UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İFTAR 23.22, SAHUR 01.22'DE!.. DÜNYANIN EN UZUN ORUCUNU BU AİLE TUTUYOR!.. İŞTE O AİLENİN İLGİNÇ YAŞAMI!..

İFTAR 23.22, SAHUR 01.22'DE!.. DÜNYANIN EN UZUN ORUCUNU BU AİLE TUTUYOR!.. İŞTE O AİLENİN İLGİNÇ YAŞAMI!..

İFTAR 23.22, SAHUR 01.22'DE!.. DÜNYANIN EN UZUN ORUCUNU BU AİLE TUTUYOR!.. İŞTE O AİLENİN İLGİNÇ YAŞAMI!..

Norveç'in Tromso kentinde yaşayan Konyalı Azmi ve Cansu Arıkan çifti 22 saat oruç tutuyor. Saat 23.22'de iftar yapan çift, saat 01.22'de sahur yapıyor.

Yılın bu vakti güneşin hiç batmadığı Norveç'in Tromso kentinde yaşayan Konyalı Azmi ve Cansu Arıkan çifti, 22 saatle en uzun orucu tutuyor.

Cansu Arıkan, iftara dakikalar kala sofrayı hazırlıyor. İftar menüsünde mercimek çorbası, salata, kavurma ve pilavın yanı sıra kaşarlı mantar var. Eşi Azmi Arıkan ise 2 ortağıyla işlettiği restorandaki işini bitirip iftara dakikalar kala eve geliyor. Oğlu Efe, ortaklarından Ramazan Mümin ve bir üniversitede ders veren İranlı komşusu ile televizyon izlerken eşi de artık çorbaları masaya getirmeye başlıyor. İlk bakışta sıradan bir aile gibi gözükseler de aslında yaşadıkları yer ve tuttukları orucun süresi onları farklı kılıyor.

İFTAR 23.22, SAHUR 01.22'DE

Cansu ve Azmi Arıkan yıllardır Norveç'in Tromso kentinde yaşıyor. 50 bin nüfuslu kuzeydeki en son şehirlerden olan Tromso'da güneş yazın iki ay boyunca hiç batmıyor. Batmayan güneşe rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre akşam vakti 23.22'de, imsak ise 01.22'de giriyor, böylelikle kentte oruç 22 saat sürüyor. Akşam ezanı vaktinin girmesiyle aile ve misafirleri oruçlarını açarken, kimi hurma kimi de suyla başlıyor yemeğe. Sahura kadarki kısıtlı sürede yemeğin ardından önce çaylar ardından gelen tatlı ve meyve tabağıyla sohbet de tatlanıyor.

EVLENİNCE NORVEÇ'E GELDİ

Aslen Konyalı olan Ankara'da doğup büyüyen 30 yaşındaki Azmi Arıkan, yaptığı açıklamada, evlendikten sonra Norveç'e geldiğini iki ayrı şehirde yaşadıktan sonra 2006 yılında Tromso'ya taşındıklarını söyledi. Ortaklarıyla bir restoran işleten Arıkan, " Norveç biraz soğuk bir ülke. Dayanması zor olsa da, yaşıyoruz, çalışıyoruz burada." dedi.

"ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN"

Havanın yılın bu vakitlerinde hiç kararmadığını ifade eden Arıkan, "O yüzden de oruç, yaza denk geldiğinde yaklaşık 22 saat kadar sürmekte. Allah yar ve yardımcımız olsun. Zor. " ifadelerini kullandı. Uzun süreye rağmen çalıştıkları için Ramazan'ın çabuk geçtiğini söyleyen Arıkan, ancak işten eve erken geldiğinde geri kalan zamanı beklemenin kendisini zorladığını anlattı. Tromso'nun başkent Oslo'ya 2 bin 200 kilometre uzaklıkta ve güneşin batmadığı kuzeydeki en son şehirlerden biri olduğunu kaydeden Arıkan, 3'ü Konyalı 2'si İzmirli 5 Türk ailesinin kentte yaşadığını belirtti. Cansu Arıkan ise, Ramazan ayında diğer ailelerin Türkiye'de olduğunu söyledi.

"GECE 12.30 OLMASINA RAĞMEN GÜNEŞ BATMADI"

Bulgaristan Türklerinden ortağı Ramazan Mümin ise, "Norveç'in Tromso kentinde gördüğünüz gibi gece 12.00-12.30 olmasına rağmen güneş batmadığı için Ramazan ayının zor geçen bir ay olduğunu söyleyebilirim." dedi. 8 yaşındaki evin oğlu Efe de, yazın güneşin batmamasından şikayetçi. Efe, uyumak için panjurları kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İFTARDAN BİR BUÇUK SAAT SONRA SAHUR YAPILIYOR

İftar ve sonrasındaki çay eşliğindeki sohbetin ardından sahur vakti yaklaşırken, bir kez daha mutfağa yönelen Cansu Arıkan ise, "Sahur hazırlıyorum. 1 buçuk saat önce iftarımızı açtık. Şimdi de sahurumuzu yapacağız." diye konuştu. Eczacı olan Cansu Arıkan, Ramazan'da zorlandıklarını ancak çalıştıkları için iftara kadar olan sürenin çabuk geçtiğini ifade etti. Güneşin batmadığı topraklarda yaşayan Türk aile, anavatana selam göndermeyi de ihmal etmedi.

AA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERoruç  aile  ramazan  diyanet  norveç