UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

AFAD BAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'DE DEPREM İLE İLGİLİ KORKUTAN AÇIKLAMA!..

AFAD BAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'DE DEPREM İLE İLGİLİ KORKUTAN AÇIKLAMA!..

AFAD BAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'DE DEPREM İLE İLGİLİ KORKUTAN AÇIKLAMA!..

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye topraklarının yüzde 92’sinin deprem kuşağında bulunduğuna dikkat çekerek, “Topraklarımızın yüzde 66’sı ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75’i, 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer alıyor” dedi.  

AFAD Başkanı Dr. Oktay,1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türkiye’nin sismik hareketlerin yoğun olarak yaşandığı Alp Himalaya deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekerek dünyanın depremselliği incelendiğinde, Türkiye’yi de içine alan bu kuşak üzerinde tarihsel dönemlerden bu yana yoğun bir sismik aktivitenin gözlendiğine dikkat çekti.

“Geride bıraktığımız yüzyılda 3 bin 100’den fazla hasar yapıcı deprem, 60 bin insanımızın yaşamını yitirmesine, yaklaşık 100 bin binanın yıkılmasına ve 1 milyon 200 bin binanın da hasar görmesine neden oldu” diyen Dr. Oktay şunları kaydetti:

“Ülkemizi depremin zararlarından korumak için diğer tüm afet türlerinde olduğu gibi sistematik bir çalışma yürütüyoruz. Meydana gelebilecek deprem risk ve zararlarını azaltmak, mümkünse ortadan kaldırmak için üst yapıyı, sistemleri kuruyor, projeleri hayata geçiriyor ve vatandaşlarımıza eğitim veriyoruz.”

TÜRKİYE’NİN ANA PLANI UDSEP-2023 İLE ÜST YAPIYI KURDUK

Türkiye’nin deprem yol haritası olan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023’ü (UDSEP - 2023) yürürlüğe koyduklarını belirten Dr. Oktay, deprem risklerini azaltmada ülkenin ilk stratejik ana planını uygulamaya alarak üst yapıyı kurduklarını bildirdi.

AFETE HAZIR TÜRKİYE HEDEFİYLE 5 MİLYON KİŞİYE EĞİTİM

Vatandaşların afet risklerinin farkına varmaları ve hazırlık yapmaları için ‘Afete Hazır Türkiye Eğitim Kampanyası’nı başlattıklarını vurgulayan Dr. Oktay, şunları dedi:

“ ‘Afete dirençli toplum oluşturma’ misyonuyla kampanyayı, Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul, Afete Hazır İşyeri ve Afete Hazır Gençler modülleri ile sürdürüyoruz. Afete Hazır Türkiye kapsamında bugüne kadar 5 milyon vatandaşımıza temel afet bilinci eğitimi verdik”

YERİN 300 METRE ALTINDA OLASI MARMARA DEPREMİNİ TAKİP EDİYORUZ

Olası Marmara Depremi’nin hareketlerini takip eden Türkiye’nin ilk Derin Kuyu Sismometre Ağı’nı Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tamamladıklarını kaydeden Dr. Oktay şöyle devam etti:

“ Dünyadaki iki uygulamadan biri olan AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı ile yerin 300 metre altındaki 7 deprem gözlem istasyonuyla büyüklüğü 0.5’ten daha küçük mikro depremleri dahi takip ediyoruz.”

TÜRKİYE VE BÖLGEDEKİ DEPREMLERİ 776 GÖZLEM İSTASYONUYLA İZLİYORUZ

Dr. Oktay şunları ifade etti:

“776 deprem gözlem istasyonuna sahip AFAD Ulusal Sismolojik Gözlem Ağları (USAG) ile Türkiye ve bölgede meydana gelen 1.0 büyüklüğündeki depremleri bile doğru şekilde çözümlüyoruz. Doğru ve anlık ölçümler sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi, AFAD’ı deprem verilerinin açıklanmasına ilişkin yetkili kurum olarak görevlendirdi. Türkiye’deki her 4 deprem gözlem istasyonundan 3’ünü kurup çalıştıran AFAD olarak gözlem istasyonu sayımızı her geçen gün arttırmaya devam ediyoruz.”

AFAD-RED İLE OLASI DEPREMDE İHTİYACA GÖRE MÜDAHALE YAPILACAK

AFAD Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi’ni (AFAD-RED), yıkıcı bir deprem meydana geldiğinde bölgede hasar ve kayıp tahminleri yapmak üzere uygulamaya koydukları ifade eden Dr. Oktay, böylece olası bir deprem durumunda, müdahale ekiplerini en çok ihtiyaç duyan bölgelere yönlendirebildiğini, müdahalenin hızlı ve verimli hale getirildiği belirtti.

MOBİL DEPREM UYGULAMASIYLA ANLIK DEPREM BİLGİSİ CEPTE

Vatandaşların, bilim insanları ve araştırmacılar deprem verilerine anlık olarak 7 gün 24 saatdeprem.gov.tr üzerinden ulaşabildiği bildiren Dr. Oktay, E-posta ile ‘Deprem Bilgilendirme Servisi’ne üye olarak da alınabilen en son deprem verileri için AFAD Mobil Deprem Uygulamasını dijital uygulama mağazalarında hizmete sunduklarını açıkladı.

DEPREM HAFTASI VESİLESİYLE TÜM ÜLKEDE AFET FARKINDALIĞINI ARTTIRIYORUZ

1-7 Mart Deprem Haftası münasebetiyle hafta boyunca ülke çapında 440 tatbikat ve tahliye gerçekleştireceklerini vurgulayan Dr. Oktay, şöyle devam etti: “Şehir merkezleri, AVM’ler ve üniversitelerde 385 bilinçlendirme standı açıyoruz. Afet farkındalığı için il merkezlerinde 50 fotoğraf sergisini vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. İki milyon 500 bin bilinçlendirme broşürü ve 100 bin afişi de vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz.

‘Afete Hazır Türkiye’ hedefi ile ülkemizin afet risk ve zararlarını azaltmaya devam ediyoruz. Türkiye’yi; kamu kurumları, özel sektörü, STK’ları ve vatandaşları ile bütünsel olarak afetlere hazırlamayı sürdürüyoruz.”

İHA

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13