UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SICAK GELİŞME!.. İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF ANKARA'DA!.. "İRAN VE TEMSİLCİLERİ TÜRK HALKININ YANINDADIR"

SICAK GELİŞME!.. İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF ANKARA'DA!.. "İRAN VE TEMSİLCİLERİ TÜRK HALKININ YANINDADIR"

SICAK GELİŞME!.. İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF ANKARA'DA!.. "İRAN VE TEMSİLCİLERİ TÜRK HALKININ YANINDADIR"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenliyor.

Çavuşoğlu: "Suriye konusunu daha yakın işbirliği içinde değerlendireceğiz. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. PKK, PEJAK, PYD arasında bir ayrım görmüyoruz. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz."

Çavuşoğlu, Zarif ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından TBMM ziyaret edeceklerini bildirdi.

Zarif: "Türkiye halkını hem tebrik etmek isterim darbeciler karşısında gösterdikleri direniş için. Bölge halklarının böyle darbelere, insanların demokrasi haklarının ellerinden alınmasına izin vermediklerini gösterdiler. İran halkı ve temsilcileri Türkiye halkının yanındadır. İran Türkiye ilişkileri çok kalıcı ve geniştir. Mezhebi ve tarihi ortaklıklarımız, İran-Türkiye işbirliğinin imkanını sağlıyor. İki ülkenin liderlerinin belirledikleri ticari hacmine yetişmemize daha çok vardır. Ama bugün bu amaca ulaşmak için görüşmeler yaptık. İki ülke liderlerinin siyasi iradesi sayesinde daha da ilerleyecek ilişkilerimiz. Elektrik, doğalgaz ve enerji konusunda işbirliğine hazırız. Doğalgaz, elektrik alanında yatırım yapılmasına öncelik verilir. Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda ortak bakış açımız var. Biz de aynı şekild Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Hiçbir zaman Türk halkından uzaklaşmayacağız."

"Türkiye ve Rusya'nın işbirliğinden çok memnunuz. Bölgenin barış ve huzura ulaşması için çalışılması gerekir."

SORU-CEVAP

Zarif: Bütün uçuşlarda hep dolu geliyorlar Türkiye'ye. İranlı turistlere darbe girişiminden sonra ortaya gelen sorunlar bazı uçuşların, turların gecikmesine neden oldu. Hükümet her türlü işbirliğine, İran turlarının tekrardan başlaması için hazırdır. Bazı tur acenteleri ve turist oalrak gelmek isteyenelrin bazı sorunlarıyla ilgili şuna inanıyoruz ki İranlı turistler ve turlar tekrar başlayacaktır Türkyie'ye.

(Bangladeş'te Türk diplomatla ilgili)

Çavuşoğlu: "Bangladeş büyükelçişiğimizde görev yapan üç memuruzu geri çağırmıştık İki tanesi ABD'ye kaçtı, bir tanesi Türkiye'ye döndü. Görevine başladı. 208 diplomatik kariyer memurunu geri çağırmıştık. Mazeretsiz izinsiz şekilde dönmeyen memur sayısı 32'dir.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13