UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BİR DÖNEMİN ÜNLÜ TİYATRO SANATÇISI HEYECAN BAŞARAN, 89 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ!..

BİR DÖNEMİN ÜNLÜ TİYATRO SANATÇISI HEYECAN BAŞARAN, 89 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ!..

BİR DÖNEMİN ÜNLÜ TİYATRO SANATÇISI HEYECAN BAŞARAN, 89 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ!..

Bebek Cami’sinden son yolculuğuna uğurlanan sanatçı, 1933’te altı yaşındayken Kerem ile Aslı operetinde aldığı küçük rolle başladığı tiyatro hayatından, 27 yaşında kendi isteğiyle ayrılmıştı. Hayatını, Konyalı lokantalarının sahibi Nurettin Doğanbey ile yaptığı evliliğine adamıştı. Sahne dünyasında Heyecan Başaran fırtınası estiği yıllarda Karakolda, Kanlı Düğün, Karışık İş, Siyah Beyaz adlı tiyatro oyunlarının başrol oyuncusuydu.

ALAYLIYDI, OKULLU SANATÇI OLDU

1927’de Ankara’da doğdu ve 1951’e kadar  hiç ayrılmadı. Tiyatro hayatının en önemli adımlarını bu şehirde attı. Babası İzzet Başaran, Dışişleri Bakanlığı’na tercümeler yapıyor, Radyoevi’nde çalışıyordu.  Girit göçmeni babasının tiyatro tutkusu, Atina’da eğitim gördüğü yıllara dayanıyordu. Başaran da tiyatrocu olmasını, “Babamdan aferin almak için” diye açıklıyordu. Hafta sonu gecelerinde evden götürdükleri eşyalardan dekor yaptıkları sahnede babasıyla birlikte askeri erkânın karşısında piyeslerde oynadı. Annesi Asiye Hanım, şiddetle karşı çıksa da alaylı tiyatro sanatçısı Heyecan, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girdi ve 1950’de mezun oldu. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda profesyonel oyuncu oldu. John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar adlı romanından uyarlanan oyunda başrolü aldı. Arthur Miller’in Satıcının Ölümü adlı oyununda yine başrol oynadıktan sonra  Ankara’dan ayrılıp İstanbul’a yerleşti.

DÖNMEMEK ÜZERE AYRILDI

Heyecan Başaran, İstanbul’da Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’de tiyatroya devam etti. İstanbul seyircisinden büyük beğeni topladı. Burada şöhretini tam anlamıyla zirveye çıkardı. 1952’de Yavuz Sultan Selim Ağlıyor, Soygun ve ilk renkli Türk filmi olan Muhsin Ertuğrul’un yönettiği Halıcı Kız’da rol aldı. Küçük Sahne’ye bir yıl daha çıktı. Günümüzün meşhur Konyalı Lokantaları’nın sahibi Nurettin Doğanbey ile evlendikten sonra babasını kaybetti. 1954’te tiyatro ve sinemayı, bir daha dönmemek üzere bıraktı. Topkapı Sarayı’nda açılan Konyalı’da 22 yıl çalıştı. Nurettin Doğanbey ile evliliğinden Ezher ve Mehmet Eren adında iki çocuğu oldu.

SANAT DÜNYASI YOKTU

Heyecan Başaran’ın eşi Nurettin Doğanbey’in  sağlık nedenleriyle katılamadığı cenazede kızı Ezher Ulusu, “Annem tiyatroyu çok erken bıraktı. Bugünün teknolojisi o yıllarda olsaydı, dünyaca ünlü  bir sanatçı olurdu.  Pek çok sanat dalıyla ilgilenmemizi istedi ama ‘tiyatroya hayır’ dedi. Sebebini de hiçbir zaman söylemedi” dedi.Cenaze namazında çok erken vedalaştığı sanat dünyasından hiç kimse yoktu.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERHEYECAN BAŞARAN  TİYATRO  SANATÇI