UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İSTANBUL İZMİR KARAYOLUNU 8 SAATTEN 3,5 SAATE İNDİRECEK OLAN KÖRFEZ KÖPRÜSÜ DEVLET ERKANININ SON VİDAYI SIKMASIYLA TAMAMLANDI!..

İSTANBUL İZMİR KARAYOLUNU 8 SAATTEN 3,5 SAATE İNDİRECEK OLAN KÖRFEZ KÖPRÜSÜ DEVLET ERKANININ SON VİDAYI SIKMASIYLA TAMAMLANDI!..

İSTANBUL İZMİR KARAYOLUNU 8 SAATTEN 3,5 SAATE İNDİRECEK OLAN KÖRFEZ KÖPRÜSÜ DEVLET ERKANININ SON VİDAYI SIKMASIYLA TAMAMLANDI!..

İstanbul İzmir karayolunu 8 saatten 3,5 saate indirecek projenin Körfez Köprüsü ayağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son tabliyeyi birleştirmesiyle tamamlandı. Dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü olan Körfez Köprüsü mayıs ayında hizmete açılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak köprünün üzerine geldiler. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu'na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Son tabliyenin vidalarını Başbakanımız ve Ulaştırma Bakanımız ile birlikte sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Bugün farklı bir uygulama yapıyoruz. Gerçekten dünyada 4.büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun" diyerek besmele ile vidayı sıktı.

KÖPRÜ 6 DAKİKADA GEÇİLECEK

İzmit Dilovası ile Yalova Altınova'yı birleştiren asma köprü, dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü durumunda. 113 adet tabliye var. Son tabliyenin kaynağı bugün yapıldı. İki nokta arasındaki mesafeyi 6 dakikada geçmek mümkün olacak. Geçiş ücreti 35 dolar + KDV olacak. Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak. 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak. Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine yüzde 7 artış sağlayacak. Otoyol tamamlandığında, TEM’den daha yararlı bir otoyol haline gelecek. Egee’de turizm hareketlenecek. Çandarlı’da büyük limanın faaliyete geçmesiyle, Ege’de üretilen zirai ürünlerin limanlara daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacak. Dev projeyle hem sürücüler hem de Türkiye kazanacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak. İstanbul İzmir otobanı istihdama da katkı sağlayacak.

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ VE OTOYOLUN SON DURUMU

Körfez köprüsünde kule keson temelleri tamamlanırken, nihai kot olan +252 metreye de ulaşılmış oldu. Ocak ayında ilk tabliye montajı başlanırken, son tabliye ise bugün konuldu. Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki

Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise yüzde 95 oranında bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde ise elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri sürüyor. 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğ'ünde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor. Gebze-Orhangazi Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa-İzmir arasındaki kesimlerde toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları ise sürüyor. Otoyolun İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6,5 kilometrelik yol ise tamamlanarak trafiğe açıldı.

12,911 MİLYAR TL HARCANDI

Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 94, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde yüzde 87, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise yüzde 84 olmak üzere projenin tamamında yüzde 67 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandı. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!..

 İHA - DHA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERKÖRFEZ KÖPRÜSÜ  AÇILIŞ