UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

MEVLÜT TEZEL, YÜKSEL AYTUĞ, CENGİZ SEMERCİOĞLU VE SİNA KOLOĞLU, BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADILAR?..

MEVLÜT TEZEL, YÜKSEL AYTUĞ, CENGİZ SEMERCİOĞLU VE SİNA KOLOĞLU, BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADILAR?..

MEVLÜT TEZEL, YÜKSEL AYTUĞ, CENGİZ SEMERCİOĞLU VE SİNA KOLOĞLU, BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADILAR?..

Mevlüt Tezel - Sabah Günaydın

JANTİ, POPTAKİ BOŞLUĞU DOLDURUR!..

Altı yıl bekledikten sonra Tarkan'dan Türk sanat müziği albümü gelmesi, pop müzikte büyük bir boşluk oluşturdu aslında. Murat Boz'un 'Janti'si tam zamanında piyasaya çıktı. Tabii bu albüm, Boz'un kendini TV8 yarışmalarına adayıp hayranlarını beş yıl bekletmesini affettirir mi, bilemem.

GECİKMİŞ ALBÜM

'Janti', gecikmiş bir albüm ama içeriği sağlam. Albümün prodüktörlüğünü de Boz'un üstlenmesi önemli bir ayrıntı.

Boz'un bu albüm için 14 ay çalışması meyvelerini vermiş. Albümün çıkış parçası 'Janti'de Türk popçularda artık hastalığa dönüşen atarlı sözlerin olmaması güzel.

'Janti'; dinlerken insana mutluluk veren, enerjik, kendinizi iyi hissedeceğiniz bir şarkı. Bu nedenle yaza damgasını vurabilir.

'Üzüm' şarkısı ise Tarkan esintileri taşıyor; eğlence mekanlarında bol bol çalınır.

'Direniyorsun'un naif sözlerini sevdim; dinledikçe seveceğiniz şarkılardan biri. 'Bir Dünya' tam bir Soner Kabadayı şarkısı. 'Yana Döne'nin temposu yüksek, bu şarkı da gece kulüplerinde istek alır.

'Janti'nin klibinde Justin Timberlake esintileri var ama pop müzikte artık herkes herkesten esinleniyor. Klibin 1930'ları yansıtan retro havasını sevdim.

Türk gençliğinin pop müziğinde atarlı tutarlı sözlere değil pozitif şarkılara ihtiyacı var. 'Janti'yi bu açıdan da önemsiyorum.

Murat Boz'a yolun açık olsun diyorum.

Yüksel Aytuğ - Sabah Günaydın

İÇİMİZDEKİ ARABESKÇİ…

Benim gençliğimde arabesk, 'varoşların müziği' olarak tanındı. Hatta 'minibüsçü şarkıları' olarak bilindi. Seveni, dinleyeni çoktu ama tepki göstereni de fazlaydı.

Hatta bir kesim, arabesk müzik dinleyenlere dudak büküp onları 'ikinci sınıf vatandaş' yerine koyuyordu. Onlara göre arabesk ile lahmacun, birinci sınıf mevkide seyahat etmeyi engelleyen kimlik kartlarıydı.

'Arabeske karşı durmak' ayrıca bir devlet politikası haline de dönüştürülmek istendi. TRT'nin radyo ve televizyonlarında bu tür müzik yasaktı. İçinde arabesk motifler barındıran eserler, repertuvar kurullarından geçemiyordu.

Sebebi, bu müzik türünün insanları acı ve kedere sürüklemesi, toplumu karamsarlığa, umutsuzluğa sevk etmesiydi.

Hatta devlet, dönemin ünlü arabeskçisi Hakkı Bulut'a 'sipariş' bir şarkı bile yaptırdı.

Bu umutsuz çırpınışın ardından ortaya 'Seni kardeşinden bile kıskanıyorum' gibi bir tuhaflık çıktı...

Olaya 'bilimsel' açıdan bakan tek kişi ise 'müzik adamı' kimliğiyle Orhan Gencebay'dı.

'Arabesk' kelimesini bile reddedip bu türe 'serbest beste' diyerek, yıllar sürecek bir mücadeleye girişti. 20-25 yıllık süreç sonunda arabesk müzik, 'iade-i itibar'a kavuştu.

Sosyete dilberleri bile ünlü gece kulüplerinde sahnenin kenarına bağdaş kurup Müslüm Gürses'i, Ferdi Tayfur'u dinledi. Orhan Gencebay'ın besteleri ciddi ciddi 'klasik eser' statüsüne kavuştu. Filmin de, dizinin de, yemeğin de 'acılısını' seven, biber gazına karşı bile bağışıklık kazanan halkımız, arabeskten asla uzak duramayacağını gösterdi.

Şimdilerde bakıyorum da neredeyse tüm ünlü sanatçılar, içlerindeki arabeskçiyi serbest bırakmış. Işın Karaca'dan Zara ve Berkay'a, Yıldız Tilbe'den Sibel Can'a kadar pek çok şarkıcı, arabesk albümü yaptılar. Tıpkı, Amerika'daki siyahilerin 'çile ve isyan' müziği caz ve soul'un, doğumundan 40-50 yıl sonra dünyanın çevresinde özgürce tur atması gibi, arabesk de altın çağını ancak şimdilerde yaşayabiliyor.

Kıssadan hisse: Halkın içine doğru bastırılan her şey, daha büyük bir şiddetle açığa çıkar!

Cengiz Semercioğlu - Hürriyet - KELEBEK

BİR BABA HİNDU SENEYE KALDI...

Sezonun son iddialı komedisiydi Sermiyan Midyat’ın Hindistan’da çektiği Bir Baba Hindu...

Filmin nisan sonu gibi vizyona girmesi planlanıyordu...

Ancak terör endişesinin sinema salonlarını vurması, son dönemde giren filmlerin gişelerinin düşük çıkması...

Üzerine bir de yaz havasının kendini erken hissettirmesi, Bir Baba Hindu’yu erteletti...

Film bu sezon değil, 2016 Ekim’de vizyona girecek...

Ülkedeki gerilim, filmlerin vizyon tarihlerini de etkilemeye başladı ne yazık ki... 

Sina Koloğlu - Milliyet cadde

‘52 SENEDİR TELİF ÖDEMEDİNİZ!’

Enrico Macias’ın yarın Zorlu Center’da konseri var. Uçak yolculuklarında havayolu şirket dergilerini okumayı severim. İçinde yer alan söyleşilerde bana malzemede çıkar. Nitekim eşimle son uçuşumda, Pegasus dergisinde şarkıcıyla yapılmış bir söyleşi vardı, manşeti verdi. “Türkçe seslendirilmeyen ancak Türkiye’de çok sevilirdi dediğiniz bir şarkınız var mı?” sorusuna Enrico Macias; “Hayır çünkü siz sevdiğiniz bütün şarkılarımı Türkçe’ye çevirdiniz ve yayımladınız. 52 senedir bu çalışmalarımın karşılığı olarak hiçbir telif ücreti ödenmediği için kesin bir sayı söyleyemiyorum.”

Adam daha ne desin!

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERtv yazarları