UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

VELİLER RAHAT BİR NEFES ALACAK!.. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KANTİNLERİNDE SATILAN BAZI YİYECEK VE İÇECEKLERİ YASAKLADI. İŞTE O GIDALAR!..

VELİLER RAHAT BİR NEFES ALACAK!.. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KANTİNLERİNDE SATILAN BAZI YİYECEK VE İÇECEKLERİ YASAKLADI. İŞTE O GIDALAR!..

VELİLER RAHAT BİR NEFES ALACAK!.. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL KANTİNLERİNDE SATILAN BAZI YİYECEK VE İÇECEKLERİ YASAKLADI. İŞTE O GIDALAR!..

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterlerini yeniden belirledi. Önümüzdeki yıldan itibaren kantinlerde kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi birçok ürün satılamayacak. 

Çoçuklarda giderek büyüyen bir sorun olan sağlıksız beslenme ve obeziteye karşı harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB); okul kantinleri, çay ocakları, büfelerine yönelik yayınladığı yeni genelge ile burada satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterlerini yeniden belirledi. İçme suyu, ayran, pastörize süt dışında kalan her türlü içecek satışı uygun olmayan içecekler olarak sıralandı. Kızartma, cips, tüm çikolata türleri, şeker ve şekerlemeler, tatlandırıcılı içecek ve gıdalar da bu grupta yer aldı. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın imzasıyla yayınlanan genelge, önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak. 2011’deki ilgili genelgeye göre yasaklar listesini genişleten yeni genelge bakanlığa bağlı tüm özel ve resmi okul ve kurumları bağlıyor. Genelge, kantin, yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı vb. yerlerin taşıması gereken gıda güvenliği ve hijyen şartlarını da bir kez daha tanımladı. 

Büyük kısmı kantine mahkûm 

Prof. Dr. Şükrü Hatun (Sağlık Bakanlığı Okul Sağlığı Bilim Kurulu üyesi)

Okulların yüzde 17’sinde yemekhane, yüzde 92’sinde ise kantin olduğunu göz önüne alırsak genelge çocuklardaki şişmanlığın önlenmesinde önemli bir adım. Yeni genelgede, ‘abur-cubur’ dediğimiz için kızgınlığa neden olan bütün ürünlerin yanı sıra, suni tatlandırıcı eklenmiş yiyecek ve içeceklerin satışı da yasaklanıyor. Bu, çocukların hiç de masum olmayan ‘diyet içecekler’den korunmasına da kapı açıyor. Okul kantinlerinin hemen hepsinin özel işletme, denetimlerinin oldukça güç olduğu dikkate alınırsa çocukların karşı karşıya olduğu beslenme risklerinin ne kadar büyük olduğunu tahmin etmek zor değil.

 

SATILAMAYACAKLAR

 

Enerji, gazlı, aromalı, kolalı, aromalı doğal mineralli içecekler; aromalı şurup, içecek tozu ve su, meyveli içecek ve tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri ve suları, meyve suyu konsantresi; kızartmalar, cipsler, çerezler; çikolatalar, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri; guarana, guarana özü, eklenmiş kafein içeren ürünler; kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donuk, parfe, mozaik pasta, muffin cupcake vb.); hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler; krema, hindistan cevizi sütü ve kreması; çay ve kahve tarzı içecekler (liseler hariç). 

Süt, ayran, meyve serbest 

Genelge satışı uygun gıdaları da tanımladı. Meyveler, çiğ tüketilebilen sebzeler, salatalar, kuru meyveler, kuruyemişler, içme suyu, süt (pastörize), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, pastörize peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler satışı uygun bulunan gıdalar. Ayrıca tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan, yumurta veya beyaz peynir, turşu hariç taze domates, havuç, marul, biber vb. sebzelerle yapılan sandviçler, doğal mineralli su, şekersiz gıdalara da izin veriyor.

HÜRRİYET

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13