UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

METEOROLOJİ TÜRKİYE'DE MEVSİM NORMALLERİ ÜZERİNDE DEVAM EDEN SICAKLIKLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI!..

METEOROLOJİ TÜRKİYE'DE MEVSİM NORMALLERİ ÜZERİNDE DEVAM EDEN SICAKLIKLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI!..

METEOROLOJİ TÜRKİYE'DE MEVSİM NORMALLERİ ÜZERİNDE DEVAM EDEN SICAKLIKLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI!..

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'de mevsim normalleri üzerinde devam eden sıcaklıklarla ilgili bir açıklama yaparak birçok ilde şubat ayı sıcaklık rekoru kırıldığını ve yeni rekorlar beklendiğini bildirdi.

Türkiye'de hava Sıcaklığı Mevsim Normallerinin 8 ila 16 Derece Üzerinde seyrediyor.

Meteoroloji'den yapılan açıklamada Türkiye'de birçok ilde şubat ayı sıcaklık rekorlarının kırıldığını belirtilerek sıcaklıkların bir süre daha devam ederek yeni rekorlar kırabileceği kaydedildi.

Meteoroloji şu açıklamayı yaptı;
"Tahminlerimiz doğrultusunda Afrika üzerinden güneyli rüzgarlarla taşınan sıcak hava, ülkemizde mevsim normallerinin 8-16 derece üzerinde sıcaklıklar yaşanmasına neden oluyor. 81 ilimizden 27 sinde şubat ayı uzun yıllar sıcaklık rekorları kırılırken, 2 ilimizde ise rekor değerler tekrar edilmiştir.  Bugün de yurdumuzda sıcak hava dalgasının etkili olmaya devam edeceği ve yeni rekorlar kırılabileceği tahmin ediliyor.

Yapılan son tahminlere göre mevsim normallerinin çok üzerinde ve şubat ayı uç değerlerinde seyreden hava sıcaklıklarının yarın (18.02.2016 Perşembe) Marmara bölgesi ile Karadeniz kıyı kesiminde Cuma günü ve hafta sonunda ise batıdan doğuya doğru kademeli olarak 5-10 derece arasında azalması  bekleniyor.

Şubat ayı uzun yıllar sıcaklık rekoru kırılan illerimizde kaydedilen değerler aşağıdaki tabloda gösterilmektedir."

İZMİR'DE 78 YILIN EN SICAK GÜNLERİ

Öte yandan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ecmel Erlat, İzmir’de son 78 yılın en yüksek sıcaklığının yaşandığını söyledi.

İzmir’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinde korkulacak bir durum olmadığını belirten Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ecmel Erlat, "İzmir’in sıcaklık koşulları çok değişkendir. Bu durum özellikle kış ve geçiş mevsimleri olmak üzere, batıdan gelen ve yağış getiren gezici depresyonların geçişi sırasında bölgenin farklı fiziksel özelliklere sahip hava kütlelerinin etkisi altında kalması ile açıklanabilir" dedi.

'YENİ BİR SICAKLIK REKORU'

İnsanların bu aylarda hava sıcaklıklarının artış göstermesini küresel ısınmaya bağlanmasının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Erlat, "Şubat ayında ölçülen en yüksek günlük sıcaklık 15 Şubat 1953 tarihinde 23.9 dereceye kadar yükselmiştir. 16 Şubat 2016 tarihinde Güzelyalı meteoroloji istasyonunda ölçülen en yüksek sıcaklık değeri ise 26.9 dereceye ulaşmıştır, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu’nda ise 28.8 dereceye kadar yükselmiştir. Bu değerler 1938 yılından bu yana İzmir’de Şubat ayında ölçülen en yüksek sıcaklık değeridir ve yeni bir sıcaklık rekorudur" diye konuştu.

Prof. Dr. Ecmel Erlat, son yıllarda Türkiye’nin de içinde yer aldığı subtropikal ve orta enlemlerin iklim koşullarında görülen ekstrem olayların sıklığındaki artışın, küresel ortalama sıcaklıkların yükselmesine paralel olarak atmosfer dolaşımında gözlenen değişim ile açıklandığını belirtti. Prof. Dr. Erlat, "Oluşturulan iklim modelleri, küresel ısınmayla Kuzey Buz Denizi’nde deniz buzlarının giderek daha fazla erimesi sonucu kutuplar ile ekvator arasındaki sıcaklık farklarını azalttığını bu durumun kış mevsiminde Türkiye’nin de içinde yer aldığı orta enlemlerde kış aylarında da hava koşulları daha değişken olmasına yol açtığını göstermektedir" dedi.

Hürriyet

 

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERmeteoroloji  sıcaklık