UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

O ANLAŞMA MECLİSE SUNULDU!.. TÜRKİYE'YE 20 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK!..

O ANLAŞMA MECLİSE SUNULDU!.. TÜRKİYE'YE 20 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK!..

O ANLAŞMA MECLİSE SUNULDU!.. TÜRKİYE'YE 20 MİLYON DOLAR ÖDEYECEK!..

Mavi Marmara Gemisi ile ilgili Türkiye İsrail arasındaki Tazminata ilişkin Usul Anlaşması, Meclis'e sunuldu.

Anlaşmada, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına, 25 gün içinde 20 milyon dolar ödeme yapılacağı, İsrail'in Türkiye'de yapılan veya yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarının sağlanacağı, hukuki isteklerin devam etmesi halinde İsrail vatandaşlarının tüm kayıp, masraf, hasar veya harcamalarının Türk Hükumeti tarafından karşılanacağı maddeleri dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan 6 maddelik Türkiye-İsrail arasındaki Tazminata ilişkin Usul Anlaşması Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla Meclis Başkanlığına gönderildi. Anlaşmada 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan konvoy (Mavi Marmara) hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak Türk Hükumeti tarafından açılacak hesaba 20 milyon ABD doları ödeme yapılacağı, anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihini izleyen 25 iş günü içinde paranın hesaba havale edileceği, tazminatın ailelere dağıtımının Türk Hükümeti'nin yetkisinde olduğu belirtiliyor. Anlaşmada İsrail'in konvoy hadisesiyle ilgili olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki yada cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarının sağlanacağı, eğer hukuki talepler devam ederse İsrail vatandaşlarının tüm kayıp, masraf, hasar veya harcamalarının Türk hükümeti tarafından karşılanacağı yer alıyor.

Türkiye adına Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile İsrail adına Büyükelçi Dore Gold'un imzasının bulunduğu, Türkçe, İbranice ve İngilizce olarak hazırlanan anlaşmanın maddeleri şöyle:

"İsrail Hükümeti, 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan konvoy (Mavi Marmara) hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak Türk Hükumeti tarafından açılacak bir hesaba ex gratia (lütuf ödemesi) 20 milyon Amerikan Doları ödeme yapacaktır. Türk hükumeti tarafından açılacak banka hesabına , anlaşmanın yürürlüğe giriş tarihini takip eden 25 iş günü içinde bu para havale edilecektir. Tazminatın ailelere dağıtımının Türk hükumetinin yetkisindedir. Türkiye ve İsrail diğer tarafa veya diğer taraf adına hareket edenlere hukuki veya başka bir sorumluluk yüklemeyecekleri, ve bu anlayışın taraflardan herhangi birinin veya taraflar adına hareket edenlerin cezai veya hukuki sorumluluğu kabul ettiği veya üstlendiği şekilde yorumlanmayacağı hususlarında mutabıktır. 

Her halükarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesiyle ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan yada dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki yada cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır. İsrail hükumeti gerçek veya tüzel kişilerine karşı herhangi bir talep yukarıdaki hükümlere bakılmaksızın İsrail hükumeti onun adına hareket edenler İsrail vatandaşlarının tüm kayıpları masrafları, hasarları, veya harcamaları Türk hükumeti tarafından karşılanacaktır. Bu anlaşma yazılı bildirimlerin sonuncusunun alındığı tarihte yürürlüğe girecektir."

DHA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERTÜRKİYE  MECLİS  İSRAİL