UÇANKUŞ İHBAR HATTI: Whatsapp Telefon: 0 532 472 88 88 E-Posta: haber@ucankus.net Haber Merkezi: 0212 283 54 54

YILBAŞI SEPETİNDE ALKOLLÜ ÜRÜNLER VE TÜTÜN MAMÜLLERİ YASAKLANDI! DETAYLARI VE NEDENELERİ BU HABERDE!..

YILBAŞI SEPETİNDE ALKOLLÜ ÜRÜNLER VE TÜTÜN MAMÜLLERİ YASAKLANDI! DETAYLARI VE NEDENELERİ BU HABERDE!..

YILBAŞI SEPETİNDE ALKOLLÜ ÜRÜNLER VE TÜTÜN MAMÜLLERİ YASAKLANDI! DETAYLARI VE NEDENELERİ BU HABERDE!..

İşte yılbaşı sepetinde alkolün yasaklanmasının iki nedeni

TAPDK'nın neden yılbaşı sepetlerinden tütün mamulleri ve içkiyi çıkardığı ortaya çıktı. Aldığımız bilgilere göre TAPDK sepet içindeki içkilerin fiyatının bilinemediği ve alkol promosyonu yapıldığı için yasak kararını aldı

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, 21 Ekim'de yılbaşı sepetlerinde tütün ve alkollü içkilerin 'yer alamayacağına' karar verdi.  Kurulun kararı, bugünkü Resmi Gazete'te yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Peki ama kurul hangi gerekçeyle böyle bir karar aldı? 

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu yetkililerinden edinilen bilgiye göre bu karar iki gerekçeyle alındı. Birincisi, mevzuat gereği tütün ve tütün ürünleri ile alkollü içkilerin satışını artırmak, cazip hale getirmek üzere promosyon ve tanıtımı yapılamaz. Dolayısıyla yılbaşı döneminde hazırlanan süslü sepetler, promosyon niteliği taşıdığından Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 20'nci maddesine aykırı oluyor.  

Söz konusu maddenin ilgili fıkraları şöyle:

"- Alkollü içkilerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamaz. Bu yükümlülük, arz zinciri içerisindeki tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsar. - Herhangi bir alkollü içkinin alınması koşuluna bağlı kampanya ve promosyon düzenlenemez. - Perakende satıcılara, açık alkollü içki satıcılarına ve tüketicilere yönelik bağlı satış uygulaması yapılamaz"

İKİNCİ NEDEN "FİYAT"

Kurulun bu kararı almasının ikinci nedeni ise 'fiyat'. Kurum yetkilileri, sepete alkollü içki konulduğunda 'içkinin fiyatının' belirlenemediğini belirterek, "Yine mevzuat gereği alkollü içkiler gerçek fiyatının altında satılamaz. Ancak yılbaşı sepeti bir bütün halde fiyatlandırıldığından, içkinin gerçek fiyatından mı yoksa indimli mi satıldığını tespit etmek sıkıntı yaratıyordu. Bu iki nedenle yılbaşı sepetinden 'alkollü içeceklerin çıkarılması' kararı alındı" dediler.

Hürriyet

Son Güncelleme: 3.05.2020 15:14:13
ETİKETLERyasak