UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

RATINGLERİ GÜNDEN GÜNE ERİYEN "MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM"E BİR ŞOK DA RTÜK'TEN GELDİ!..

RATINGLERİ GÜNDEN GÜNE ERİYEN "MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM"E BİR ŞOK DA RTÜK'TEN GELDİ!..

RATINGLERİ GÜNDEN GÜNE ERİYEN "MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM"E BİR ŞOK DA RTÜK'TEN GELDİ!..

RTÜK, Muhteşem Yüzyıl Kösem'de Şehzade Mustafa'nın zindana atılma sahnesinin, duygusal şiddete varacak şekilde ekrana taşınması nedeniyle Star TV'ye ceza kesti.

"HAKKINDA ABİSİ SULTAN AHMET TARAFINDAN ÖLÜM FERMANI ÇIKARILAN ŞEHZADE MUSTAFA..."

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarının hazırladığı rapora göre, 'Muhteşem Yüzyıl Kösem' adlı dizide oğlunun öldürüleceğini anlayan Halime Sultan'ın, Şehzade Mustafa'yı saraydan kaçırdığı, ancak saraf muhafızlarınca yakalanarak oğluyla birlikte zindana atıldığına vurgu yapılarak "Hakkında abisi Sultan Ahmet tarafından ölüm fermanı çıkarılan Şehzade Mustafa 4-5 yaşlarındadır. Padişah Sultan Ahmed'in Mustafa için verdiği ölüm fermanını yerine getirmek için ellerinde kalın bir iple zindana gelen yüzleri kar maskeli cellatların boğarak öldürme fermanını uygulama esnasında aynı mahzende bir başka zindan odasında bulunan Mustafa'nın annesi Halime Sultan'ın haykırışları ile korku ve endişe içerisinde ağlayan ve ne olduğunu anlamaya çalışan Mustafa arasında geçen konuşma ve görüntüler dramatik bir şekilde ekrana taşınmıştır" denildi.

7 DAKİKA SÜREN ÇARESİZLİK

Raporda, dizinin resmi ve akademik tarihten uzak popüler bir tarih anlayışı ile senaryolaştırılarak ekrana taşındığı, 7 dakika süren çaresizliğin duygusal şiddete varacak şekilde ekrana yansıtıldığı vurgulandı.

Uzmanların mevzuatın 8/2 hükmüne göre ceza verilmesini istediği raporda, şöyle denildi:

"Bu sahnelerin ekrana getirildiği yayın saati dikkate alındığında, küçük bir çocuğun en çok güvendiği aile bireylerinden birisi olan abisi tarafından öldürülmek istenmesini çağımız koşullarında çocukların anlaması mümkün olmadığından, çocukların ailesine olan güveni zedeleyecek unsurlar taşıyan bu yayın; çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar olup korumalı saatlerde, koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz."

REKLAM GELİRLERİNİN YÜZDE 1 ORANINDA PARA CEZASI KESİLDİ

Üst Kurul ise uzmanların hazırladığı raporu tartışırken cezanın, 'koruyucu sembol uygulamasına' ilişkin mevzuat hükümlerine aykırılıktan dolayı verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı. Böylece Star TV, bir önceki ayın Reklam gelirlerinin yüzde 1'i oranında para cezasına çarptırıldı.

Milliyet

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERMUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM  RTÜK  CEZA