UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SİGORTACILAR ZARAR GÖREN VATANDAŞLARA 'LÜTUF ÖDEMESİ' YAPACAK!.. '10 LİRA VERİN...'

SİGORTACILAR ZARAR GÖREN VATANDAŞLARA 'LÜTUF ÖDEMESİ' YAPACAK!.. '10 LİRA VERİN...'

SİGORTACILAR ZARAR GÖREN VATANDAŞLARA 'LÜTUF ÖDEMESİ' YAPACAK!.. '10 LİRA VERİN...'

Darbe gecesi tankların ezdiği veya başka bir nedenle zarar gören araçların tazminat ödemeleri yapılacak. Türkiye Sigorta Birliği dün yaptığı toplantıda araçları hasar gören kasko sigortası sahiplerinin maddi zararlarının teminat kapsamında olmadığına karar verdi. Ancak “Şirketler buna rağmen hasarların karşılanması yönünde gerekli özeni gösterecektir” şeklinde bir tavsiye kararı aldı. Şirketlerin bu karara büyük çoğunlukla uyması bekleniyor. Bu tip ödemelere sigortacıların dilinde ‘lütuf ödemesi’ deniliyor. Dünya sigorta literatüründe de ‘ex gratia’ diye adlandırılıyor. Sigortacıların teminata girmeyen ya da teminat kapsamında olup olmadığı tartışmalı hasarlarda yaptığı ödeme olan lütuf, hasarın tamamı veya bir kısmı için yapılabiliyor. Bu ödeme genellikle sigorta şirketinin, kendi sigortalıları ile iyi ilişkilerini veya ticari itibarını koruma düşüncesi ile yapılabiliyor.

AYAKLANMA VE İSYAN SAYIYORLAR

Fiili olarak şirketler anlaşmazlığa düştükleri tanınmış kişilere, sanatçılara bu anlaşmazlık sonucu itibarlarının zarar göreceğini düşünerek veya sigortalının hasarın gerçekleşmesinde etkisinin hiç olmaması ve iyi niyetine dayanarak ödeme yapabiliyor. 

Sigortacılar darbe girişiminin hükümet kanadından gelen ‘terör’ söylemine rağmen Sigorta Genel Şartları’nda geçen Teminat Dışı Haller başlığı ile sunulan ihtilal, isyan ve ayaklanma maddesine sokuyor. Genel şartlarda sigorta hasarının ödenmemesini sağlayan teminat dışı kalan haller “Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (Savaş ilan edilmiş olsun olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar” olarak sayılıyor. İşte bu madde de darbe girişiminde zarar gören araçları sigorta şirketlerine göre teminat dışı bırakıyor. Böylece şirketler aslında hasarları ödemek zorunda olmadıklarını kabul ediyor.

SAĞLIK SİGORTALILARINI KAPSAMIYOR

Tavsiye kararı araçları kapsadığı halde sağlık sigortalıları kapsamıyor. Bu değerlendirme sonucunda darbe girişimde yaralı olan veya sürekli sakat kalacak olanların tazminatları ödenmeyecek. Ancak eğer şirketler darbe girişimini terör olayı olarak görürse ve kişilerin sağlık sigortasında da terör teminatı varsa o zaman yaralananların hastane masrafları ve bundan sonraki hayatlarını sürdürmeleri için gerekli tazminat ödenebilecek. Hem sigorta sektöründe hem de şirketlerin üst yönetiminde şimdi bir adlandırma karmaşası sürüyor. Yaşananları terör olarak görenler tazminatları öderken ihtilal veya ayaklanma diyenler ödemeyecek.

MAHKEMEYE GİDİLEBİLİR

Sigorta şirketleri bile kendi aralarında bu tartışmaları yaşarken darbe girişiminde sakatlananlar veya zarar görenler sağlık ve yaşam sigortasından tazminat almaları için eğer mahkemelere başvurursa, mahkeme kararı ile tazminat alınması mümkün olacak. Üstelik bu konuda alınabilecek herhangi bir mahkeme kararı da diğerlerine örnek olabilecek.

10 LİRA FAZLA VERİN POLİÇE MUTLAKA TERÖRÜ KAPSASIN

Türkiye’de ardı ardına yaşanan olaylar poliçelere terör teminatını ekletmeyi artık neredeyse gerekli kılıyor. Önce poliçenizin terörü kapsayıp kapsamadığına mutlaka bakmanız gerekiyor. Poliçeler genellikle terör olaylarından görülebilecek zararları kapsıyor ancak acenteler veya sigortacılar ucuz olsun diye bu teminatları kapsamdan çıkarabiliyor. Oysa aslında terör taminatı fazla değil. 5-10 lira arasında. Bu nedenle poliçelerden bu teminatın çıkmaması ve çıkmış olsa bile 10 lira verip ekletmek zor değil.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSİGORTA  LÜTUF ÖDEMESİ