UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

SAYAÇ OKUMA GÖREVLİLERİNE 'KÖPEĞE KARŞI SAVUNMA’ DERSİ!.. ULTRASONİC KÖPEK KOVUCU YETMEDİ ÇÖMELMEYE, TAŞLAMAYA DEVAM…

SAYAÇ OKUMA GÖREVLİLERİNE 'KÖPEĞE KARŞI SAVUNMA’ DERSİ!.. ULTRASONİC KÖPEK KOVUCU YETMEDİ ÇÖMELMEYE, TAŞLAMAYA DEVAM…

SAYAÇ OKUMA GÖREVLİLERİNE 'KÖPEĞE KARŞI SAVUNMA’ DERSİ!.. ULTRASONİC KÖPEK KOVUCU YETMEDİ ÇÖMELMEYE, TAŞLAMAYA DEVAM…

Antalya'da elektrik sayacı okuma personeli köpeklerle başa çıkamayınca ‘ultrasonik köpek kovucu’lar dağıtıldı ancak sorun çözülmedi. Sokak köpeklerinde işe yarayan cihaz, pitbull gibi saldırgan cinslerde ise işe yaramadığı gibi bir de ters tepki gösterince eski usul çare oldu: “Köpek görünce çömelin, korktuğunuzu belli etmeyin, sırtınızı dönmeyin, taş atıp kaçın..."

Antalya'da iş kazalarının önüne geçmek isteyen Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (Akdeniz EDAŞ), elektrik yalıtımlı özel üniformalar ve eğitimlerle elektrik kaynaklı iş kazalarını minimalize etti. Ancak alınan hiçbir önlem köpek ısırmalarının önüne geçmeye yetmedi. Personele ‘ultrasonik köpek kovucu’lar dağıtan şirket, bu yöntemden de istenilen verimi alamadı.

Sokak köpeklerinde işe yarayan cihaz, pitbull gibi saldırgan cinslerde ise ters tepki gösterdi. Kovucuya rağmen ısırılan personel sayısı artınca cihaz kullanımı zorunluluk olmaktan çıktı ve isteğe bağlı hale getirildi. Şirket son çareyi ise eğitimde buldu.

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!..

İş Güvenlik Uzmanı Gökhan Celal Akdeniz, 2014 yılı iş kazalarında köpek ısırmalarında kaynaklanan kaza oranının yüzde 21 olduğunu aktardı.

2015 yılında bu sayının yüzde 28’lere çıktığını dile getiren Akdeniz, elektrik kaynaklı iş kazalarına düşürdüklerini yüzde 4’e gerilediğini vurguladı.

2015 yılı başında ultrasonik köpek kovucuları devreye sokmalarına rağmen verim alamadıklarına değine Akdeniz, “ Saldırgan köpekler karşısında işe yaramayan cihazın, sokak köpeklerinde etkili oldu. Buda personelimiz için büyük bir riskti. Buna rağmen personelimizden isteyene bu cihazı verirken, istemeyene eski usul çalışmaları içeren eğitim veriyoruz. Köpek gördüğü zaman çömelmesini, köpekle göz teması yapmamasını, ani hareketlerden kaçınmasını istedik. Bunun ardında köpek ısırmalarında yüzde 10’luk düşüş yaşadık” dedi.

2016 yılında bu sorunu tamamen ortadan kaldırmak için alternatif çalışmalara yöneldiklerini ifade eden Akdeniz, “ Daha profesyonel bir yaklaşımla personelimize eğitim veriliyor, bunun yanında kıyafetlerin alt bölümünün daha korunaklı olması için çalışma başlattık.

“ KÖPEK, EN BÜYÜK İKİNCİ RİSK

1 milyon 600 bin abonemizin sayacı her ay okunuyor. 207 sayaç okuma personelimiz malesef köpek saldırıları ile karşılaşıyor. İş kazalarını analizi yapılıyor ve bunu personelimizle paylaşıyoruz. Köpek ısırmaları kaza içinde yer aldığı için eğitim veriyoruz. Risk analizlerinde köpek ısırmaları, trafik kazalarından sonra en önemli risk grubunda yer alıyor” dedi.

“2015 YILINDA KÖPEK ISIRMASI YÜZDE 28 SEVİYELERİNDE”

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Murat Yiğit, en tehlikeli sektörlerden birinde faaliyet gösterdiklerini belirterek, çalışanların hem elektrikle hem de endeks okumada bazı sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Sayaç okuyan personelin yaşadığı en büyük sorunlardan birinin köpek ısırmaları olduğunun altını çizen Yiğit, “ 2015 yılında sayaç okuyan arkadaşlarımız 96 adet kaza geçirmiş. Bunlardan 28’ini köpek ısırması oluşturuyor. Türkiye’de yaklaşık 40 milyon abone var ve bunların sayaçları her ay bir şekilde okunması gerekiyor. Hem kırsal hem şehirde bu tip riskleri içeren abonelerimiz var. Bunları insan gücü ile okumak zorundayız” dedi.

“KÖPEK ISIRMASINA ÖZEL EĞİTİM”

Risk grubunu aşağı çekmek için bir takım eğitimler verildiğini aktaran Yiğit, “ İş güvenliği ile ilgili teknik tedbirler yerine getiriliyor. Ama köpek ısırması gibi özel durumlara yönelik arkadaşlarımıza özel eğitimler veriyoruz. Sayaçları uzaktan okuma ile otomize ederken bu sayı toplamda oldukça düşük. Tüm sayaçları uzaktan okumak uzun vadede çok ekonomik değil. Bu sebeple her zaman bu türlü risklerle karşı karşıya kalacağız. Personelimizin en az riskle görevini yerine getirmeleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“BACAĞIMDAN ISIRDI”

14 yıldır sayaç okuma görevi yapan Bayram Çıngı, köy,villa ve müstakil evlerde sayaç okuması yaparken köpek saldırıları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Ultrasonik köpek kovucuları kullanmalarına rağmen sonuç alamadıklarını aktaran Çıngı, “ Sokak köpeklerinde başarılı olduk ama saldırgan köpeklerde bir fayda göremedik. Kendimizi şimdi aldığımız bu eğitimlerle korumaya çalışıyoruz. Bende bir kez faturayı kesip çıkarken bacağımdan köpek tarafından ısırıldım” dedi.

ESKİ USUL EĞİTİMLER GÖZDE

Verilen eğitimde bir şehir efsanesi olarak bir çoğumuzun aşina olduğu ‘köpek görünce çömelin’ uyarısı, en kesin çözümlerin başında geliyor. Diğer yöntemler ise ‘köpeklerle göz teması kurmamak’, ‘köpek görünce kaçmamak’ ve ‘yerden taş alıyor gibi yapmak’ olarak sıralanıyor.

EN BÜYÜK DERT

Toplamda 1 milyon 600 bin abonenin bulunduğu Akdeniz bölgesinde sayaçları okuyan 223 personel bulunuyor. Sayaç kesim işlemi, arıza tespiti ve sayaç değişimi yapan personelle birlikte ise Endeks Okuma Kesme Bağlama Birimi personeli sayısı 478’e kadar çıkıyor. Günde ortalama 65 bin sayacın okunduğu Akdeniz bölgesinde en sık rastlanan iş kazası ise trafik kazalarının ardından köpek ısırması. 2014’te yüzde 21 lan köpek ısırma vakaları, 2015’te yüzde 28’e kadar çıktı. 2015’te yüzde 14 olan elektrik kaynaklı iş kazaları ise 2015’te alınan önlemlerle yüzde 4’e geriledi.

İHA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERSAYAÇ OKUMA  KÖPEK  AKDENİZ EDAŞ