UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BU SUSHI BİR BAŞKA GÜZEL!.. İŞTE DÜNYANIN İLK VE TEK KADIN SUSHI USTASI OLAN FATMA YILDIZ’IN TABULARI YIKAN O BAŞARI ÖYKÜSÜ!..

BU SUSHI BİR BAŞKA GÜZEL!.. İŞTE DÜNYANIN İLK VE TEK KADIN SUSHI USTASI OLAN FATMA YILDIZ’IN TABULARI YIKAN O BAŞARI ÖYKÜSÜ!..

BU SUSHI BİR BAŞKA GÜZEL!.. İŞTE DÜNYANIN İLK VE TEK KADIN SUSHI USTASI OLAN FATMA YILDIZ’IN TABULARI YIKAN O BAŞARI ÖYKÜSÜ!..

“Kadınlar asla sushi ustası olamaz!” deniyordu.. Japonya gibi yüzyıllardır geleneklerine bağlı bir toplumun kültürel kurallarından biriydi bu: “Kadınlar asla Sushi ustası olamaz.” Bu durumu dünyada değiştiren bir Türk kadını oldu: Fatma Yıldız

2001 yılında Türkiye’de var olan büyük krizde zor zamanlar yaşayan Fatma bir daha böylesine zor durumda kalmamak adına sıradışı bir karar verir ve kendine şunu sorar: ‘Bu ülkede bugüne kadar yapılmayan ve ilk kez gerçekleştirilecek bir şey yapmak istesem bu ne olurdu?’ Yıllardan beri sushi sanatına olan özel ilgisi onu bu işi yerinde öğrenmeye ve profesyonel olarak çalışmaya itti. Elbette bu kararı verirken Türkiye’nin değil, ‘dünyanın ilk kadın sushi ustası’ olacağını bilemezdi.

Nagoya’da 49 tane sushi restoranı sahibi Kakudasan ile bir arkadaşının yardımı ile görüşme şansını buldu ve sushi ustası olmak istediğini söyledi. Kakudasan o görüşmede onun bir kadın olduğunu ve dil bilmediğini, bu şartlar altında da başarılı olmanın çok zor olacağını doğrudan söyledi. Fatma Yıldız ise kararlı duruşundan taviz vermeden hemen akıllıca bir çözüm üretti: “Gerekirse erkek elbisesi giyerim, konuşmayı da en kısa zamanda öğrenirim” dedi. Kakudasan ise, ‘O zaman hemen bize bir erkek sushi ustası kıyafeti getirin’ dedi. Fatma Yıldız o anda işe başlamıştı bile...

Japonya’da herkes ona destek oluyordu. Dil öğrenmesi için bütün siparişleri yazmak yerine sözle birbirlerine seslenerek söylüyordu. Fatma Yıldız haftanın 6 günü çalışırken tek tatil gününde de kursa giderek Japonların alfabesi olan Hiragana ve Katagana’yı öğrenmeye başladı.

“GEREKİRSE ERKEK ELBİSESİ GİYERİM”
Japonya’nın Yomiru isimli gazetesinde bir köşe yazarının kendisi ile ilgili bir yazı hazırlamasından sonra bir anda tüm Japonya medyasının ilgisini çekti. Televizyon kanallarında ve diğer medya kuruluşlarında haberleri çıkmaya devam etti. Bu haberlerden sonra patronu ona “Kambam Musume (Marka Kızım)” olarak seslenmeye başladı. Kakudasan bir gün onu karşısına aldı ve… “Burada Stoshi Aiciken Japon Expo kurulacak ve 6 ay sürecek. Bu bizim için çok önemli. Senin de 12 tane erkek usta ile birlikte en önde çalışmanı ve Expo’ ya katılan 136 ülke insanının seni görmesini istiyorum. Bu işin altından kalkacağına dair bana söz verir misin?” dedi.

Fatma Yıldız 2,5 sene ülkesine gelememe ve çocuklarını görememe pahasına gereğini yerine getirmek adına cesur bir karar alarak Japonya’da kaldı. Expo sonrasında da başarılar ardı ardına geldi ve yıllar sonra ülkesine dönme kararı verdi.

The Point Otel Istanbul Udonya Japon restoranında ve ardından The Marmara Bodrum’da Sushi Şefi olarak uzun yıllar çalışmasının ardından şu an VIP Sushi sunumu konsepti ile Bodrum’da özel bir yatta orijinal Japon sushi ve sashimi tabakları ile çalışmalarına devam etmektedir.

O şu an dünyanın ilk ve tek kadın sushi şefi!..

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13