UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

KÖSEM SULTAN'IN 50 YIL SARAYDA KALMASININ SIRRI NE? KÖSEM SULTAN''IN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ AÇIKLANDI!..

KÖSEM SULTAN'IN 50 YIL SARAYDA KALMASININ SIRRI NE? KÖSEM SULTAN''IN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ AÇIKLANDI!..

KÖSEM SULTAN'IN 50 YIL SARAYDA KALMASININ SIRRI NE? KÖSEM SULTAN''IN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ AÇIKLANDI!..

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kumrular, şuanda bir televizyon dizisine konu olan Kösem Sultan’ın 50 yıl sarayda kalmasının sırrının ‘güce olan aşkı’ olduğunu söyledi. Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür ve Tarih Konferansı'nda Osmanlı tarihindeki en güçlü kadınlardan birisi olan Kösem Sultan'ı anlatan Kumrular, “Kösem Sultan’ı, 50 yıl boyunca sarayda var olabilecek güçte bir kadın yapan en büyük özelliği, güce olan aşkıdır.” dedi.

Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kösem Sultan’ konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Özlem Kumrular, 50 yıl boyunca 7 saltanat görmüş olan Kösem Sultan’ın, bir dönemi kurtarabilecek güçte bir kadın olduğunu ifade etti. Hayatı dizilere konu olan Kösem Sultan’la ilgili bir kitap da yazan Doç. Dr. Kumrular, “Kösem Sultan’la ilgili bilgilere ulaşabilmek için çok farklı yerlerde araştırma yaptık. Venedik ve İspanya arşivlerini taradık. Kösem Sultan’ın mektuplarını bulup inceledik. Kendisi ile ilgili en önemli kaynağımız, yine kendi el yazısıyla yazdığı mektuplar oldu.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Özlem Kumrular, şunları ifade etti: “Yunan adası olan Pinos’ta doğan Kösem Sultan, Ortadoks ve Katolik kültüründen geliyor. Sarayda ve Osmanlı tarihinde çok önemli bir figür olan Kösem Sultan’ı bu kadar süre var yapan en büyük özelliği, güce olan aşkı. Her zaman duyularını arka plana koymayı başarıyor. Biz daha önceki örneklerde, Hürrem’de, Safiye’de Nurbanu’da, aşkın ve insan ilişkilerinin çok önemli olduğunu gördük. Bunu hem Osmanlı, hem de yabancı kaynaklarda bulabiliyoruz. Oysa Kösem Sultan döneminde, 50 yıllık sürede duygular susuyor. Bu çok önemli. Biz buradan ve daha sonra Kösem’in hareketlerinden, sağlam durmasından, bazen çocuklarının ölümüne bile göz yummak durumunda kalmasından, ne kadar erkperest birisi olduğunu anlıyoruz.”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise tarihlerini bilmelerinin, tarihlerinden ders almalarının, geleceklerini planlamada son derece önemli olduğunu söyledi. Dündar, “Doğruyu bulabilmek ve doğru bir şekilde anlatabilmek son derece önemli. Tarihimize sahip çıkabiliyorsak, tarihten ders alabiliyorsak, önümüzü görebiliriz, geleceğimizi ona göre şekillendirebiliriz. Eğer tarihten ders almıyorsak, aynı sıkıntıları tekrar tekrar yaşarız. Bu tür etkinliklerle çocuklarımıza göstereceğimiz doğrular, bizlerin güçlü bir geleceğe emin adımlarla ilerlememizde rehber olacaktır. Osmangazi Belediyesi olarak, tarihimizi ön plana çıkardığımız kültürel faaliyetleri düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra da gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu gün bizlere, tarihimizin en güçlü kadınlarından biri olan Kösem Sultan hakkında bizleri aydınlatan hocamıza ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERKÖSEM SULTAN  SIR  GÜÇ  AŞK