UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

BBC'NİN SAVAŞ SİMÜLASYONU FİLMİNE RUSYA'DAN SERT TEPKİ!..

BBC'NİN SAVAŞ SİMÜLASYONU FİLMİNE RUSYA'DAN SERT TEPKİ!..

BBC'NİN SAVAŞ SİMÜLASYONU FİLMİNE RUSYA'DAN SERT TEPKİ!..

Rusya, BBC televizyonunda yayınlanan bir kriz yönetimi simülasyonu filminde, Rusya'yla NATO'yu nükleer savaşa sürükleyen askeri ve diplomatik gelişmelerin işlenmesine tepki gösterdi.

World War Three, Inside the War Room (Üçüncü Dünya Savaşı, Komuta Merkezi'nden) adlı kriz yönetimi simülasyonu filminde senaryo gereği, emekli askerler ve diplomatlar bir odada toplanıp Doğu Avrupa'da Rusya'nın dahil olduğu bir krizde, İngiltere'nin nasıl bir strateji izleyeceğini tartışıyor.

İngiltere ve NATO, gerçek hayatta da benzer krizlere karşı hazırlıklı olabilmek için düzenli olarak savaş simülasyonu yapıyor.

BBC Two televizyon kanalı da böyle bir simülasyonun nasıl gerçekleştiğini film olarak ekrana yansıttı.

Filmde, eski İngiliz diplomatlar ve ordu mensupları dışında rol alan herkes aktör. Senaryo da bir varsayım.

Senaryoya göre Estonya nüfusunun dörtte birini oluşturan etnik Ruslar, Rusya savaşının anması için toplanıyor. Polisin gösteriye müdahale etmesiyle 6'sı Rus 22 kişi gözaltına alınıyor. Rusya bu kişilerin serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyor.

Olay Letonya'ya sıçrıyor ve on binlerce etnik Rus, Letonya sokaklarında protesto gösterileri düzenliyor. Rusya da protestoları kışkırtmakla suçlanıyor.

Rusya ile yaşanan diplomatik ve askeri gerilim ABD, NATO ve İngiltere'nin de dahil olduğu uluslararası bir krize dönüşüyor ve sonunda tarafları nükleer savaşa sürükleyen bir dizi gelişme yaşanıyor.

'Soğuk Savaş'tan daha kötü bir propaganda'

Simülasyona tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, filmin 'İngiliz propagandasını, Soğuk Savaş standartlarından da daha kötü, yeni bir enformasyon saldırganlığına dönüştürdüğünü' söyledi.

Sözcü açıklamasında 'Rusya'nın şeytanın vücut bulmuş hali olarak tasvir edilmesi için İngiliz medyası ve hükümetinin ortak çalıştığından kesinlikle emin olduğunu' ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov ise BBC Two'daki program için "izlemeye değmez" dedi.

Interfax haber ajansının aktardığına göre Peskov gazetecilere açıklamasında "Ne yazık ki BBC'deki meslektaşlarımız bu düşük kaliteli işin yayınlanmasına izin verdi. Bu nedenle her defasında bununla kendimizi ilişkilendirme telaşında değiliz. Ucuz çöplere zaman harcamaya değmez" diye konuştu.

Rusya'nın Letonya Büyükelçisi Aleksandr Veşnyakov da Facebook hesabından film için "Rusya'yı şeytanlaştırmak için yapılan tehlikeli bir provokasyon" ifadesini kullandı. Filmin yayınlanmasından saatler önce paylaştığı mesajda Veşnyakov, "Letonya'da sekiz yıldır çalışıyorum ve burada bir tane bile ayrılıkçı örgüt tanımıyorum" dedi ve senaryoyu 'absürd' olarak tanımladı.

BBC'ye eleştiri

Rossiya 24 televizyon kanalı da BBC'yi "İngiltere hükümeti tarafından enformasyon savaşı için kullanılan ve İngiltere'de Rusya karşıtı histeriyi kışkırtan yarı militer organizasyon" olarak tanımladı.

Rossiya 24, BBC'deki filmin "İngiltere ve Batı'nın Rusya karşıtı medyasının yeni ürünü" olduğunu söyledi.

Daha önce Norveç TV kanalı Rusya'nın işgalinin anlatıldığı "Okkupert" adlı bir dizi yayınlamış, BBC'nin araştırmacı gazetecilik programı Panorama da 'Putin'in Gizli Hazineleri' adlı bir belgeseli ekrana taşımıştı.

Simülasyona katılan isimler şöyle:

İngiltere'nin eski Washington Büyükelçisi ve İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği eski danışmanı Christopher Meyer, İngiltere'nin eski Moskova Büyükelçisi Tony Brenton, eski Güvenlik ve Terörle Mücadele Bakanı Pauline Neville-Jones, eski Savunma Bakanlığı sözcüsü Oona Muirhead, Nato'nun eski üst düzey komutanlarından General Richard Shirreff, Liberal Demokrat Parti Dış ilişkiler komitesinden Kishwer Falkner, İngiltere Parlamentosu Savunma Komitesi eski başkanı James Arbuthnot, İngiltere'nin eski Letonya Büyükelçisi Ian Bond, üst düzey eski Nato komutanı Alan West, Uluslararası Güvenlik Stratejisi Ortak Komitesi danışmanı Dr. Ian Kearns.

BBC Türkçe

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERrusya  nato  kriz yönetimi simülasyonu