UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

OBAMA'DAN FLAŞ TELEFON! CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAKIN NE İSTEDİ!..

OBAMA'DAN FLAŞ TELEFON! CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAKIN NE İSTEDİ!..

OBAMA'DAN FLAŞ TELEFON! CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAKIN NE İSTEDİ!..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Obama telefonda görüştü. Görüşmede Obama'nın Erdoğan'a "Türk askerini Irak'tan çekin." dediği belirtildi.

Irak'taki Türk askeri varlığına ilişkin ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Obama'nın "Irak'ta tansiyonu düşürecek daha fazla adım atın ve Türk askerini Irak'tan çekin." dediği öğrenildi.

OBAMA, TÜRKİYE'NİN GERİ ADIM ATMASINI SİTEDİ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre "Obama-Erdoğan görüşmesinin gündemi Irak ile yaşanan krizdi. Obama, krizin aşılması için Türkiye'nin adım atmasını istedi.

İki liderin Suriye'deki ılımlı muhaliflere destek konusunda da fikir alışverişinde bulunduğu ifade edildi.

IRAK - TÜRKİYE KRİZİNİN GEÇMİŞİ

2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti. Bağdat yönetimi BM Güvenlik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etmişti.

TÜRK ASKERİNİN BİR KISMI AYRILDI

14 Aralık'ta Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmı Zelikan Kampı'ndan ayrılmıştı. Ancak bu, Bağdat yönetimine yeterli gelmedi. 15 Aralık'ta Bağdat yönetimi, Irak'ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmının değil, tamamının topraklarından çekilmesini istemişti.

4 TÜRK ASKERİ IŞİD SALDIRISINDA YARALANDI

16 Aralık'ta, IŞİD'in Başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 Türk askeri yaralanmıştı. Türk danışmanların eğittiği bir Iraklı subay ölmüştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırının danışmanları korumak için bölgeye asker gönderen Türkiye'nin 'haklılığını ortaya koyduğunu' söylemişti.

BIDEN DA ARAMIŞTI

Aynı gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak Başbakanı Haydar İbadi, Başika krizini görüşmüştü. Başika'ya IŞİD saldırısını kınayan iki lider, Türkiye'nin Irak'taki askerlerini çekmeye devam etmesini istemişti.

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLEROBAMA  ERDOĞAN  IRAK  ASKER