UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HABABAM SINIFININ 'MAHMUT HOCASI' İLE TÜRKÇE'DEKİ 'ŞAPKA' İŞARETİNİN VE 'GÖK GÖTÜRÜ KONUTSAL AVRAT' KELİMELERİNİN NE ALÂKASI VAR?..

HABABAM SINIFININ 'MAHMUT HOCASI' İLE TÜRKÇE'DEKİ 'ŞAPKA' İŞARETİNİN VE 'GÖK GÖTÜRÜ KONUTSAL AVRAT' KELİMELERİNİN NE ALÂKASI VAR?..

HABABAM SINIFININ 'MAHMUT HOCASI' İLE TÜRKÇE'DEKİ 'ŞAPKA' İŞARETİNİN VE 'GÖK GÖTÜRÜ KONUTSAL AVRAT' KELİMELERİNİN NE ALÂKASI VAR?..

Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Sinan Kaçalin, zaman zaman Türkçe'de şapka işaretinin kalktığı söylentileri çıktığını, bunların doğru olmadığını söyledi. Kaçalin, bu söylentileri, 'Münir Özkul öldü' şeklinde çıkan haberlere benzetti. 

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Türkçe'de zaman zaman şapka işaretinin kalktığı söylentilerinin ortaya atıldığını belirterek, "Şapka işareti hiçbir zaman kalkmadı." dedi. 

Kaçalin, 1940’lı yıllardan beri Türkçede yer alan şapka işaretinin kullanımının kalktığı yönündeki söylemlerin gerçekçi olmadığını dile getirdi. 

'MÜNİR ÖZKUL ÖLDÜ' HABERLERİNE BENZİYOR 

Şapka işaretinin kullanılmaya devam ettiğini ve imlada bulunmasından yana olduklarını ifade eden Kaçalin, şöyle konuştu:

"Şapka işaretimiz var. Bunun gibi zaman zaman bizim adımıza 'sosyal otlangaç, gök götürü konuksal avrat' gibi kelimeler de TDK adına uyduruluyor. Bu konular TDK’ya sorulur öğrenilir. Örneğin ayda bir 'Münir Özkul öldü' diye haber çıkıyor. Ama ailesine ve kızına sormuyorlar. Özkul’un kızına taziye telefonları geliyor. Tabi psikolojisi altüst oluyor. Şapka işaretinin kalması da bunun gibi. Şapka işaretinin kalktığı gibi bir şey yok. Bize sorarlar biz cevabını veririz. Kurum adına halüsinasyon görmeye gerek yok. Şapka işareti hiç bir zaman kalkmadı. Kalkabilir, Türkiye'de harfler kalktı. Şapka da kalkar ama bence kalkması doğru değil. Anlama problemi doğar. Fransızca'da da şapka işareti var." 

Kaçalin, haber merkezlerinde çalışanların şapka işareti gerektiren kelimeleri yazarken bir harf için iki tuşa basmaları gerektiğini, bunun yapılmaması nedeniyle şapka işaretinin kullanımdan kalktığı gibi bir algının ortaya çıktığını dile getirdi. 

Bu tür ciddiyetsizliklerin "Türkçenin katledilmesine" neden olduğunu öne süren Kaçalin, "Bu ciddiyetsizlik, öbür ciddiye alınan işler kadar ciddiye alındığında çözüm olur. İş laçka, yetki yok, ciddiyet yok. Sonra da diyorlar ki 'Ne olacak dilimizin hali'." ifadelerini kullandı. 

Türkçeyi yanlış kullananların iki dil bilenler ve Türkçeyi bilmeyenler olduğunu aktaran Kaçalin, kitaplar yazılsa, emirler yayınlansa veya programlar yapılsa bile hatalı kullanım bulunduğu sürece Türkçenin düzelemeyeceğini sözlerine ekledi.
AA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERMÜNİR ÖZKUL  TÜRKÇE  TDK