UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

HÜKÜMETTEN SURİYELİLERLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA... BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ AÇIKLADI!..

HÜKÜMETTEN SURİYELİLERLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA... BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ AÇIKLADI!..

HÜKÜMETTEN SURİYELİLERLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA... BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ AÇIKLADI!..

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriyelilere çalışma iznini düzenleyen yönetmeliğin önümüzdeki günlerde yayınlanacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, sığınmacı Suriyelilere çalışma izin verilme konusunun Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını kaydetti. Kurtulmuş, Türkiye'de 2 milyon 411 sığınmacı Suriyeli bulunduğunu, bunlardan 7 bin 351'ine daha önce çalışma izni verildiğini belirtti.

YÖNETMELİK YAYINLANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Suriyeli sığınmacıların çalışmalarıyla ilgili yaptığı çalışmanın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ifade eden Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacıların çalışma izniyle ilgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde yönetmelik olarak yayınlanacağını kaydetti.

"ÇALIŞANLARIN YÜZDE 10'NU GEÇEMEYECEKLER"

Düzenlemede Türkiye vatandaşlarını etkilememesi için bazı sınırlamaların olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecekler. İkamet ettikleri illerde çalışabilecekler. Çalıştıkları işyerindeki çalışanların yüzde 10'nunu geçemeyecekler. Geçici tarım işçisi çalışacak olanlar için valiliklerin izni alınacak. Valilik bu kotaları esnetebilecekler." dedi.

İNSAN HAKLARI KONUSUNDA YASAL DÜZENLEMELER GELİYOR

Toplantıda reform paketlerindeki önemli konuların gündeme alındığını ve yasal düzenlemelere son şeklinin verilmesine yönelik müzakerelerin yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, gelecek günlerde bunlarla ilgili Bakanlar Kurulu kararının Meclis'e gönderileceğini söyledi.

Bu konuların arasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun kurulmasıyla ilgili yasal düzenlemenin bulunduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi bu kurulun amaçlarından biri. Bir diğer amacı, ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve sonuçlarının giderilmesi. Üçüncü alanı ise işkencenin önlenmesi. Bu, düzenleyici bir kuruldur. Amacı yasamaya, yürütmeye, yargıya müdahale ederek onların fonksiyonlarını yerine getirmek değildir"

İNSAN HAKLARIYLA İLGİLİ KURUM KURULUYOR

Bu kurumun oluşturulmasına yönelik AB müktesebatından istifade edildiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"AB'nin vize muafiyeti kapsamında Türkiye'den istediği gelişmelerden birisidir ama şunu çok açıkça ifade etmek istiyorum ki Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu mahiyetinde bütüne sahip olan ve bütüncül bir bakış açısıyla hareket eden, bu anlamda insan hakları ihlalleri ve ayrımcılık konularını gündeme getiren bir kurula Türkiye'nin ihtiyacı var. Bu kurulun Türkiye'nin ihtiyaçları çerçevesinde olgunlaştırılması ve inşallah Türkiye'nin bundan sonraki siyasi ve hukuki reformlar alanındaki önemli kurumlarından birisi olmasını inşallah temin edeceğiz. Türkiye için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum."

HDP'Lİ BELEDİYELER

Kurtulmuş, hendek kazma olaylarıyla ilgili de şu açıklamayı yaptı; "HDP başta olmaz üzere bütün siyasi partiler herkes demokrasinin imkanlarından istifade ediyor. Bu belediyeler hendek kazanlara yardım etsinler diye oy almadı. Bu belediye başkanlarını göreve getiren bölge halkı, kendilerine hizmet getirsinler diye oy verdi. Bu çukur siyasetine destek veren belediyeler, kendi seçmeninin istediklerini yerine getirmiyorlar. Öncelikli olarak sorumlulukları kendi seçmenleridir. Yasal meczuat çok açıktır. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma açma yetkisi vardır. Bazı belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri görevden alındı. İmkanları bu yönde kullananlardan hesap sorulur, gereken yapılır.

Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını çok hassas yapıyor. Mutlaka eğitimini en iyi kalitede alacaklar. Sınavlarıyla ilgili hiçbir aksama olmayacak. Bütün öğrenci ve velilerimiz müsterih olsunlar."

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13