UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TEKNOLOJİ DÜNYASI EURO 2016 FUTBOL ŞAMPİYONASINA 6 FARKLI YENİLİK GETİRİYOR!.. İŞTE O YENİLİKLER!..

TEKNOLOJİ DÜNYASI EURO 2016 FUTBOL ŞAMPİYONASINA 6 FARKLI YENİLİK GETİRİYOR!.. İŞTE O YENİLİKLER!..

TEKNOLOJİ DÜNYASI EURO 2016 FUTBOL ŞAMPİYONASINA 6 FARKLI YENİLİK GETİRİYOR!.. İŞTE O YENİLİKLER!..

Teknoloji dünyası futbol zevkini artırabilmek için birbirinden farklı çözümlerle Euro 2016 Futbol Şampiyonası’nda sahne alacak.

Euro 2016 Futbol Şampiyonası başladı. 10 Temmuz’da oynanacak final maçına kadar taraflı tarafsız tüm futbol severler futbol ziyafetinin tadını çıkaracak. Diğer yandan teknoloji dünyası da futbolun zevkini daha da artırabilmek için çok farklı ürünlerle şampiyonaya eşlik edecek.

Oyuncuların peşinden koşturduğu toptan başlayıp havada uçan insansız hava araçlarına (drone) kadar pek çok konuyu kapsayan yenilikler önümüzdeki futbol etkinliklerinde de gündemdeki yerlerini koruyacak. 

ÇİMLER DE TEKNOLOJİK

Bu çerçevede ilk defa Avrupa Futbol Şampiyonası’nda kullanıma giren Hawk Eye (Şahin Gözü) adındaki gol çizgisi teknolojisi daha ilk günden ilgileri çekmeyi başardı.

Hem Türkiye hem de Almanya’nın oynadığı maçlarda devreye giren sistem, kritik pozisyonlara açıklık getirdi.

Söz konusu teknoloji bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde de devreye girerken Avrupa Ligi’nde ise gelecek sezonda kullanıma alınacak. Adidas’ın şampiyona için ürettiği top da farklı teknolojilerle donatıldı. Fransızca ‘Güzel Oyun’ anlamına gelen “Beau Jeu” adını taşıyan top, yeni geliştirilen üst dokusuyla daha fazla tutuş sağlıyor.

Üzerindeki renkler ise kaleciler için büyük önem taşıyan ve topun uçuş esnasındaki hareketlerin daha iyi takip edilmesini sağlayan göz alıcı tonlardan seçildi. Diğer yandan teknoloji Stade de France’ın çimlerine de destek sağlıyor.

DessoMaster System adı verilen yöntemle doğal çimlerin kökleri saha genelinde 2 milyon plastik lif ile desteklenerek çim kalitesi saha genelinde hem aynı düzeyde tutuluyor hem de daha dayanıklı olmaları sağlanıyor.

Maçların seyir zevkini artırmak için ise UEFA etkinlik süresince Nokia’nın OZO kameraları ile 360 derece çekim yapan Sanal Gerçeklik sistemini deneme kararı aldı.

Şu aşamada yalnızca sınırlı sayıda izleyiciye sunulan hizmetin başarılı olması halinde gelecek turnuvalarda tamamen farklı pazarlama fırsatları sunacak. Üzerinde sekiz kamera ve mikrofon bulunan kameraların fiyatı 50 bin Euro seviyesinde bulunuyor. 

40 BİN KM FİBER DÖŞENDİ

Avrupa Futbol Şampiyonası süresince 680 WLAN hotspot, 100 bin kablosuz bağlantı noktası başta olmak üzere toplam 25 bin internet bağlantı noktası da hizmet verecek.

İzleyicilerin etkinlik süresince 36 terabyte’lık veri oluşturması bekleniyor. Maçların oynanacağı 10 stattan elde edilen içerikler toplandıkları genel yayın merkezlerine içerisinde 900 çift fiber optiğin bulunduğu kablolar yardımıyla taşınacak.

Şampiyona için statlara döşenen fiber optik kabloların toplam uzunluğu ise 40 bin kilometreyi aştı. Bu dünyanın çevresini iki defa dolaşmaya yetecek seviyede.

GEREKSİZ İTİRAZ TARİHE KARIŞACAK

Pazar akşamı Almanya ile Ukrayna arasında oynanan maçın ilk yarısında Alman oyuncu Jerome Boateng boşta kalan topu son anda kale çizgisinden çevirdi. Şahin Gözü sisteminin de topun çizgiyi geçmediğini göstermesi ise maç sonrası geleneksel ‘golümüz çalındı’ tartışmalarını ortadan kaldırdı.

Her kale için 7 kamerayla çalışan Şahin Gözü sistemi hem kale çizgisini hem de topu üç boyutlu olarak yakın takibe alıyor. Sistem bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde de devreye girecek.

'ŞAHİN GÖZÜ' KESKİN ÇIKTI

Hawk Eye (Şahin Gözü) adı verilen sistemin çalışması için öncelikle her kale toplam 7 kamera tarafından izlemeye alınıyor. Akıllı yazılımlar 7 kameradan da gelen görüntüyü birleştirip 3 boyutlu tek bir kayıt haline getiriyor.

Akıllı yazılımlar kaydı inceleyerek topun çizgiyi geçip geçmediğini belirliyor. Eğer yazılımlar topun tamamının çizgiyi geçtiğine onay verirse hakemin kolundaki saate titreşim ve görüntü olarak gol mesajı gidiyor.

Fransız güvenlik güçleri drone’ların statlara yaklaşması halinde elektronik olarak ele geçirileceğini ve geri verilmeyeceğini duyurdu.Adidas’ın giyilebilir mi Coach ürünüyle oyuncuların antrenmanlardaki performansı yakından izlenecek.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERTEKNOLOJİ  EURO 2016  YENİLİK