UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLADIĞI YÜKSEK YARGIYI İLGİLENDİREN YASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SON VİRAJ!..

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLADIĞI YÜKSEK YARGIYI İLGİLENDİREN YASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SON VİRAJ!..

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLADIĞI YÜKSEK YARGIYI İLGİLENDİREN YASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SON VİRAJ!..

Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay' yakından ilgilendiren önemli bir yasa değişikliği çalışmasında sona yaklaştı. Yargıtay ve Danıştay üyeleri, halen yaş haddinden (65) emekli oluncaya kadar görev yapıyor. Edinilen bilgiye göre, yeni düzenlemeyle yüksek yargı üyeliği 5 yıl, 7 yıl ya da 5+5 yıl ile sınırlandırılacak. Sürenin 5+5 olmasının ağırlık kazandığı ancak son kararı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın vereceği belirtiliyor. Düzenleme, Yargıtay ve Danıştay'da halen görev yapan 711 yargı mensubunu ilgilendiriyor.

Düzenlemeye göre, öngörülen sürenin sonunda yeniden atanma konusundaki inisiyatif ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK)olacak. HSYK görev süresinin sonunda Yargıtay ve Danıştay üyelerinin durumunu değerlendirecek. HSYK, bu kişileri yeniden atayabileceği gibi ilk derece mahkemeleri, savcılıklar veya istinaf mahkemelerine de gönderebilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet programının "Demokratikleşme ve Yeni Anayasa" başlığı altında yüksek yargı üyeliğinin sınırlandırılacağı belirtilmişti. Metinde, "Yüksek mahkeme üyeliğini Avrupa örneklerine benzer şekilde makul sürelerle sınırlayacağız" ifadelerine yer verilmişti.

ÜYE SAYISI DA AZALACAK

Öte yandan ilk derece mahkemeleri ile Yargıtay ve Danıştay arasında konumlanan istinaf mahkemeleri, 20 Temmuz'da Türk yargısındaki yerini alacak. Hukuk davalarının yüzde 89'u, ceza davalarının yüzde 91'i, idari davaların ise yüzde 80'i bu mahkemelerde kesinleşecek. Bu davaların önemli bir kısmı Yargıtay ve Danıştay'a gitmeksizin kesinleşecek. İş yükü büyük oranda hafifleyecek olan Yargıtay ve Danıştay "gerçek anlamda birer içtihat mahkemesi"ne dönüştürülecek. Habertürk'te yer alan habere gör bu nedenle Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayıları da azaltılacak.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERhsyk  başbakan  yargı