Alarko Holding'in iki kişilik kadrosu, apartman kaloriferi tesisatçılığı hizmeti ile Türk sanayi dünyasındaki ilk adımı gerçekleştirdi.

1973'te Alarko'nun halka açık bir holding olmasından beri üstlendiği Alarko Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 15 Mayıs 2015'te Alarko'yu birlikte kurduğu merhum Üzeyir Garih'in oğlu Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Garih’e devrederek "Alarko Holding Onursal Başkanı" unvanını aldı.

İsveççe, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilen İshak Alaton, Türkiye Sosyal ve Ekonomik Etüdler Vakfı (TESEV) ve Açık Toplum Vakfı kurucularındandı.

Ayrıca, 1998-2012 yılları arasında Güney Afrika İstanbul Fahri Başkonsolosluğu görevini üstlenmiş olup İsveç "Birinci Sınıf Kuzey Yıldızı Nişanı" ve "İspanya Kraliyet Sivil Liyakat Nişanı" sahibi oldu.

1958'de İsveç'te Margarete von Proschek ile evlenen İshak Alaton, iki çocuk, üç torun sahibiydi.

AA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERishak alaton  vefat  ölüm  işadamı