UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İSTANBUL'DA 'BAHARİYE ADALARI' OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?.. PEKİ BU ADALAR NEREDE?..

İSTANBUL'DA 'BAHARİYE ADALARI' OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?.. PEKİ BU ADALAR NEREDE?..

İSTANBUL'DA 'BAHARİYE ADALARI' OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?.. PEKİ BU ADALAR NEREDE?..

Haliç'in  batı ucunda Eyüp ve Silahtarağa semtleri arasında yer alan "Bahariye" adalarını havadan görüntüledik. Tarihi Bizans dönemine kadar uzanan iki ada bir zamanlar üzerine bırakılan tavşanlar yüzünden halk arasında 'tavşan adası' ismini almıştı. Zaman içinde belediyelerin çeşitli projeler ürettiği ancak bugüne kadar üzerine hiçbir şey yapılmayan bu adalar, bugünlerde sadece kuşlara ev sahipliği yapıyor.

YALI VE KONAKLAR YIKILDI ADALAR ORADA DURUYOR

İstanbul'un Adaları denince pek de akla gelmeyen Haliç'teki adaları havadan görüntüledik. Eyüp ve Silahtarağa semtleri arasında bulunan Bizans dönemindeki adı Kozmodion olan bölge, İstanbul'un fethinden sonra 'Bahariye' adını almıştı. O günlerde saray mensuplarına tahsis edilen yalı ve konakların bulunduğu bölgede bugün bu yapılardan bir kalıntı görmek mümkün değil. Bölgedeki "Bahariye Adaları" ise iki küçük adacık olarak Haliç sularında varlıklarına devam ediyor.

ADALARDAN BİRİNİN 37 SAHİBİ ÇIKMIŞTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından zaman zaman çeşitli projeler üretilen Haliç'teki bu adalar, bir dönem üzerine bırakılan tavşanlar yüzünden halk arasında ?Tavşan adası" ismini almıştı. Son olarak üzerine çay bahçeleri yapılması ve bir köprüyle karaya bağlanması planlanan adaların birinin tapulu olduğunun belirlenmesi, projenin rafa kalkmasına neden olmuştu. Aralarında Osmanlı saray çalışanlarının torunlarının bulunduğu 37 hissedar'ın pek çoğunun soyadının bile belli olmadığı ortaya çıkmıştı.

BUGÜN KUŞLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında çevresinin fabrikalarla dolması yüzünden hızla kirlenen Haliç'te bir dönem fabrikaların atık deposu olarak kullanılan "Bahariye Adaları", başlatılan temizleme çalışmalarının ardından eski günlerine dönmüştü.  Bugün Haliç Kıyılarında sessiz bekleyişini sürdüren Bahariye Adaları, kıyısında dolaşanlara görsel şölen sunarken, kuşlara ev sahipliği yapıyor.

DHA

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ... 

 

 

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13