UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ARTIK JÜPİTER'DEYİZ!.. 2011 YILINDA BAŞLAYAN YOLCULUK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONA ERECEK!..

ARTIK JÜPİTER'DEYİZ!.. 2011 YILINDA BAŞLAYAN YOLCULUK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONA ERECEK!..

ARTIK JÜPİTER'DEYİZ!.. 2011 YILINDA BAŞLAYAN YOLCULUK ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SONA ERECEK!..

Güneş enerjili uzay aracı Juno, 2011’de başlayan 5 yıllık yolcuğu önümüzdeki hafta tamamlayarak Jüpiter'e ulaşacak ve yörüngeye girecek. Yörüngeye girilmesi ile beraber araç, gezegen hakkında veriler ve fotoğrafları Dünya'ya göndermeye başlayacak. Ancak araştırmacılar şimdiden gezegenin kızılötesi fotoğraflarını çekmiş durumdalar ve bu fotoğraflar da oldukça aktif bir atmosferi gösteriyor.

Juno, diğer görevlerinin yanı sıra Jüpiter'in atmosferindeki değişimleri de takip edecek. Bu yüzden de araştırmacılar, şimdiden atmosfer hareketleri hakkında bazı temel bilgilere sahip olmak istiyor. Juno hedefine ulaştığında, bu fotoğrafların yanı sıra araçtan gönderilen veriler kullanılarak gezegenin atmosferinin 3D haritalamasının yapılması planlanıyor.

European Southern Observatory (ESO) araştırmacılar, bu kızılötesi görüntüleri yakalayabilmek için yeni dijital teknolojileri, "şanslı çekim" olarak adlandırılan analog teknolojisi ile birleştirmekte. Bu yöntemde araştırmacılar, aynı açıdan anlık bir şekilde binlerce kısa poz çekiyor. Dünya'daki teleskoplardan çekilen fotoğrafların büyük bir kısmı, net bir görüntü yakalayamıyor. Ancak işe yaramayan her bin görüntü içinde, birkaç tane "şanslı" görüntü net bir şekilde yakalanıyor. Araştırmacılar, bu fotoğraflardan yeterince fazlasına sahip oldukları zaman, bunları birleştirerek gezegenin atmosferinin bir fotoğrafını oluşturabiliyor.

ESO araştırmacılarının bu teknik ile çektikleri fotoğrafta, soğuk gaz bulutlarının Jüpiter atmosferinde hızlı bir şekilde yukarı doğru hareket ettikleri gözükebiliyor. Araştırmacılar, atmosferde gördükleri türbülansın kaynağını bulabilmiş olsalar da, bu hareketin nasıl gerçekleştiğine ve bunun gezegen için ne anlama geldiğine dair halen soruları bulunmakta. Bu fotoğraflar ile Juno'nun verileri birleştirilerek 3D harita oluşturulduğunda, bu soruların cevaplarını almayı ümit ediyorlar.

Önümüzdeki hafta Juno'nun yörüngeye ulaşması ile beraber, gezegenin atmosferinde neler olduğuna dair daha iyi bir açıdan çok daha iyi görüntüler yakalanması mümkün olacak.

Chip

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13