UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

UZMANLAR UYARIYOR!.. “YAŞAMIN TADINI ‘TUZ’LA BOZARSANIZ BAKIN BAŞINIZA NELER GELECEK!.."

UZMANLAR UYARIYOR!.. “YAŞAMIN TADINI ‘TUZ’LA BOZARSANIZ BAKIN BAŞINIZA NELER GELECEK!.."

UZMANLAR UYARIYOR!.. “YAŞAMIN TADINI ‘TUZ’LA BOZARSANIZ BAKIN BAŞINIZA NELER GELECEK!.."

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Selman Ünverdi, ekonomik refahın artmasıyla birlikte, hazır gıda ve tuz tüketimindeki belirgin artışın, gelişen ülkelerin ortak kötü kaderi olduğunu belirterek, “Yaşamın tadını ‘tuz’la bozmayın” dedi. Doç. Dr. Selman Ünverdi, 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, hazır gıda ve tuz tüketimindeki belirgin artışın, gelişen ülkelerin ortak, kötü kaderi olduğunu kaydetti.
Bu duruma paralellik gösteren hipertansiyon, obezite ve diyabet sıklığında görülen artışın, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe artan ve insan sağlığını tehdit eden felaketlere dönüştüğünün altını çizen Doç. Dr. Ünverdi, “Gelişmiş ülkeler tuz alımı ile başta ölüm, hipertansiyon, obezite, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı olmak üzere, sağlığı tehdit eden birçok hastalık arasında doğrudan güçlü bir ilişki olduğunu çok önceden fark ettiler. Önemli bir halk sağlığı problemi olan tuzun alımını kısıtlama ve önleme adına ciddi stratejiler geliştiren Avrupa ülkeleri, kişi başına tuz alımını günlük ortalama 9 grama kadar düşürmeyi başardılar" dedi.

TÜRKİYE’DE DURUM NEDİR?

Bu tehlikeyi geç fark etmekle beraber Türkiye’de sağlık otoritelerinin tuz alımı konusunda birtakım önlemleri uygulamaya geçirdiğine dikkati çeken Doç. Dr. Ünverdi, “Ancak 5 yıl boyunca alınan önlemlere rağmen ortalama tuz alımında sadece 3 gram/günlük bir azalma sağlanarak, günlük tuz tüketiminin 15 gram/güne düştüğü izlendi. Bu strateji ile dünya sağlık örgütünün önerdiği hedefe ulaşmamız oldukça zor olacağa benziyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ünverdi, artan tuz tüketiminin toplumun genel sağlığını tehdit ettiğini, hipertansiyon, artan obezite, böbrek yetmezliği ve diyabet sıklığındaki artış ve bunların tedavi giderlerine ayrılan bütçenin sürekli arttığını anlatarak, “Daha mutlu ve zengin bir yaşam için daha az tuz tüketelim. Hayatın tadını ‘TUZ’ ile kaçırmayalım” çağrısı yaptı. 
İHA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERTUZ  TANSİYON  HİPERTANSİYON