UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

LYS SONUÇLARI 18 TEMMUZ'DA TERCİH KILAVUZU 27 HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK!..

LYS SONUÇLARI 18 TEMMUZ'DA TERCİH KILAVUZU 27 HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK!..

LYS SONUÇLARI 18 TEMMUZ'DA TERCİH KILAVUZU 27 HAZİRAN'DA AÇIKLANACAK!..

2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu 27 Haziran’da açıklanacak. Üniversite Tercih Merkezi Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi Burak Kılanç, “Adaylar 27 Haziran’dan itibaren bu sene tercih edebilecekleri tüm önlisans, lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programların hepsini görebilecekler” dedi.

Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurusunu tamamlayan öğrenciler büyük bir heyecanla sınav tarihini beklerken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun ilk taslak halinin 27 Haziran’da açıklanacağı bilgisi üniversitelerle paylaşıldı. ÖSYM takviminde açıklanan tarihlere göre 18 Haziran’da Sosyal Bilimler sınavı ile başlayacak olan LYS’nin bu sene önceki yıllara göre daha yoğun geçeceğini söyleyen Burak Kılanç, “Bu sene tercih dönemi geçtiğimiz yıllara kıyasla biraz daha bilgi yoğun geçecek. Adayların doğru tercih yapabilmesi için YÖK ve ÖSYM’nin son yıllarda önemli girişimleri oldu. Adaylar bu sene geçtiğimiz yıllara kıyasla daha bilinçli tercih yapabilecekler çünkü YÖK’ün YÖK Atlas uygulaması adayların tercih edebilecekleri yüksek öğretim programlarıyla ilgili tüm detayları gösterecek. Böyle olduğu için LYS sonrasında bu senenin tercih döneminin çok daha verimli geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz” diye konuştu.

1 MİLYON 73 BİN KİŞİ BAŞVURDU

ÖSYM tarafından bu sene LYS’lere 1 milyon 73 bin kişinin başvurduğu açıklandı. Tercih dönemi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Kılanç, “Geçtiğimiz yıllardaki verilerin ışığında konuşacak olursak yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin tercih kullandığını göreceğiz. Bunların da açık öğretim bir tarafa bırakıldığında ve eğer yerleşme performansları da benzer şekilde olursa 800 bin kadarının örgün öğretime yerleştiğini göreceğiz. Açık öğretimle birlikte de 1 milyonun üzerinde adayın bu sene yüksek öğretim sistemine yerleştiğini, üniversiteli olduğunu göreceğiz” dedi.

LYS SONUÇLARI 18 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

Bu senenin önceki yıllardan en büyük farkı sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının şimdiden bildirilmiş olması” diye konuşan Kılanç açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu sene LYS sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak. Adayların 24 tercih hakları var. Bu tercih formlarını doldurup Ankara’ya bildirmeyle ilgili resmi tercih dönemi 26 Temmuz-2 Ağustos arasında gerçekleşecek. 2 Ağustos’tan sonra da yerleştirmelerin açıklanmasını bekleyeceğiz. Yerleştirme sonuçları 12 Ağustos’tan önce açıklanacaktır. Çünkü 12’sinde üniversitelere kesin kayıtlar e-kayıt yöntemiyle başlayacak.”

“LYS’DE AYIRT EDİCİ SORULAR OLACAK”

YGS’de soruların kolay olmasından dolayı adayların LYS’nin zor olmasını beklendiğini söyleyen Kılanç, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’in ayırt edici sorular olacağını yönündeki açıklamalarını hatırlattı. “Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki sınavdaki sorular ayırt edici şekilde tasarlansa bile herkesin önüne aynı şekilde gelecek. Kolaysa herkese kolay olacak, zorsa herkese zor olacak. Adayların çok fazla endişe etmesine gerek yok çünkü hakkıyla hazırlanan kişiler mutlaka sınavda iyi performans gösterecektir” ifadelerini kullanan Kılanç, adaylara ve ebeveynlere de son günler için şu tavsiyelerde bulundu: “Zaten şuana kadar çalışılması gereken konular çalışıldı. Önümüzdeki birkaç günde belki bir iki deneme yapılabilir. Onun ötesinde bir şey yapabilmek artık mümkün değil. Burada önemli olan kaygıyı iyi yönetmektir. Sınav öncesinde ve sırasında kaygıyı iyi yöneten gerçek performansını ortaya koyar. Bu noktada değişmeyen bir kural; kaygının bulaşıcı olmasıdır. Adayların sınava girecek kişiler olarak kaygı duyması doğal ama onların kaygılarını katlayan ailelerdir. Bu noktada onlara çok büyük görev düşüyor. Eğer aileler öğrenciden daha çok heyecanlılar ise adayın üzerinde çok olumsuz etki oluşturuyor. Böyle olduğu için anne babaların olabildiğince sakin ve kucaklayıcı şekilde davranmaları gerekiyor. Elbette anne baba olarak sakin kalabilmek kolay değil ama onlar da bir anlamda sınavdan geçecekler. Bir başka ifadeyle anne ve babaların çocukların üzerindeki kaygıyı alacak şekilde dengeli, kontrollü ve sevecen şekilde davranmaları gerekiyor.”

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ..

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERLYS  HAZİRAN  TERCİH  KLAVUZ  AÇIKLAMA