UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ SAHİPLERİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA YAPILAN ZAMMI AZ BULDU!..

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ SAHİPLERİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA YAPILAN ZAMMI AZ BULDU!..

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ SAHİPLERİ TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINA YAPILAN ZAMMI AZ BULDU!..

İstanbul Özel Halk otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası, işçilik ve işletme giderlerinin yüksek olduğu gerekçesiyle toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın yetersiz olduğunu savundu. Tüketici Birliği Federasyonu ise, petrol fiyatlarının 120 dolardan 32 dolara düştüğünü belirterek zammın geri alınmasını istemişti.

Yazılı açıklama yapan İstanbul Özel Halk otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası, kentte toplu ulaşıma önceki gün yapılan zammı hatırlattı. Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen otobüs, tramvay, metro, tünel, vapur, tren yolcu taşıma ücretleri 31 Ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere tam bilet 2.30, öğrenci 1.15,indirimli ise 1.65 TL’ye çıkarılmıştır. Yapılan düzenleme ile artış oranı yaklaşık yüzde 7 olarak yansımaktadır. Oysa son bir yıl içerisinde işletme ve işçilik giderlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında bir artış yaşandığı görülmektedir. Bu da göstermektedir ki yapılan düzenleme işletme maliyetlerinin altında kalmaktadır." denildi.

AVRUPA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Kent içi yolcu taşıma tarifesine bundan önceki son zam Haziran 2004 tarihinde ve yine enflasyon rakamlarının altında bir oranda yapılmıştır.Özetle kent içi toplu taşıma tarifeleri 20 aydan beri değişmemiştir. Ayrıca Asgari ücretin yükseltilmesi nedeniyle personel giderlerimiz yaklaşık yüzde 25 oranında artmıştır. Bunun yanında, araçlarımızın zorunlu olarak yüzde 100 alçak tabanlı ve yeni araçlarla değişimi de maliyetimizi yüzde 25 oranında artırmıştır.

Bütün bunlar ve Avrupa emsal kentlerindeki yolculuk ücretinin 1 Euro olduğu dikkate alındığında, mevcut tarifenin bugün de yetersiz olduğu ortaya çıkmakta ve işletme giderlerini teminde özel halk otobüslerini mağdur ettiği sonucuna varılmaktadır."

TÜKETİCİ BİRLİĞİ FEDERASYONU, ZAMMIN GERİ ALINMASINI İSTEMİŞTİ

Bu arada Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Yardımcısı Murat Köse, dün yaptığı açıklamada zammı geri alınmasını istemişti. Köse, "Geçmiş yıllarda yapılan zamlarda gerekçe olarak ortaya sürülen artan petrol fiyatlarının etkisi olmuştur. 120 dolardan 32 dolara düşen petrol fiyatları son 12 yılın en düşük seviyesindeyken yapılan zam, sessiz halkın sırtından kar elde etmek olduğunu açık bir göstergesidir. Bu zam, 2016 başından beri yağan zam yağmurundan sırılsıklam olmuş halkın sağduyusunu kötüye kullanmaktır. Durmak yok, zamma devam!" demişti.

CİHAN

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERhalk otobüsü  zam