UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KAMUDA İŞ BULAMAYAN GÖRME ENGELLİ, BAKIN NE YAPTI?..

KAMUDA İŞ BULAMAYAN GÖRME ENGELLİ, BAKIN NE YAPTI?..

KAMUDA İŞ BULAMAYAN GÖRME ENGELLİ, BAKIN NE YAPTI?..

Doğuştan görme engelli otuz yaşındaki Ali Yüksel; iki kere EKPSS, dört kez KPSS’ye girdi ancak hiçbir kuruma yerleşemedi. 2007 yılından bu yana iş arayan üniversite öğrencisi Yüksel, özel sektöre yaptığı 100 iş başvurusundan da sonuç alamayınca engelsizlerin görme engellilere bakış açısını gösteren kamuoyu araştırması yaptı.

Aksaray Üniversitesi Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü 1. sınıf, Açık Öğretim Fakültesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan evli ve bir çocuk babası doğuştan görme engelli Ali Yüksel, "2007 yılından bu yana hem kamu hem de özel sektörde iş aradığını ama bulamadığını" söyledi.

2012 ve 2014 yıllarında EKPSS’ye; 2010, 2012, 2014 ve 2016’da KPSS’ye giren Yüksel, 9 yıldır özel sektörde yaklaşık 100 iş başvurusunda bulundu. Sınavlarda bir kuruma yerleşemeyen Yüksel, özel sektöre yaptığı iş başvurularından da sonuç alamadı. Bunun üzerine 429 kişiyle görüşen Yüksel, engelsizlerin görme engellilere yönelik bakış açısı üzerine kamuoyu araştırması yaptı.

“EVE KAPATMA MANTIĞI VAR”

Yüksel, iki kere EKPSS, dört kere de KPSS’ye girdiğini ancak hiçbir kuruma yerleşemediğini belirterek "Yaklaşık 100 kez özel sektöre başvurdum ama kapı açılmadı. Birçok insan iş konusunda görme engellilere olumlu bakmıyor. Engellileri eve kapatma mantığı var ama bu çok yanlış. Engellilerin sosyal faaliyetlere, hayata kazandırılması gerekiyor. İnşallah iş bulurum. Kendi ayakları üzerinde durmak her zaman iyidir” dedi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Araştırmaya göre; insanların yüzde 60’ı görme engellilerin sürekli evde kalmaması gerektiğini düşünürken, yüzde 3’ü görme engellilerin her zaman evde kalması gerektiğini düşünüyor. Görme engellilerin yardım alarak dışarıya çıkması konusunda da yüzde 75’lik kesim arada bir de olsa dışarı çıkılırken aileden destek alması gerektiğini düşünürken, yüzde 25’lik kesim görme engellilerin destek almadan dışarıya çıkabileceğini düşünüyor. Araştırmada, kişilerin yüzde 90’ının görüşü, görme engellilerin yüksek öğrenimlerini tamamladıklarında kendi alanlarında çalışabileceği yönünde. Görüşülen kişilerin yüzde 15’i görme engellilerin kendilerine ait bir işletmesi olabileceğini düşünürken, yüzde 86’lık kesim görme engellilerin eğitim alması gerektiğini, yüzde 5’lik kesim ise eğitim almaması gerektiğini savunuyor.

İHA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERgörme engelli  kpss