UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

“DİRİLİŞ” UZAK ARA! “KARA SEVDA”-“POYRAZ KARAYEL” KAPIŞMASI! “RENKLİ HAYATLAR”DA, “2.SAYFA” DEĞİL, “3.SAYFA” HABERLERİ Mİ OLMALI?

“DİRİLİŞ” UZAK ARA! “KARA SEVDA”-“POYRAZ KARAYEL” KAPIŞMASI! “RENKLİ HAYATLAR”DA, “2.SAYFA” DEĞİL, “3.SAYFA” HABERLERİ Mİ OLMALI?

“DİRİLİŞ” UZAK ARA! “KARA SEVDA”-“POYRAZ KARAYEL” KAPIŞMASI!  “RENKLİ HAYATLAR”DA, “2.SAYFA” DEĞİL, “3.SAYFA” HABERLERİ Mİ OLMALI?

Haftalardır çarşamba gününün değişmeyen zirvedeki ismi “Diriliş Ertuğrul”, dün yine geleneği bozmamış...

Kadrosu ve senaryosuyla her hafta izleyenleri ekranlara kilitlemeyi başaran ve bu başarısını da ratinglere yansıtabilen “Diriliş Ertuğrul”; dün totalde 9 rating 21 share, AB’de ise 12 rating 30 share alarak zirveye kimseyi yaklaştırmamış...

Özellikle AB grubunda aldığı 12.96 rating ve 30.64 share hafta boyunca görmeye alıştığımız bir sonuç değil ve yapımı bu istikrarlı gidişatından dolayı tebrik etmemek elde değil...

“POYRAZ KARAYEL” VE “KARA SEVDA”NIN BÜYÜK KAPIŞMASI!..

Her hafta zirve yarışında kıyasıya bir rekabet içerisine giren “Poyraz Karayel” ve “Kara Sevda”, dün yine her iki grupta da zorlu bir yarış içerisine girmiş...

Müthiş bir çekişme var.

TOTALDE “KARA SEVDA”, AB’DE “POYRAZ KARAYEL”!..

Geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da Total grubunda “Poyraz” ile olan yarışı kazanan ve “Diriliş”in hemen ardından gelen “Kara Sevda”, dün 7 rating 18 share alarak 2. sıraya yerleşmiş...

“Poyraz” ise totalde 5 rating 13 share ile 4. sırada...

AB’de ise sonuçlar daha farklı...

AB grubunda “Diriliş” ile kapışmayı “Poyraz Karayel”, 7 rating 17 share ile 2. sırada yer alarak zirvenin ensesine konmuş... Kanal D yönetimini Poyraz Karayel projesiyle ilgili kutlamak gerek… Kanal D markasına çok yakışan bir iş... (Şu anda da en tepedeki isim Arzuhan Yalçındağ yönetiminde Barış Tünay ve Hülya Vural  ile birlikte yeni sezona, yine efsane Kanal D’yi yaratma planları yapılıyor, Kanal D’de…)

“AİLE İŞİ” ZİRVE KOTASINA GİRMEYE NİYETLİ!..

Yayın hayatına başladığından bu yana senaryosu ve kadrosuyla büyük beğeni toplayan Ufuk Özkan’lı Pelin Akil’li “Aile İşi”, dün yine istikrarlı gidişatını sürdürmeyi başarmış...

Zor bir günde yayınlanmasına rağmen zirveyi yoklayan yapım, dün hem totalde hem de AB’de 8. sırada yer almış...

Yapım, önümüzdeki haftalarda bakalım bu sıkı çekişme içerisinde daha üst sıralarda yer alabilecek mi?..

KANAL D’DEKİ “RENKLİ HAYATLAR”, 2.SAYFA DEĞİL, 3.SAYFA HABERLERİ İLE Mİ KURGULANMALI?..

Kanal D’de hafta başı iki tecrübeli ve sevilen sunucusu Müge Dağıstanlı ve Gülşen Yüksel ile yayın hayatına başlayan Renkli Hayatlar’la ilgili, ilginç bir gözlemimiz var.

Öncelikle işi çok zordu, Renkli Hayatlar’ın…

Çünkü daha önce Kanal D’de aynı saatte yayınlanan günlük dizi 13 share alıyordu.

Zorluğu, yeni programdan beklentinin, otomatikman 13 share’in üstüne olmasıydı.

Avantajı ise aylardır sürekli 13 share’le izlenen bir saatte-yerde program yapmaya başlayınca, o saatteki seyirci alışkanlığının devam edebileceğiydi.

Ancak dün dikkati çeken; totalde 6, AB’de 11 share’le başlayan programın 5 hatta ABC1’de 4 share inmesi oldu.

Rakamlara baktığımızda çok hızlı bir geri gidiş görüyoruz, ilk 3 günde…

Aslında pırıl pırıl bir stüdyosu, gündemi iyi takip eden bir ekibi ve en önemlisi çok tecrübeli ve sevilen iki sunucusu var.

Peki hata ya da eksik nerde?..

İşte bu konuyu irdelediğimizde daha geniş bir TV konusu çıkıyor ortaya…

Önce yapılan işle ilgili ortada bir “pasta” olması gerek!.. Rating pastası…

Ancak yok!.. Zaten o saatlerde yer alan diğer magazin stüdyo programları 5 share’i bulup, ilk 100’e girdi mi bayram yapıyordu.

Bu en çok dikkati çeken durum!..

Peki çözüm ne, pasta nerde?..

TÜRKİYE 709 KANAL İLE TEMATİKLEŞMEYE GİDERKEN, NE YAPMALI?..

Genel perspektifte baktığımızda, Türkiye’de tüm kanalların ister istemez tematikleşmeye doğru gittiğini görüyoruz.

Daha önceki yıllarda sadece büyük kanallar diye nitelendirdiğimiz kanallar şimdi aslında büyük dizi kanallarına dönüştü.

Bu kanalların, dizi dışında tutan programları, sadece izdivaç ve BBG tarzı programlar oluyor. Diğerleri tutmuyor.

(Bu arada, TV 8 de yarışma kanalı olarak yerini aldı. Tv 8’de de yarışma dışında bir şey tutmuyor. Tv 8 yarışma programlarını tekeline alırken, dizi yayınladığında, yani kulvarının dışına çıktığında ise inanılmaz kötü ratinglerle tanışıyor. Bu yüzden de dizilerden vazgeçti zaten)

TÜRKİYE’DE SADECE İZDİVAÇ VE BBG TARZININ TEMATİK KANALI YOK!..

Peki neden, bu kanallarda izdivaç ve BBG tarzı iyi gidiyor da diğerleri gitmiyor?..

Çünkü Türkiye’de 709 kanal var.

Yani artık her şeyin tematiği var!..

Ancak bu kanallar arasında izdivaç ve BBG tarzının tüm gün boyu yayınlandığı, yani bunun üzerine tematikleşmiş bir kanal yok!..

Yani bu iki konunun seyircisi, gelip, bu büyük dizi kanallarında, bu programları izlemek zorunda…

Aynı şekilde bu izdivaç ve BBG’nin de özel, tüm gün yayın yapan tematik kanalları olsaydı bu 709 kanal arasında; bir anda bu programların da büyük düşüş yaşayacağına şahit olurduk. Çünkü bu tarzın izleyicisi, istediği saatte bu tarzı yakalama imkanı bulurdu.

Ama yok!..

Olması da çok zor.

Çünkü RTÜK, şu anda bile bu tarz programlara ağır cezalar verirken, bu konuda tüm gün yayın yapacak bir kanalın lisans alması ve yayın yapması çok zor.

Peki ya diğer konular?..

YEMEK, SPOR, MÜZİK, MAGAZİN V.S HEPSİNİN ARTIK TEMATİK BİR KANALI VAR!..

Örneğin, bakın artık kaç  tane yemek kanalı var.

Planet Mutfak’dan başlayın da sayın da sayın…

Sonuç… Artık diğer kanallardaki 1-2 saatlik yemek programlarının iyi iş yapması çok zor. Çünkü yemek programı izlemek isteyen, dilediği saatte gidip bu kanallarda yemek programı izleyebiliyor.

Aynı şekilde müzik programları da  öyle…

Neden artık şimdinin büyük dizi kanalları, eskinin sadece büyük diye ifade edilen kanallarında müzik programları yok?..

Çünkü neredeyse 100 tane müzik kanalı var artık…

Kral’dan Number One’e, Power’a kadar sayın da sayın…

Aynı şekilde farkındaysanız, artık Kanal D, Show TV, Star TV, ATV’de  v.s v.s spor programı hiç yok!..

Ki eskiden Show TV’deki Maraton programı rekor kırıp ilk 100’de birinci çıkardı!..

Çünkü, aynı şekilde spor da artık tematik kanallarda, esas orada izleniyor.

Lig TV, NTV spor v.s…

Yine aynı şekilde, sosyal yaşam-magazin dediğimiz kategoride de yaklaşık 18 aydır Uçankuş TV var. Bu konuya meraklısı, günün 24 saati istediği tüm bu konuları Uçankuş TV’de bulabiliyor. Ki Uçankuş TV, tamamen magazin üstüne kurulu ikinci kanalını da yayın hayatına sokmak üzere şu aralar…

Konu Renkli Dünyalar’ın gidişatından aslında daha da geniş bir TV şeklinin irdelenmesine neden oldu.

Aslında acayip bir durum değil bu, zaten Amerika’da çoktan uygulanmaya başlamış bir durum bu… Biz biraz daha geç geliyoruz, hepsi bu…

ŞU ANDA RATING PROBLEMİYLE TANIŞAN KANAL D’DEKİ “RENKLİ DÜNYALAR”, KRİMİNAL’E DÖNERSE, UÇAR!..

Aslında Renkli Dünyalar’la ilgili konu, bir anda Türkiye’de olmayan ve ihtiyaç duyulan bir kanalın varlığına uyandırdı bizi!..

Hem de dünyada çok tutulan, kriminal tarza…

Az önce Renkli Dünyalar’ın büyük kanalların tatmin olacağı bir rating pastası üzerine kurulu olmayan bir konunun üzerine kurgulandığını vurgulamıştık.

Halbuki pasta, “uzman”, “tematik” bir kanalı henüz olmayan “Müge Anlı’nın tarzı” konularda var!..

Madem diğer tüm konular üzerine hep bir tematik kanal kurulmuş, o zaman rating olarak adres belli…

Zaten matematik olarak da ortada…

SEVİLEN İKİ SUNUCU MÜGE VE GÜLŞEN İLE “RENKLİ HAYATLAR”, “GERÇEK HAYATLAR” OLURSA “İŞİ” BİTİRİR!..

Müge Anlı 22 share’ler alıyor. Ve çok rahatça, zünkü tek başına… Başka hiç böyle program yok.

Yani bir dilim değil, koca bir rating pastasının olduğu yer, o tarz sosyal olayların, kriminal konuların işlendiği Müge Anlı’nın tarzı programda…

Ki, Müge Dağıstanlı ve Gülşen Yüksel gibi iki deneyimli sunucuları da var. Bir anda şu anki ratinglerini 2’ye 3’e katlarlar.

Mesela iki-üç gündür sosyal medyanın haklı olarak üzerinde titizlikle durduğu vahim Liseli Cansel olayını tüm detayları, toplumsal ve psikolojik tarafıyla işlediklerini düşünsenize…

Şimdi diyebilirsiniz ki, “Ama Müge Dağıstanlı ile Gülşen Yüksel magazinci”

BİLEN VAR, BİLMEYER VAR!.. MÜGE ANLI, YILLAR ÖNCE SADECE MAGAZİNLE YAŞAYAN BİRİYDİ!..

O zaman da deriz ki, siz Müge Anlı’yı hayat boyu tüm bu sosyal konularla ilgili mi yaşadı, çalıştı zannediyorsunuz?.. Müge Anlı da aynı adaşı Müge ile Gülşen gibi yıllarca magazinciydi. İlk başladığı Dobra Dobra programında da hep magazin yorumluyordu. Sonra bu konudaki boşluğu görünce, son derece bilinçli ve akıllı davranarak, programını bu yöne çevirdi ve çok başarılı oldu.

Ve en büyük şansı da, yıllarca bu konuda “tek tabanca” kalması oldu.

Sonuç itibariyle, şayet Müge Dağıstanlı ile Gülşen Yüksel, Kanal D’nin alıştığı ve beklediği çift rakamları share’lere ulaşamazlarsa (ki program daha yeni, belki biraz daha bekleyeceklerdir) hiç düşünmeden bu tarza yönelmelerinde büyük fayda var. Ve burada ciddi bir boşluk var!..

Öncelikle ikisi çok iyi anlaşıyor, ikili yaklaşımlarıyla Müge Anlı’nın taklidi olmayan ancak toplumun özellikle son yıllarda çok duyarlı olduğu bu konularla ciddi başarılar yakalayabilirler.

Aslında, biraz bekleyelimden ziyade, belki de pazartesi gününden itibaren hemen bu tarafa yönelirlerse, kendilerinden önce aynı saatte 13 share alan dizinin potansiyelini hemen Kanal D’ye taşıyabilirler.

Çünkü bir kanal 13 share alan programını kaldırıp, yerine bir başka program koyuyorsa, beklentisi en az 13 ve 15 share’dir!

Ancak şu anda böyle bir pasta o açıda görünmüyor ki!.. Yani programın sunucusunun ve yapımcısının bir suçu yok.

Ama… Müge Anlı’nın dalındaki 22 share’li meyve ortada!.. Toplumun böyle konulara daha büyük bir ilgisi var. Ayrıca bu durum Müge Anlı’yı da çok düşürmez. Ancak garanti bir 10 share’lik pasta dilimi hazır bekliyor orada!.. Özellikle de bu konuyla ilgili, henüz bu konuda bir tematik kanal olmadığı için ortada!..

At’ı alan Üsküdar’ı geçer, matematiksel gerçekler de ortada iken…

Rating analizlerimiz devam edecek…

 

MAİL:

ucankusrating@gmail.com


DÜNÜN RATINGLERİNİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN!..

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERanaliz  tv  rating