UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

TV YAZARLARINDAN SEÇMELER!.. ALİ EYÜBOĞLU OYA DOĞAN VE SİNA KOLOĞLU BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADILAR?..

TV YAZARLARINDAN SEÇMELER!.. ALİ EYÜBOĞLU OYA DOĞAN VE SİNA KOLOĞLU BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADILAR?..

TV YAZARLARINDAN SEÇMELER!.. ALİ EYÜBOĞLU OYA DOĞAN VE SİNA KOLOĞLU BUGÜN HANGİ KONULARI YORUMLADILAR?..

Ali Eyüboğlu – Milliyet

TÜRKİYE KOMEDİSİ!
Son yıllarda reyting alan diziler ve gişe yapan filmlerin herkeste yarattığı kanaat aynı:

“Sinemada güldüren, televizyonda ağlatan iş yapıyor.”

Televizyon dünyası, bu tuhaf durumu sorgulayıp eksiklerini tamamlaması gerekirken ne yapıyor?

Kanal yöneticileri işin kolayına kaçıp tutan dizilerin benzerlerini yapıyor. Hal böyle olunca da kısır bir döngü başlıyor. Adları, oyuncuları, kanalları farklı da olsa bütün diziler birbirine benzer hale geliyor.

Halbuki bu konularda bolca araştırma ve akademik çalışma yapılsa, televizyon yöneticilerinin de işi kolaylaşacak, ama nerede o kafa!

Televizyonlarda ağır drama izleyen milyonların sinemada komediyi tercih etmesinin bir dizi sebebi olması gerekmez mi?

 “Olacak O Kadar”dan “Bir Demet Tiyatro”ya, “Çocuklar Duymasın”dan “Avrupa Yakası”na “Leyla ile Mecnun”dan “Seksenler”e, “BKM Mutfak”tan “Güldür Güldür Show”a kadar yıllarca süren bir dizi komedi sayabilirim.

Bugün ekranlarda dram çok, komedi azsa, bunun sebeplerinden biri de bu işi iyi yapanların azalmasıdır.

ATV’de NTC Medya’nın “Aile İşi” adlı yeni bir komedi dizisi başladı. O bile Kore formatı. Yılların senaristi Özgür Evren Heptürk, işi Türkiye’ye göre başarıyla uyarlayınca dizi ilk bölümden seyirciyi yakaladı. İyi bir komedi yapıldığında pekala tutunabiliyormuş ağır dramların karşısında.

“Ağlatmak kolay, güldürmek zor” diye kolayı tercih edip sonra da çuvaldızı seyirciye batıranlar, gerçeği anlamak için hiç  değilse iğne acısını tatmalı!

Oya Doğan – Vatan Makaron
“BANA MUTLULUĞUN RESMİNİ ÇİZEBİLİR MİSİN ABİDİN?”

Aylar önce yapımcı Mehmet Yiğit Alp’le bir araya geldiğimizde anlatmıştı Aile İşi’ni... O anda gözümün önüne gelen cümle buydu: “Bana mutluluğun resmini çizebilir misin Abidin?” Dizi uzun süren oyuncu seçimleri sonunda Çarşamba akşamı atv’de başladı. NTC Medya-Mehmet Yiğit Alp’in yapımını, Özgür Evren Heptürk ve Ferhat Ergün’ün senaryosunu, Jale Atabey’in yönetmenliğini üstlendiği dizide; Ufuk Özkan, Pelin Akil, Hasibe Eren, Füsun Demirel, Sait Genay, Murat Akkoyunlu, Can Bonomo, Özgür Emre Yıldırım, Osman Wöber, Naz Ar rol alıyor. Dizi ailesini bir trafik kazasında kaybeden Ece’ye kurulan mutlu aileyi konu ediniyor.
Çakma aile izleyeceğiz
Dizinin ilginç ve eğlenceli bir konusu var ama biz ilk bölümde ne yazık ki gülemedik. Çünkü ilk bölümde karakterleri tanıdık ve geçmişe yolculuk yaptık. Haliyle mutluluğun resmi yerine geçmişin acısına gömüldük. İkinci bölümden itibaren komedi izleyeceğimizi umuyorum. Ekranda komedi açlığı çektiğimiz bir dönemde geldi Aile İşi. İlk bölümde vaat ettiği komediyi veremedi ama gelecek bölümlerde mutluluğun resmini çizerken tökezleyen çakma ailenin bizi güldüreceğine inanmak istiyorum.

Sina Koloğlu – Milliyet Cadde
ÜCRETLER İNDİRİLSİN!

Diziler 50 dakika olmalı  yazım epey bir ilgi gördü. Bir arkadaşımla konuştum bu piyasadan. Yönetmen arkadaşının sözlerini bana aktardı. “Bir proje aldım 170 dakika olsun dedi yapımcı, yalvar yakar 150 dakikaya indirdik” Galiba ilk bölümü 170 dakika olmuş! Piyasada durum bu.
Beş günde çek kardeşim
Aynı yönetmen şuan ekranda gösterimde olan diziyle ilgili anısını da nakletmiş. “Bir bölümü altı günde çekiyorduk.
Yapım şirketi bunu beş günde çek dedi. Ben imkânı yok dedim. Onlar ısrar etti. Ben de bıraktım. Şimdi bakıyorum kalitesinden çok şey kaybetmiş”... Her şeyiyle özensiz onlarca diziyi izliyorsunuz. Çok sevdiğiniz o genç oyuncunun parlatılmasından öteye gitmeyen ruhsuz, senaryosuz ışıksız diziyi izliyorsunuz ve de bundan çok mutlusunuz!
Süreyi ve ücreti indirin
Yapım şirketleri de bir yerde haklı; “Tamam süreyi indirelim ama oyuncular da ücretleri indirsin”. Kastettikleri o bölüm başına 50 bin, 60 bin hatta 150 bin TL alanlar. Zaten kadronun yarısı bu paraları rüyalarında görmüyor. “Ama hiçbiri buna yanaşmıyor olsun biz çalışırız diyor” iddiasındalar. Hadi bakalım siz ‘star’ oyuncular indirime var mısınız? Yok “Bu bir sömürü düzenidir asıl onun değişmesi lazım” diyorsanız bunu da çıkıp açıklayın o zaman!  

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERtv yazarları