UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

İNGİLİZ KRALİYET FİLARMONİ ORKESTRASI SEZEN AKSU ŞARKILARI ÇALACAK!..

İNGİLİZ KRALİYET FİLARMONİ ORKESTRASI SEZEN AKSU ŞARKILARI ÇALACAK!..

İNGİLİZ KRALİYET FİLARMONİ ORKESTRASI SEZEN AKSU ŞARKILARI ÇALACAK!..

Çok sesli müziğin dünyaca ünlü topluluklarından olan İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası, 40'ıncı sanat yılını kutlayan Sezen Aksu'nun şarkılarını çalacak. Orkestrayı yönetecek olan İtalyan şef Marcello Rota, "Sezen Aksu'nun çok özel bir müziği var. Melodilerinde bir yürek, ritmik bir yaşam var. Onunla tanışmak için sabırsızlanıyorum" dedi

Klasik müzik dışında pop, rock müzik türlerinde de çalışmalar yapan, Pink Floyd, Oasis, Queen, George Michael, Sting, ABBA gibi ünlü isimlerin albümlerinde de yer alan 69 yıllık İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası (The Royal Philharmonic Orchestra), Sezen Aksu’nun unutulmaz 15 bestesini yorumlayacak. Proje kapsamında, İsviçre’de yaşayan, dünyanın en iyi bas gitaristleri arasında gösterilen aranjör, müzisyen ve besteci Erdal Kızılçay, 1 yıllık çalışmanın ardından Aksu’nun 15 eserini orkestra için yeniden düzenledi.

Polimeks Holding’in 20’nci yılı için hayata geçirilen proje, 600’den fazla söz ve bestesi bulunan, eserleri 200’e yakın farklı sanatçı tarafından seslendirilmiş olan "Minik Serçe" lakaplı Sezen Aksu’nun 40’ıncı sanat yılında gerçekleştiriliyor olması bakımından da önem taşıyor. Dünyanın önemli orkestra şeflerinden Marcello Rota’nın yöneteceği 70 kişilik orkestraya, 50 kişiden oluşan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Korosu eşlik edecek.

KONSER, LONDRA’YA DA TAŞINACAK

Öncelikle 10 Aralık gecesi, İstanbul’da Sezen Aksu’nun da yer alacağı özel konuklar için sahneye taşınacak olan konser, 11 Aralık’ta da Zorlu PSM’de müzikseverlerle buluşacak. Bazı etnik enstrümanlar da zaman zaman konuk olarak orkestraya katılacak. Yerli vurmalı çalgılarda Akatay Ritim Gurubu, klarnette GöksunÇavdar, Udda ise Fatih Doğaner yer alacak. Canlı ses ve görüntü kaydı yapılacak olan konserin CD ve DVD’si Universal etiketi ile dünyada satışa sunulacak. Konserin, 2016 yılında Londra Royal Albert Hall’da da tekrarlanması planlanıyor.

MARCELLO ROTA: "BU PROJEYE DAHİL OLMAKTAN MEMNUNUM"

Concertgebouw, Royal Albert Hall, Berliner Philharmonie, Teatro dell’Opera di Roma gibi Avrupa’nın bir çok prestijli konser salonlarında orkestra şefliği yapmış olan Marcello Rota ile konserin orkestrasyonunu yapan Erdal Kızılçay, İtalya’nın Torino kentinde buluşarak, büyük gün için hazırlıklar yaptı. Uyarlamaların tekrar gözden geçirildiği, Sezen Aksu’nun melodilerinin dinlendiği İtalyan maestronun evindeki buluşmaya, Doğan Haber Ajansı (DHA) da tanıklık etti. Piyanonun başına geçerek bazı parçaları kısaca icra eden Kızılçay’a eşlik eden Rota, Sezen Aksu’nun eserlerinden etkilendiğini söyledi.

Andrea Bocelli, Mstislav Rostropovic, Jean Pierre Rampal, Sitkovetsky, Baumann, Tiziana Fabbricini, Katia Ricciarelli, Mariella Devia, Leo Nucci gibi dünyaca bilinen solistlerin şefliğini de yapmış olan Rota, "Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Çünkü ünlü Türk şarkıcı Sezen Aksu’nun harika eserleri var. Henüz kendisiyle tanışamadım. Konser öncesi tanışmayı umuyorum" diye konuştu.

Most Production’un kurucusu Yapımcı Mustafa Oğuz’un teklifiyle bu projeye girdiğini anlatan Marcello Rota, "Daha önce de birçok kez çalışma fırsatı bulduğum Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nın şefi olacağım. Onlar gerçekten çok başarılı ve mükemmel müzisyenlere sahipler. Olağanüstü bir aranjör olan arkadaşım Erdal ile çalışıyorum. Dolayısıyla ben bu projeye dahil olmaktan memnunum" dedi. Sezen Aksu’nun çok özel bir müziği olduğunu ifade eden Rota, "Melodilerinde bir yürek, ritmik bir yaşam var. Her zaman hüzünlü değil, aynı zamanda pozitif de" diye sözlerini sürdürürken, Aksu’yla tanışmak için sabırsızlandığını ekledi.

"BU ÇOK BÜYÜK BİR PROJE"

David Bowie, Tina Turner, Freddie Mercury, Iggy Pop, Roger Waters gibi dünyaca ünlü sanatçılarla çalışmış olan Erdal Kızılçay ise, konsere gelecek olan müzikseverlere sürpriz olması için repertuardaki 15 şarkının tamamının adını söylemekten imtina etti. Sadece bunlar arasında "Kaybolan Yıllar", "İkinci Bahar", "Seni Kimler Aldı", "Sorma", "İstanbul İstanbul Olalı" ve "Keskin Bıçak" gibi eserleri olduğunu söylemekle yetindi. Kendisi de bazı şarkılarda konuk olarak piyano ve bas gitar çalacak olan Erdal Kızılçay, "Bu çok büyük bir proje" diye nitelediği girişime nasıl dahil olduğunu şöyle anlattı: "Proje bir sene önce başladı. Mustafa Oğuz’un sorması üzerine benim 40 senelik yakın arkadaşım Jeffi Medina, ‘Bu çok büyük bir olay. Bunu Erdal’la konuşalım’ demiş. O da bana, ‘Bunu tahminen ancak sen yaparsın’ dedi. Onur duydum. Bu çok büyük bir sorumluluk. 50 senedir profesyonel müzisyenim. Bu herhalde en yüksek noktası olacak benim için. Tabii ki sevgili Sezen’in sayesinde. Yaptığımız tüm bu olay, Sezen Aksu’nun sahnedeki 40’ıncı senesini kutlamak için. Hatta bunun arkasının geleceğini de düşünüyoruz. Çok heyecanlıyız."

"BAZI ESERLERİ TEKRAR YAZMAK ZORUNDA KALDIM"

Konserin 1 buçuk saatin üzerinde süreceğini belirten Kızılçay, "Bütün melodiler, bizim bildiğimiz orkestra tarzı olmayacak. Her şey senfonik olarak aranje oldu. Girişi olsun, orta kısımları olsun bazı kısımlarını ben tekrar yazmak zorunda kaldım. Daha filarmoniye uysun, klasik, senfonik tarzı olsun diye. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’ndan 40-50 kişilik bir koro kullanacağız. Bu muhteşem bir olay, çünkü yalnız Royal Filarmoni Orkestrası zaten 70 kişinin üzerinde" diye konuştu.

Kızılçay, konserde yerel bazı enstrümanların da kullanılacak olmasına ilişkin, "İstanbul şarkısını mesela klarnetsiz düşünemiyor kimse. Onun için sevgili arkadaşlarımı da devreye soktum, yıllardan beri beraber çalıştığım, konserler yaptığım. Bunun içinde Göksun Çavdar var, bağlamacı arkadaşımız Fatih var, Akatay Grubu var. Baya kalabalık bir sahne olacak" dedi.

"O ŞARKIYI ONNO TUNÇ’A İTHAF EDİYORUM"

4 şarkıda piyano, "Seni Kimler Aldı" da ise perdesiz bas çalacağını söyleyen Kızılçay, "Bu aranjmanı Onno Tunç’a (1996 yılında vefat eden müzisyen ve besteci) ithaf ediyorum. Onno biliyorsunuz vefat etti, aramızdan ayrıldı. Sezen’in ‘seni kimler aldı’ sözleri bana o ilhamı getirdi. Bu parçada muhakkak bas çalmam lazım dedim. Çok da güzel oldu" şeklinde konuştu. Kızılçay, şarkıları koronun seslendireceğini, bir solist bulunmayacağını da ekleyerek, belki bir parçada sürpriz olabileceğini de söyledi. Kızılçay, "Dünya çapında ünlü bir maestro Marcello Rota ve Royal Filarmonik Orkestrası… Onun için müzik kariyerimin en büyük olayı bu. Marcello Rota, harika bir müzisyen" dedi.

Posta

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERsezen aksu