UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TARİHİ GÜN!.. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VLADIMIR PUTIN İLE 259 GÜN SONRA BİR ARAYA GELECEK!..

TARİHİ GÜN!.. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VLADIMIR PUTIN İLE 259 GÜN SONRA BİR ARAYA GELECEK!..

TARİHİ GÜN!.. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VLADIMIR PUTIN İLE 259 GÜN SONRA BİR ARAYA GELECEK!..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’da buluşuyor. St. Petersburg’daki zirvede ekonomi ağırlıklı 5 başlık masaya yatırılacak. Zirvenin ana hedefi ise ilişkilerde 24 Kasım öncesine dönmek. İki lider krizinin ardından 259 gün sonra yüz yüze ilk kez bir araya gelecek.

Çantadaki 5 başlık

Erdoğan’ın Rusya ziyareti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilk yurtdışı ziyareti olma özelliği de taşıyor. Zirvede, Rus uçağının düşürülmesine yönelik FETÖ odaklı kuşkuların da konuşulabileceği kulislere yansıdı. Uçak krizi sırasında durma noktasına gelen iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için bugün önemli bir adım atılacak. Erdoğan’ın heyetinde bakanlar, işadamları ve gazeteciler de yer alacak.  Erdoğan ile Putin, ilişkilerin normalleşmesi ve daha da ileri götürülmesine yönelik adımlar atacak.

Masadaki 5 madde ise vizelerin kaldırılması, charter seferlerinin yeniden başlaması, Türkiye’den gelen tarım ürünleri ve yaş meyve sebzeye ilişkin kısıtlamaların kaldırılması, Türk iş adamlarına getirilen sınırlamaların kaldırılması ile enerji ve ulaştırma konuları.  Suriye’deki son durumun da değerlendirileceği zirvede Türk Akımı başta olmak üzere enerji konuları da masaya yatırılacak. Bölgesel konuların da ele alınacağı zirvede Erdoğan, Putin’e 15 Temmuz’daki darbe girişimi ile ilgili gelişmeleri de anlatacak. Erdoğan ile Putin’in bugünkü zirvesi öncesi Rusya’ya gelerek ana başlıklarla ilgili ön görüşme yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Milliyet’e yaptığı açıklamada, görüşmenin iki taraf için de çok önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Temaslarımda Rusya’nın yaklaşımını son derece olumlu, samimi buldum. Dolayısıyla hızlı bir şekilde normalleşme için zemin var. Başlangıçta hedef 24 Kasım öncesine hızla dönüş. İlişkileri çok güçlü şekilde inşa etmemiz gerekiyor.”

‘Yeniden doğuş’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus devlet televizyonuna verdiği röportajda, şunları kaydetti: “Talihsiz bir uçak düşürme olayından sonra 8 aylık bir süre geçti. Bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 100 milyar dolarlık bir hedefimiz vardı, bazı dev projelerimiz aksamaya uğradı, Akkuyu Projesi gibi. Şimdi bunları yeniden ele alma fırsatımız olacağı gibi inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak. Bu yeni sayfanın içerisinde gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel  alanları kapsayan ve bölgesel iki önemli aktör olarak da yapacağımız birçok şeyin olduğuna inanıyorum. Yeniden bir doğuş olarak iki ülke arasında adeta yeni bir başlangıç olarak yeni bir sayfanın açılması olarak bu ziyareti görüyorum.

Rusya ziyaretine, 10 kadar Türk işadamı ile gideceği bilgisini paylaşan Erdoğan, 10 Rus girişimci işadamının da orada olacağını aktardı.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERputin  erdoğan  rusya