UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YUNANİSTAN'DA KABUL EDİLEN YASA TASARISI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI!..

YUNANİSTAN'DA KABUL EDİLEN YASA TASARISI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI!..

YUNANİSTAN'DA KABUL EDİLEN YASA TASARISI ÜLKEYİ KARIŞTIRDI!..

Yunanistan’da, eşçinsellerin birlikte yaşama sözleşmesi imzalamalarını sağlayan yasa, hem koalisyon hükümetinde krize, hem ana muhalefetin bölünmesine, hem de kilisenin sert tepkisine neden oldu. Başbakan Aleksis Çipras ise bugüne kadar haklarını teslim edemedikleri için eşcinsellerden özür diledi. Kalavrita-Aigio Metropoliti Amvrosios ise yasaya tepki olarak iki günlük yas ilan etti.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ve eşcinsellere birlikte yaşama sözleşmesi imzalamaları hakkı tanıyan tasarı, 300 üyeli parlamentoda 56’ya karşı 193 oyla kabul edilirken, 51 milletvekili oylamaya katılmadı.

Tasarı, muhalefet partilerinin desteği sayesinde kabul edildi. Çipras Hükümeti’nin küçük ortağı popülist milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisinin 5 milletvekili tasarı aleyhinde oyu kullanırken, partinin lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos oylamaya katılmadı.

Tasarıya, ana muhalefet partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi’den 19 milletvekili “evet”, 29 milletvekili ise “hayır” oyu verdi. Bu partinin de 27 milletvekili oylamaya katılmadı.

ÇİPRAS: BU YASA YILLAR ÖNCE ÇIKMALIYDI

Muhalefete göre; yeni yasa, eşcinsel çiftlere evlilik ve evlat edinme kapılarını da aralıyor. Adalet Bakanı Nikos Paraskevopulos ise yasanın bu iddiaları öngörmediğini söyledi.

Başbakan Aleksis Çipras konuşmasında, “Haklarından mahrum bırakılan ve barbarlığı yaşayan binlerce vatandaşımızdan özür dilerim. Bu yasa yıllar önce çıkmalıydı. Felaket ve korku tellallarının aksine, Yunan toplumu eşitlik ve insan onuruna saygıdan yanadır. Yunan Parlamentosu ve Hükümet bu tarihi kararı ile iftihar ediyor” dedi. 

Parlamentodaki oylamada bazı eşcinsel derneklerin üyeleri de hazır bulunurken, sonuç açıklandıktan sonra partnerleri ile öpüştü.

ORTODOKS KİLİSESİ KARŞI ÇIKIYOR

2008 yılında iki çiftin yaptırdığı sivil partnerlik kaydı, bir yıl sonra yargı kararıyla iptal edilmişti. Özellikle Ortodoks Kilisesi yasaya karşı çıkıyor. En yüksek karar alma organı Sen Sinod Meclisi, alternatif birlikteliklerin geleneksel aile kurumunun bozulması anlamına geleceğini vurgulamıştı. Kilise, bunun Tanrı'nın isteğine karşı gelmek, büyük ahlaki, milli ve toplumsal sorunlara sebebiyet vereceği uyarısında da bulundu. 

HÜRRİYET/YORGO KIRBAKİ

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERyunanistan  alexis çipras